Denník N

Kto sa odbavil na Anči?

Rekreačný areál Anička. Najznámejší areál pre oddych a relax s pešou dostupnosťou pre viac ako 100 000 Košičanov, nachádzajúci sa blízko centra mesta, poslanci poslali svojim hlasovaním medzi územia pre výstavbu domov a panelákov. Poslanci to poslali. Áno, dajte to čítať človeku s rečovou vadou.

Netuším, zatiaľ, čo a koho motivovalo prekročiť všetky hranice a rozhodnúť sa pre keš a betón. Dôvody zisťujem.

Do očí bijúce je na tom čine napríklad to, že kvalitnejší kaviár  pre developera a špekulanta mesto servírovať ani nemohlo. Mne nevonia. A od hlasovania a posledných udalostí v košickom parlamente ešte viac.

Po prečítaní si článku v lokálnom médiu človeku napadne len toto: To sa ani jeden z poslancov nepozastavil nad týmto kšeftom tisícročia? Len debatovali a nič nenavrhli?

Ale áno, no novinári už nepovažujú za potrebné zúčastňovať sa na zastupiteľstvách, viac ich baví 100 teplomerov ako 300 000 m2 pozemku, ktorému cena jedným hlasovaním stúpla z 10 € na 300 € za štvorák.

Lebo jasný návrh na vyňatie tohto „Aničku obetujúceho nápadu“  TU JE,BOL !

Ten som na našom poslednom septembrovom rokovaní pred komunálnymi voľbami 2022 predložil. A chýbal jeden hlas, aby pripomienky tisícok obyvateľov a pár svedomitých poslancov boli vypočuté.

NEEFEKTÍVNY na celej kauze je postup, ktorý zase dokazuje, ako nerozumne koná mesto a jeho štatutári. Zmeniť roľu za stavebný pozemok má právo len mesto. Len mesto vie, kedy, kde a či to urobí.

Otázka číslo 1.: Naozaj nikomu nebije do očí, prečo to neurobili naopak?

NEPOCHOPITEĽNÉ je to, že mesto neurobilo nič, len minulo naše peniaze a 3 roky práce odborníkov. Doslova nakreslilo „mapu k pokladu“.  Zmenilo roľu na stavebný pozemok s možnosťou výstavby do 6 poschodí a občan tlieskaj. Bude rozvoj, bude betón, bude sa stavať, budú stavebné pozemky. Kde? ANIČKA. Prisámbohu na najstaršej a jedinej rekreačnej oblasti pri Hornáde pre najväčšiu aj najhustejšiu mestskú časť Košíc. Prečo na najkrajšej oblasti, bez kopcov a problémov, rovno s vedľa vybudovaným areálom na oddych? Prečo na takýchto pozemkoch? To je otázkou č.2.

NETOLEROVATEĽNÉ je pre mňa to, čo sa udialo priamo na predmetnom mestskom zastupiteľstve.

Môj Pozmeňovací návrh na „vyňatie plánu Anička“ mi podporilo 20 poslancov. Rokovací poriadok vraví jasne. Stačí 50% zboru a pozmeňovák je platný. Prečo ho primátor najprv uviedol ako Pozmeňovací návrh a keď prešiel, rozhodol, že je to Nový návrh /na ktorý treba 60%/ to je otázkou č.3.

TRAGIKOMICKÉ je na tom to, že sa aj medzi poslancami našli takí, čo mali medzi argumentami slovo diviaky.

Vraj sa ich konečne zbavíme.

NIE. TU TO NEKONČÍ. Lebo bez rozumných argumentov sa nenechám odradiť.

Klincom nejasného zloženia nad týmito zmätočnými kľučkami vedenia Košíc a skupinky poslancov, ktorí skúšali rôznymi argumentami docieliť odovzdanie Aničky do rúk developerov, bolo nasledujúce hlasovanie.

Navrhol som hlasovanie, v ktorom sa poslanci mali vyjadriť, či ťahy primátora boli zmätočné a či majú v predchádzajúcom bode a hlasovaní o vyňatí Aničky jasno. Či bolo hlasovanie zmätočné.

Výsledok:

Pre objasnenie: Ak sa Vás niekto opýta, či v niečom máte jasno a jasno v tom máte, ako odpovediete?

Viete už genézu, výsledok, ktorý je aktuálne na stole u primátora. Poznáte aj postup pri schvaľovaní.

Nenašiel som jediný rozumný argument.

A postupy, ktorými to niekto dosiahol, mi čisté neprídu.

Teraz najčítanejšie