Denník N

Pracovné cykly a ich vplyv na moderné elektromotory

ozubene kolesa

Elektromotory sú teraz k dispozícii v oveľa širšom sortimente ako kedykoľvek predtým, čo nielenže zvyšuje ich dostupnosť, ale tiež umožňuje vybrať si ten správny elektromotor pre vaše špecifické potreby. Pri výbere nezabúdajte na pracovné cykly – čas, počas ktorého sa motor používa počas každého cykl

Priemyselné alebo bežné prostredie, pričom každé z týchto prostredí kladie na elektromotor celkom inú záťaž. Napríklad elektromotor s výkonom 7,5 kW už postačuje na väčšinu bežných aplikácií a možno ho vybrať v rôznych vyhotoveniach. Zďaleka však nezáleží len na výkone, rovnako dôležité je čo najpresnejšie špecifikovať pracovný cyklus.

Vo všeobecnosti existujú 4 typy pracovných cyklov: trvalý, prerušovaný, pohotovostný a pulzný. Keďže každý typ aplikácie je svojím spôsobom špecifický, platí to aj pre jednotlivé cykly.

Nepretržitá prevádzka

Nepretržitá prevádzka je pre elektromotor pomerne náročná a vyskytuje sa najmä v priemyselných podmienkach. Z hľadiska výkonu zvládne nepretržitú prevádzku aj elektromotor s výkonom 5,5 kW, ak sú jeho chladenie, konštrukcia a ostatné komponenty vhodne zladené. Ak však elektromotor nie je schopný efektívne odvádzať teplo, môže dôjsť k jeho poškodeniu alebo zníženiu výkonu.

meranie elektromotora

Súvisiace produkty: elektromotor 2900 ot, elektromotor 1400 ot, elektromotor 700 ot, elektromotory 900 ot, pilový elektromotor


Variabilná nepretržitá prevádzka

Elektromotory sú ideálne pre prevádzky s premenlivým zaťažením. Napríklad priemyselné závody nemusia vždy spracovávať rovnaké množstvo materiálu. To znamená, že motor musí byť schopný zvládnuť rôzne množstvo práce v závislosti od toho, čo závod v danom čase vyrába. Elektromotory sú vďaka svojmu vysokému výkonu vhodné na tieto typy prác.

Prerušovaná prevádzka

Prerušovaná prevádzka je pri elektromotoroch bežná. V tomto prípade je chod elektromotora prerušovaný obdobiami úplného pokoja. Môže ísť napríklad o ventilátory, ktoré sa spúšťajú len za určitých podmienok. Zvládne ich aj 3kW elektromotor. Je dôležité zabezpečiť, aby časté spúšťanie a prevádzka mimo ideálnej prevádzkovej teploty nepoškodili elektromotor.

Hodinová prevádzka

Elektromotory možno prevádzkovať viacerými spôsobmi, pričom každý z nich má svoje výhody a nevýhody. Jedným z bežných spôsobov prevádzky elektromotora je pracovný cyklus. Tento typ prevádzky je ideálny pre stroje, ktoré si vyžadujú rýchly rozbeh, ako napríklad 4 kW elektromotory. Takouto prevádzkou elektromotora môžete zabezpečiť, aby rýchlo a efektívne dosiahol svoju štandardnú prevádzkovú úroveň.

skuska elektromotora

Mohlo by vás zaujímať: frekvenční měnič, frekvenční měnič 400V, šnekové převodovky, vibrační elektromotory

Foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie