Denník N

Tichý zabijak

© UNICEF/UN0400938/Haque
© UNICEF/UN0400938/Haque

Zápal pľúc je najväčším zabijakom detí. Znečistenie ovzdušia zodpovedá za viac ako polovicu prípadov zápalov pľúc. Dnes je Svetový deň čistého ovzdušia. Len to ovzdušie už nie je také čisté.

Keď som bola malá, rodičia nás posielali hrať sa vonku. „Choďte sa vyvetrať na čerstvý vzduch.“ Pre mnohé deti na svete začína byť hra za zatvorenými oknami bezpečnejšia. Podľa nových smerníc WHO až 99 % svetovej populácie teraz dýcha znečistený vzduch. Ide o najväčšiu environmentálnu hrozbu pre zdravie na svete. Každý rok predčasne zomiera 7 miliónov ľudí, pričom 90 % z nich je v krajinách s nízkymi a strednými príjmami (WHO, Lancet Planetary Health).

Svetová banka uvádza, že v roku 2021 bolo znečistené ovzdušie zodpovedné za náklady na zdravotnú starostlivosť vo výške 8,1 bilióna dolárov, alebo inak povedané 6,1 % globálneho HDP.

Ovzdušie znečisťujeme každý deň našou vlastnou činnosťou. Využívaním fosílnych palív na výrobu energie, prepravou palív, priemyselnou činnosťou, ale aj varením s využitím tuhých palív, petrolejovým osvetlením, spaľovaním odpadu či rastlinných zvyškov.

Slovensko patrí k členským štátom EÚ, ktoré čelia problémom s kvalitou ovzdušia. Ročne z dôvodu znečistenia ovzdušia na Slovensku umiera predčasne približne 5000 ľudí. Na Slovensku trpia alergickou nádchou približne až traja z desiatich Slovákov, astmu má jeden z desiatich.

Základným vyhodnotením meraní kvality ovzdušia sú výsledky meraní koncentrácie znečisťujúcich látok ovzduší, ktoré realizuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Na Slovensku máme zatiaľ málo meracích staníc. Ak mestá a obce nemajú dostatok informácií o kvalite ovzdušia vo svojej lokalite, nebudú schopné určiť cielené opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia.

Kontrolovali ste si niekedy stránku SHMÚ o kvalite ovzdušia na Slovensku? Viete, či existuje meracia stanica vo vašom meste? Asi nie. A čítanie správy s odbornými údajmi o stave ovzdušia dá tiež poriadne zabrať, ak im človek chce správne porozumieť.

Ak chceme, aby sa niečo zmenilo v našom okolí, je potrebné na to sústavne upozorňovať. Predstavte si, že každý deň, keď odprevádzate svoje dieťa do škôlky alebo školy, vám pred očami vybehne na obrazovke alarmujúca červená kontrolka o zlom stave kvality ovzdušia. Nezačali by ste sa viac zaujímať o to, koľko času trávi dieťa vonku? Či za jeho alergiou alebo astmou nie je práve alarmujúci stav ovzdušia? Nezačali by ste vyvíjať oveľa väčší tlak na to, aby bolo v okolí škôlky viac zelene, aby sa obmedzila doprava, či zlepšila separácia odpadu? Ak by ste mali údaje každý deň pred sebou, videli by ste, či je to lepšie v lete, či v zime, či sa to zlepšuje alebo zhoršuje.

@SAME Europe/2022/Berčík

A tak sme si v Slovenskej nadácii pre UNICEF povedali, že, hoci je to náročné a aj drahé, trochu sa začneme venovať kvalite ovzdušia spolu s mladými ľuďmi. Jednoduché meracie zariadenie už máme umiestnené na Strednej zdravotníckej škole v Bratislave-Petržalke vďaka podpore z Nadácie SPP.

Spolu s tímom SAMO Europe priblížime študentom, ale aj verejnosti dáta jednoduchým spôsobom cez obrazovku. Budeme sa spoločne rozprávať o tom, čo tieto merania znamenajú a ako im čo najlepšie porozumieť. A spoločne budeme pracovať aj na ekologických projektoch v okolí školy. Aby sme neostali len pri teórii, ale aj v praxi aspoň trochu prispeli k lepšiemu vzduchu a zelenšiemu okoliu školy.

Teraz najčítanejšie

Mária Sliacka

Začínala som ako dobrovoľníčka v Keni, neskôr som pracovala na koordinácii projektov v Keni, Južnom Sudáne, na Haiti, v Afganistane a Gruzínsku. Viedla som misiu na turecko – sýrskych hraniciach pre ľudí vo vojnou zasiahnutých oblastiach Sýrie, koordinovala som humanitárnu pomoc na Ukrajine, pracovala s mládežou na Slovensku. Keď som vyrastala, netušila som, že taká práca existuje. Bola som slovenskou reprezentantkou v plutvovom plávaní a rýchlostnom potápaní, vyštudovala som cestovný ruch na Ekonomickej fakulte UMB a pracovala ako hotelová manažérka. Každá skúsenosť je dobrá. Lebo nie je nič tak komplexné ako pomoc.