Denník N

3 milióny teroristov: Mýty a fakty v diskusii o utečencoch

Diskusia o utečencoch a migrácii je komplikovaná. Dobrým pravidlom by však mohlo ostať nezavádzanie a poctivá práca s faktami. Špeciálne u vrcholových politikov.

Predvolebná sezóna je v plnom prúde a zdá sa, že kontakt s realitou nie je pri volebnom boji až tak potrebný. Ako sa vraví, načo si kaziť dobrý príbeh faktami?. No, preto, aby po voľbách 2016 vo verejnej diskusii neostala len spálená zem a argumentačná lobotómia.

“Do konca roka 2016 sem prídu tri milióny utečencov. A teraz si to vynásobte tromi, lebo ich rodiny.” (Minister Kaliňák, míting Prievidza)

Európska komisia vo svojej jesennej predikcii ekonomického rastu síce spomína príchod 3 miliónov migrantov, avšak do konca roka 2017 (nárast populácie o 0,4%). Nikde sa nespomína žiadne násobenie troma a som si istý, že Komisia by to urobila v tej predikcii za nás. Zaujímavé však je, že Komisia v prípade dostatočnej snahy v integrácii a výdavkoch na pomoc ráta vďaka tomuto prírastku k európskej pracovnej sile s rastom úrovne HDP o 0,2 až 0,3 % do roku 2020.

“Máme spravodajské informácie, ktoré potvrdzujú naše obavy. Rovnako to počujeme od nemeckých a britských tajných”. (Míting Smeru a ich leták)

V prípade slovenských spravodajských informácií je to neoveriteľné tvrdenie. Žiaľ, veľmi často je toto práve tá argumentácia, ktorú používa vláda, keď chce obhájiť svoj postoj. Máme dramatické, ale tajné informácie, verte nám.

received_10208047536806659~2
Najnovší leták Smeru. (Zdroj: aktuality.sk)

Ani nepriame indície však neukazujú na to, že by vláda v tomto smere hovorila pravdu. Prezident republiky, príjemca spravodajských správ na rovnakej úrovni ako premiér, sa vyjadril, že o ničom podobnom nevie. V európskej spravodajskej komunite existuje vcelku konsenzus v tom, že migračná kríza nie je ohrozením prostredníctvom pašovania teroristov do Európy. Ohrozením je skôr návrat bojovníkov s európskymi pasmi zo Sýrie a Ukrajiny. Postaviť útok na nebezpečnej a neistej ceste cez more a následnú tortúru s migračnou cestou je dosť nelogické. V tomto duchu sa vyjadril koordinátor EÚ pre boj proti terorizmu Gilles de Kerchove alebo podpredseda podvýboru Európskeho parlamentu pre bezpečnosť a obranu Afzal Khan.

Často citované vyjadrenie šéfa britskej MI5 o najväčšej hrozbe voči Európe sa týkalo ISISu ako takého a nie migračnej krízy. Spomínané varovanie z nemeckých tajných služieb vychádza z anonymnej správy, ktorú uverejnili nemecké noviny. Oficiálne sa v tomto duchu nevyjadruje nik. V Nemecku prebieha širšia diskusia o bezpečnostných rizikách. Ak z nej však niečo vyplýva, tak je to podpora celoeurópskych riešení, ktoré upokoja situáciu a znížia zaťaženie v centrách na spracovanie žiadostí. Ak to necháme všetko na preplnené strediská v Nemecku, situáciu robíme horšou.

“Angela Merkel je v koncoch.” (Sulík a spol.)

Rozmohol sa u nás taký neduh, kopať do Nemcov a ich kancelárky špeciálne. Vraj je už v koncoch. Bezpochyby, Angela Merkel neprechádza jednoduchým obdobím, čo dokazuje aj to, že jej ratingy sú najnižšie od roku 2012. Jej prístup je vystavený kritike, ale podpora verejnosti ochrane utečencov klesla zo 79 % v septembri na 75 % v posledný mesiac. Rovnako neexistuje reálne kandidát, ktorý by ju zosadil. 82 % percent členov CDU chce, aby kandidovala za kancelárku aj v roku 2017. Veľmi dobrý článok o jej pozícii v Nemecku priniesol posledný The Economist.

“Riešime problém tam, kde vznikol.” (Vláda)

Veľmi populárna argumentácia vlády. Žiaľ, s činmi je to v tomto smere slabšie. V rozvojovej pomoci sme na chvoste krajín OECD a v nasledujúcich troch rokoch v tejto oblasti neplánujeme akékoľvek navyšovanie.

 

Oficiálna rozvojová pomoc (v pomere k GDI, 2014) Zdroj: Eurostat
Oficiálna rozvojová pomoc (v pomere k GDI, 2014) Zdroj: Eurostat

 

Rovnako neveselé to je však aj v odpovedi na celoeurópskej úrovni. V prípade ochrany hraníc pri požiadavkách Frontexu a EOAS boli členskými štátmi poskytnuté polovičné kapacity. Z krízového fondu na podporu Sýrie zo sľúbených 500 miliónov poskytli krajiny 50. Ešte horšie je to s núdzovým fondom, ktorý sa mal zamerať na krízy v subsaharskej Afrike – zo sľúbených 1,8 miliardy členské štáty poskytli necelých 30 miliónov.

“Budeme prevalcovaní obrovskou vlnou.”

V televízii vidíme zábery na masy ľudí a niektorí politici nám potom povedia, že nás čakajú desiatky miliónov migrantov v Európe. Pravda je však taká, že väčšina ľudí vo všeobecnosti netúži utekať do Európy a žiť v roli  (čo si budeme pri súčasnej atmosfére klamať) druhoradého člena spoločnosti. Aj zo súčasnej migračnej krízy v Sýrii prišlo do Európy len 6 % utečeneckej populácie. Ak by chudoba a vojny mali byť tlakom na presuny obyvateľstva k nám, je dobré si uvedomiť, že za posledných 40 rokov tu boli presne tie isté dôvody, aby k tým presunom prišlo. V skutočnosti však nenastali. Afganistan, krajina 30 rokov v nejakej forme konfliktu, sa do Európy nepresťahovala. Väčšina utečeneckých populácií sa zdržuje v susedstvách svojich domovín. Prečo? Lebo ľudia chcú prirodzene žiť tam, kde sa narodili, majú svoje domovy a kultúru.

Teraz najčítanejšie