Denník N

Vrahom môže byť každý, stačí mať k dispozícii skutočne odpornú „obeť“

Záhadne vraždy v internáte
Záhadne vraždy v internáte

Vydavateľstvo Tatran prinieslo v tomto roku ďalší román známej prozaičky Lucindy Riley (1961 – 2021), úspešnej írskej autorky, ktorej knihy už vyšli v 37 jazykoch a stali sa bestsellermi. Slovenské publikum pozná jej romány zo série 7 sestier, ktoré jej priniesli medzinárodné uznanie a rešpekt. Ak ste čítali jej predchádzajúce knihy, najnovší román Záhadné vraždy v internáte vás poteší a prekvapí zároveň. Prečo?

Obeť na zabitie

Lucinda Riley má svoj typický jazykový štýl a rozprávačské metódy, ktoré sú charakteristické pre väčšinu jej románov. Záhadné vraždy v internáte, ako naznačuje už samotný názov, je detektívka, ktorá odhaľuje ďalšie autorkine prozaické úrovne a kvality. Nie každý je totiž doma v každom žánri. Pre knihu je typická viacperspektívnosť, čiže dej je predstavený optikou mnohých postáv. Stále je však prítomný opisný prvok a cit pre detail, ktorý stimuluje našu predstavivosť.

Pri žánri detektívok je problémom udržanie napätia a tajomna, predovšetkým pre tých, ktorí tento žáner pravidelne čítajú. Napriek tomu, že Riley s týmto žánrom predtým neexperimentovala, veľmi kvalitne sa jej podarilo udržať plynulosť nielen deja, ale aj napätia, ktoré sa tiahne od začiatku, keď sme vhodení na miesto vraždy, až po samotný záver.

Prečítaj si tiež:

5 faktov o novej vede, ktorá radikálne mení naše vnímanie zdravia, telesných rytmov a spánku

Občasná hororová gotická atmosféra prostredia je ďalší z prvkov, ktorý si zaslúži pochvalu, pretože výrazne dotvára pochmúrnosť deja. Hoci to bude znieť ako otrepané klišé, ani si neuvedomíte, a zrazu budete mať knihu prečítanú. Zo začiatku je dej mierne pomalý, no postupne graduje tým viac, ako sa vyšetrovanie pokračuje a do úvahy prichádza množstvo podozrivých a ich spletité príbehy.

Dusivá až gotická atmosféra internátnej školy je spracovana veľmi kvalitne
Dusivá až gotická atmosféra internátnej školy je spracovaná veľmi kvalitne. Zdroj: Pixabay

Dej nebudem prezrádzať, to si vie každý nájsť na internete. V skratke, hlavná postava inšpektorka Jazmina Hunterová vyšetruje vraždu študenta Charliho Cavendisha, ktorý rozhodne nie je obeťou, ktorú by ste ľutovali. Čím viac odhaľuje pozadie jeho osoby skrze množstvo dialógov s osobami zo súkromnej internátnej školy, kde sa vražda stala, tým sa celé vyšetrovanie komplikuje, keďže Charliho by zabiť mohol ktokoľvek pre jeho priam démonickú povahu. Možno sa občas budete v množstve motívov strácať a zahlti vás spletitosť, nakoniec, ako to už býva zvykom, všetko do seba zapadne.

Ak aj nečítate detektívky alebo ste ich už prečítali desiatky, Záhadné vraždy v internáte vás určite nesklamú a vychutnáte si ich, možno aj na jedno dlhé popoludnie (a možno aj noc :-)). Ak ste fanúšikovia a fanúšičky Rileyovej románov, na štýl románu si budete musieť zvyknúť, ale sklamaní by ste rozhodne byť nemali. Asi každý, kto čítal Rileyovej knihy a pozná jej osud, si aj po prečítaní tohto románu povie: škoda, že už si od autorky nič nové neprečítame

Knihu Záhadné vraždy v internáte si môžete zakúpiť tu

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)