Denník N

Inšpirujúci príbeh. Do dôchodku so štvrť miliónom… Ako? 

Vedeli ste, že viac ako 12 % obyvateľov našej planéty sú súčasťou niektorého z 3 miliónov družstiev na svete?
Družstevná korporácia Mondragon v Španielsku dokázala prežiť takmer sedemdesiat rokov tvorivej deštrukcie kapitalizmu. Jej vytrvalosť naznačuje, že existujú aj spravodlivejšie a udržateľnejšie spôsoby podnikania. 

Mondragon je v dnešnej dobe označovaný aj ako „zázrak ekonomickej demokracie“. Je to megadružstvo zložené z deväťdesiatich piatich autonómnych družstiev a so svojimi demokratickými princípmi a hodnotami sa líši od bežných spoločností. Zamestnanci sú zároveň aj členmi družstiev, sú teda spoluvlastníci a neexistujú tu teda žiadni akcionári “zvonku”. Má to svoje výhody. O svojich mzdách rozhodujú sami a sami si ich aj schvaľujú, preto tu nenájdete priepastné rozdiely v platoch. Najväčší rozdiel medzi najviac a najmenej zarábajúcim zamestnancom je 6 násobok, teda 6:1. Pre porovnanie, štúdia Inštitútu hospodárskej politiky o najväčších amerických spoločnostiach zistila, že v roku 2020 bol pomer odmeňovania medzi manažérmi a obyčajnými zamestnancami 351:1. V Mondragone by takéto odmeňovanie nikdy neprešlo. Počas pandémie si v mnohých družstvách dokonca odhlasovali zníženie vlastných platov, kým sa nezotavia trhy a zachránili si tak pracovné miesta.

Byť súčasťou tejto komunity má množstvo výhod. Ak sa raz stanete členom družstva, máte zaistenú prácu až do konca života, ak práve neurobíte nejaké vážne pochybenie. S najväčšou pravdepodobnosťou do dôchodku pôjdete v 62 rokoch a na svojom dôchodkovom účte budete mať od družstva našetrených 250 000 eur. Družstvá medzi sebou spolupracujú, a ak by sa nejaké z nich dostalo do problémov, ostatné mu pomôžu a prerozdelia si zamestnancov medzi sebou, aby neprišli o prácu. Korporácie orientované na zisk by takéto ušľachtilé podmienky svojim zamestnancom zrejme nikdy nevytvorili. Aj preto je tento model podnikania hodný ďalšieho bádania.

Družstvá vlastnené zamestnancami sa často považujú za idealistické aj neefektívne. Mnohí vnímajú tento model podnikania ako model vhodný hlavne pre obchody s potravinami, alebo nejaké pekárne v progresívnych mestách. Na jednej konferencii v roku 2019 známy ekonóm Larry Summers opísal družstvá ako ospalé a krátkozraké. „Keď dáte firmu na starosť jej zamestnancom a dáte im podstatnú kontrolu nad ňou,“ povedal, „jedna vec, ktorú nedostanete, je expanzia. Získate viac pre ľudí, ktorí tam už sú.“ 

Mondragon však nie je žiaden ospalý obchod s potravinami. Všetky družstvá spolu zamestnávajú okolo osemdesiattisíc ľudí a 76 percent tých, ktorí pracujú vo výrobných družstvách, sú aj vlastníkmi. Jedno družstvo vyrába napríklad bicykle, iné vyrábajú výťahy alebo obrovské priemyselné stroje používané pri výrobe prúdových motorov, rakiet a veterných turbín. Družstvo Mondragon má vlastné školy, veľký reťazec potravín, cateringovú spoločnosť, štrnásť technologických výskumných a vývojových centier a poradenskú firmu podobnú McKinsey. V roku 2021 jeho skupina priniesla tržby viac ako jedenásť miliárd eur. Kolektív Mondragonu vlastní 505 rôznych patentov a zamestnáva asi dvestoštyridsať výskumných pracovníkov na plný úväzok. Vlastní tiež dcérske spoločnosti v krajinách vrátane Číny, Nemecka, Mexika ale aj Slovenska a efektívne konkuruje na medzinárodných trhoch, pričom získava zákazky od firiem ako General Electric a Blue Origin. Je dosť pravdepodobné, že v okruhu pár desiatok metrov nájdete v spotrebičoch akými sú kávovar, plynový gril alebo auto kľúčové prvky, ktoré boli vyrobené práve v Mondragone.

Je tento „Mondragonský model“ možné duplikovať aj mimo regiónu Španielska? Je to otázka, o ktorej sa diskutuje v Mondragone aj mimo neho. Kolektív Mondragonu má jedinečnú históriu a družstevné princípy vzájomnej spolupráce a svojpomoci formujú všetky jeho inštitúcie, ktoré následne posilňujú jeho hodnoty, šíria ich a definujú celý spôsob života v ňom. Mondragon je inšpiratívny a úspešný experiment a zaslúži si našu pozornosť, preto o ňom určite napíšeme aj v našich ďalších blogoch.

Ak sa Vám myšlienky vzájomnej spolupráce, svojpomoci a solidarity páčia, spoznajte viac aj naše družstvo v tomto videu, ktoré pripravili naši členovia z Poľska. Ak sa Vám naše družstvo zapáči, pridajte sa k nám. Môžete si prečítať aj ďalšie naše blogy, v ktorých sa venujeme družstevníctvu a družstvám.

Členovia Tradičného družstva

https://www.youtube.com/watch?v=wNv3Msuwv0g&t=2s

 

Viac o Mondragone si môžete prečítať aj v našom článku tu: https://www.td-coop.eu/post/co-robia-v-mondragone-inak  O zakladateľovi Mondragonu si môžete prečítať tu: https://www.td-coop.eu/post/katol%C3%ADcky-kňaz-pri-zrode-najväčšieho-družstevného-giganta-na-svete  Zaujímavú diskusiu s jedným so spoluvlastníkov Mondragonu pánom Anderom Etxeberria Otaduiom si môžete pozrieť v angličtine priamo na FB stránke Pracujúca chudoba  My sme sa inšpirovali aj z príspevku tu.

Teraz najčítanejšie

Tradičné družstvo

Združujeme viac ako tisícku členov družstva zo Slovenska, Poľska a Českej republiky a ďalších štátov EU, záujemcov o projekt zameraný na tvorbu pasívnych príjmov.

Tento blog je platený.