Denník N

Globálna bolesť – vizuálna reflexia

Ani v snoch či v Sci-fi fantázií by mi nenapadlo, že toto zažijem. Ja aj ľudia na celom svete. Stalo sa. Zažívame obdobie, ktoré vstúpi do učebníc dejín. Do umenia už vstúpilo.

V posledných rokoch sme zažívali neobvyklé situácie a spoločenské krízy. Roky 2020, 2021 a 2022 sú charakterizované pojmami ako korona, pandémia, očkovanie, ruská vojna, Ukrajina, propaganda, hoaxy, energetická kríza. Mnohé z nich vyvolávali diskusie a následne polaritu spoločnosti. V médiach aj medzi ľuďmi sa rozoberalo a rozoberá množstvo množstvo kontroverzných tém. Okrem určitého spoločenského či mediálneho nepokoja to vyvoláva vnútorný nepokoj človeka.

Aj ľudia, ktorí sa snažia nevyjadrovať, či nepripustiť si krízy to vnímajú svojím nevedomím. Napríklad sa veľmi počet ľudí sťažujúcich sa na úzkosť či depresívne stavy. Tiež sa zvýšil dopyt po ukľudňujúcich liekoch, či liekoch na spanie. (mimochodom momentálne je na Slovensku výpadok týchto liekov) Podobné stavy prežívajú ľudia na celom svete a v dnešnej dobe sa nedá vyhnúť týmto globálnym správam. O tomto je výstava The Global Pain.

Názov výstavy The Global pain v preklade znamená Celosvetová bolesť.  Výstava má preto názov The Global pain – bolesť, nepohodlie, či strach ktoré cítime, keď sme vystavení tomuto globálnemu pôsobeniu a zároveň „global “ v zmysle, že to vplýva na ľudí všade, bez rozdielu krajiny.

Diela na výstave The Global Pain vizuálne zhmotňujú tieto stavy a pocity. Archetypálne zobrazujú stav, kedy cítime úzkosť a bolesť, lebo sa cítime bezmocní, nemáme možnosť zmeniť veci či bojovať proti nim. Alebo sa cítime príliš slabí a reagujeme apaticky, keď nás zraňujú, ohrozujú existencionálne a narúšajú našu predstavu o zmysle či hodnotách života. Výstava je pokračovanie projektu autorky, ktorého cieľom je mapovanie spoločenskej klímy a jej vplyv na osobnú reflexiu jedinca. Skúmanie ako súčasné globálne udalosti ovplyvňujú postoj jedinca k jeho osobnému svetu a jeho prežívanie.

Na výstave okrem diel, ktoré pôsobia rozrušujúco sú v juxtapozícií diela, zo série Stone a Landscape, ktoré pôsobia mysticky či relaxačne. Sú to maľby inšpirované kameňmi, či inštalácie, ktoré poukazujú na to, že stále tu bude niečo, čo nás prevyšuje a hodnoty, ktoré sú večné.  Výstava má podnietiť diváka aby sa pozrel do svojho vnútra a dešifroval vlastné podvedomé pocity.

Túto výstavu si môžete pozrieť v  Galérii  Alexandra Eckerdta,  Košice Kováčska 33

Galéria otvorená :

utorok a streda 12:30 – 17:30, štvrtok 11: 00 – 15:30

Vernisáž : 13.9.2022 utorok 17:00

Trvanie výstavy : 6.9.2022 – 6.10.2022

Teraz najčítanejšie