Denník N

3 roky nomádenia a randenia v Ázii

Hovorí sa, že cestovateľ má oproti turistovi tú výhodu, že sa dostane do kontaktu s domácimi a pričuchne k lokálnemu životu. Ľubo z blogu Sám sebe pán túto definíciu posunul na iný level vzhľadom na fakt, že v Ázii medzi domácimi nielen pár rokov žil, ale aj randil a zistil tak, ako sa na lásku, vzťahy a sex pozerá ázijská kultúra.

Kým bežný smrteľník strávi v Thajsku priemerne 2-3 týždne vyvaľovaním na pláži  a obdivovaním budhistických kláštorov, Ľubo za posledné 3 roky žil dlhší čas nielen v Thajsku, ale aj v Taiwane, Južnej Kórei, krátkodobo pôsobil v Malajzii, na Srí Lanke či na Filipínach.

Čas však netrávil iba čítaním knižiek a popíjaním kokosových orechov, Ľubo si z Ázie zarábal prostredníctvom svojho laptopu, preto mu chtiac-nechtiac prischla nálepka digitálny nomád. Hoci, ako sa na svojom blogu vyjadril, sa tomuto označeniu tak trochu vyhýbal. Po 3 rokoch s laptopom pod pazuchou a s presúvaním sa z jednej exotickej krajiny do druhej, je to však podľa všetkých, ktorí majú svoju prácu od deviatej do piatej, nálepka viac ako výstižná. Preto vám vie poradiť, ktoré destinácie majú dobrú wifinu a sú naklonené práci digitálnych nomádov a kde musíte dobrý signál doslova naháňať a po chrbte vám tak bude stekať pot nielen z tropickej klímy, ale aj zo strachu, že nestihnete svoje pracovné termíny. Ľubo je zároveň puntičkár, čo sa týka zaznamenávania si svojich výdavkov na cestách, a preto je takisto výborným zdrojom informácií, koľko stojí životný štýl v Thajsku, kde miniete najviac na alkohol, alebo vám poradí rozlúsknuť dilemu, keď sa nebudete vedieť rozhodnúť medzi dvomi krajinami.

South Korea Boryeong Mud Festival

Ľubova história randenia s Aziatkami však siaha ďalej než na spomínané tri roky na cestách. Ako sám priznáva, za posledných 7 rokov mal vzťahy iba so ženami z Ázie, či už to bola Japonka, Kórejčanka či rúča deva z Taiwanu.  A keď sa z vás chtiac-nechtiac stane svojím životným štýlom odborník na ázijské vzťahy, s ohľadom na skúsenosti, ktorými sa môže u nás pochváliť málokto, je prirodzené, že sa o svoje zážitky chcete podeliť s ostatnými. S tými, ktorí by možno radi nazreli pod pokrievku bublajúcich vzťahov v Ázii. A tak nedávno uzrela svetlo sveta Ľubova prvotina, knižka, ktorá rozpitváva Ľubove skúsenosti, lásky a nelásky, ktorými si za posledné roky prešiel. Ako sám hovorí, v knihe šiel občas do detailov, ktoré ani jeho najbližší nevedeli, preto je to niekedy doslova intímna spoveď, ako knihu sám autor označuje.

Japan Nagoya friends

Ak vás zaujíma tematika Ázie, život digitálneho nomáda a oblasť medzikultúrnych vzťahov a ich ponímania z pohľadu mladých Aziatiek a mladého Slováka, využite možnosť, že Ľubo je momentálne na Slovensku a príďte si vypočuť jednu z cyklu jeho prednášok na tohtoročnom jesennom turné cestovateľského festivalu Cestou necestou. S Ľubom sa môžete stretnúť už zajtra v Košiciach, v stredu v Poprade, 11.11. v Bratislave, 14.11.2017 v Novom Meste nad Váhom, 15.11.2017 v Prievidzi, 16.-18.11.2017 v Žiline, 23.11.2017 v Brezne, 24.-26.11.2017 v Banskej Bystrici a 28.11.2017 v Pezinku. Viac o podujatiach nájdete na stránke Cestou necestou a informácie o Ľubovi, jeho pohľade na svet a knižnej prvotine nájdete na jeho blogu Samsebepan.sk.

Text: Hana Hajovská

Fotografie: Lubo Jurík

Teraz najčítanejšie

Cestou Necestou

Inšpirujeme ľudí cestovať na všetky svetové strany a spoznávať nepoznané. Organizujeme viac ako 50 cestovateľských podujatí vo viac ako 15 mestách Slovenska. Prostredníctvom Expedičného fondu podporujeme cestovateľské expedície. Chceš sa inšpirovať, prezentovať alebo plánuješ dobrodružnú expedíciu? Viac na: www.cestounecestou.sk