Denník N

Na Východe nič nové (Ruské storočie vojen)

Ruské storočie vojen
Ruské storočie vojen

Obsah tohto textu sa menil už niekoľkokrát, a to vždy pri sledovaní nových informácií z východného frontu. Dnes ho píšem po správach o tom, ako Ruská federácia začala s mobilizáciou mužov po celom Rusku s cieľom zapojiť ich do vojny na Ukrajine, ktorá sa v posledných týždňoch pre Rusko nevyvíja dobre. Na sociálnych sieťach možno nájsť srdcervúce videá mužov, ktorí sa lúčia so svojimi rodinami, neraz aj s plačom v očiach. Čoraz viac analytikov opakuje frázu o tom, že svet sa zmenil.

Menia sa predovšetkým ideály a naivné predstavy, ktoré mali mnohí z mojej generácie. Zvykli sme si na svet, kde je všetko garantované, samozrejmé, spohodlneli sme. Vojny boli vždy vzdialenou udalosť mimo horizont našich svedomí. Vojny na dejepise boli len mechanickým memorovaním bez vnútorného pochopenia príčin toho, čo všetko sa musí stať, aby človek zabil svojho suseda. História je len sledom udalostí, ktoré sa prosto dejú. Neobsahuje žiadne ponaučenia samo osebe, len udalosti. Keďže podlieha interpretácií a predovšetkým časovej vzdialenosti, existuje len v hlavách ľudí. A ľudská hlava, tá veru nie je bezpečným prístavom…

Ruské storočie vojny: Rusko včera a dnes

Súčasné dianie na Ukrajine je výsledkom dlhého sledu udalostí, ktoré pramenia hlboko v minulosti. Ideológovia hľadajú chyby, rany a krivdy v minulosti, aby im dali nanovo nový nádych, no o to ukrutnejšie a brutálnejšie. Pochopiť správanie Ruska a Putina je možné len keď lepšie spoznáme, akým vnútropolitickým a ideologickým vývojom prešlo Rusko.

Odkedy sa ukrajinské mestá, muži, ženy a deti stali terčom útoku Ruskej federácie, záujem o knihy s tematikou Ruska a jeho dejín extrémne stúpol. Ako človek, ktorý sa pohybuje predovšetkým v knižnom prostredí, evidujem, ako sa dlhší čas knihy o dejinách Ruska držali na najvyšších predajných priečkach. Škoda, že záujem rastie, keď už je v niečom neskoro…

Kniha Ruské storočie vojen
Kniha Ruské storočie vojen

„V dejinách ľudského násilia nič nenasvedčuje tomu, že mierové úseky by mali byť zárukou trvalého a stabilného spoločenského stavu; celá história naznačuje, že masívne použitie násilia bolo opciou vždy.“ Nemecký sociológ Harala Welzer, Klimatické vojny

Súčasné ruské dejiny, ktoré sa aktuálne píšu na Ukrajine, sú kontinuálnym vyvrcholením mocenského boja a imperialistických ambícií, ktoré režimy na území dnešného Ruska pestovali už dlhší čas. Existuje viacero kníh, ktoré mapujú historický vývoj Ruska od 19. storočia po vládu Putina. Jednou z nich, ktorú som práve čítal, je Ruské storočie vojen od Andreja Žiarovského. Žiarovský sa dlhodobo venuje vojenským dejinám 19. a 20. storočia a od vypuknutia vojny na Ukrajine sa stal aktívnym komentátorom udalostí.

Ruské storočie vojen predstavuje ucelenú syntézu vojenských dejín Ruska. Veľkým benefitom knihy je jej komplexnosť, hutnosť a priehľadnosť, keďže čitateľ si v nej vie nájsť potrebné údaje podľa časového zaradenia. Nie som kompetentný hodnotiť mieru presnosti všetkých uvedených faktov. Knihe tohto typu by viac prospel poznámkový aparát či minimálne záverečný zoznam použitej literatúry. Veľkým pozitívom je rozbor mnohých súvislostí, v ktorých sa občas môže človek strácať.

 „Nepriateľa bolo potrebné identifikovať. V Putinovom ponímaní sa preto hlavným ideologickým nepriateľom stala Európska únia a z archívu studenej vojny sa na post „hlavného vojenského protivníka“ opäť vrátili Spojené štáty Americké. – Andrej Žiarovský, Ruské storočie vojen

Európske elity ignorovali varovania pred energetickou závislosťou EÚ na Rusku. Zdroj obrázku: Pixabay
Európske elity ignorovali varovania pred energetickou závislosťou EÚ na Rusku. Zdroj obrázku: Pixabay

Zaujímavo je spracovaná záverečná kapitola knihy, kde si autor kladie otázku, ako sa bude ďalej vyvíjať mocenská výmena v Rusku. Podľa niektorých názorov bude musieť Putin nájsť za seba náhradu. Podľa ďalších variantov bude pri moci do poslednej chvíle a s opratami aj umrie. Koľko to bude trvať je, samozrejme, otázne. Nepokoje v Rusku môžu viesť k zmene režimu, no tento scenár je stálo málo pravdepodobný. Rovnako je dôležitý kritika arogancie a zaslepenosti predstaviteľov EÚ, ktorí ignorovali varovania Poľska a pobaltských štátov pred energetickou závislosťou EÚ na Rusku. Ako sa skutočne ukázalo, plynovody do Európy z Ruska sa stali Putinovou geopolitickou zbraňou.

Knihu vrelo odporúčam každému, kto má záujem o hlbšie pochopenie súvislostí a správania Ruska a Putina. Kniha je nabitá faktami, občas je to ťažšie čítanie, ale som rád, že vyšla na Slovensku a že je z pera slovenského autora, ktorý prispel svojím podielom a erudíciou k tejto problematike.

Knihu Ruské storočie vojen si môžete zakúpiť tu

Čítaj tiež:

TOP 5 knižných noviniek (september, 2022)

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)