Denník N

Čo je najlepšie na posilnenie imunity počas jesene?

Premenlivé počasie, chladné noci, zmeny v hormonálnom systéme či zvýšený výskyt vírusových ochorení. Jeseň nie je len sezóna nádherne sfarbených listov na stromoch, ale aj obdobie, kedy náš imunitný systém dostáva poriadne zabrať. Po skončení letných dovoleniek a voľnejších dní sa vraciame do kolotoča pracovných povinností a na scénu nastupuje zhon a stres. S týmito faktormi sa ľudský organizmus len veľmi ťažko vyrovná, preto je potrebné podať mu pomocnú ruku a posilniť našu imunitu.

Vitamíny na imunitu a správna výživa

Na udržanie silnej imunity aj počas jesene je dôležitá vyvážená strava a dodržiavanie pitného režimu. Vo vašom jedálničku by nemalo chýbať dostatok zeleniny, ovocia a iných potravín s vysokým obsahom dôležitých látok pre imunitu, napríklad ryby, orechy či cesnak. Pitný režim môžete obohatiť o ovocné šťavy a bylinné čaje, ktoré sú taktiež zdrojom látok dôležitých pre náš organizmus. Postarať sa o imunitu môžete aj rôznymi doplnkami výživy. Myslite pri tom na najdôležitejšie vitamíny na imunitu ako selén, zinok a vitamín C.

Kvalitný spánok a dostatok pohybu na posilnenie imunity

Zdravý životný štýl výrazne prispieva aj našej imunite. Dodržiavať však prísne zásady je niekedy náročné. Nikto však netvrdí, že musíte cvičiť 5 krát v týždni s ťažkými činkami, aby ste podporili imunitu. Do vášho denného cyklu pracovných povinností môžete pripísať jógu, pilates alebo krátke meditačné cvičenie. Je pravda, že dostatok pohybu ide ruka v ruke s kvalitným spánkom. Na zlepšenie imunity vám preto môže pomôcť získanie niekoľkých návykov na zlepšenie spánku.

Teraz najčítanejšie