Denník N

Hrá divadlo na vlakovej stanici, chce spoločnosti nastaviť zrkadlo

Režisér Jiří Honzírek s brnenským divadlom Feste prenáša inscenácie do verejného priestoru a otvára nimi spoločenské a politické témy. Napríklad aj za bežnej prevádzky hlavnej stanice v Brne.

„Nikdy nevíte, kdo přesně je součástí této reality, naprosto neočekáváte, co se stane v příštích chvílích, ale neuvěřitelně Vás to baví, protože i Vy máte v této hře roli. Vzpomenete si na období bojovek a opičích drah a s radostí a dětským nadšením se vrátíte o pár let zpátky a hrajete si.“

Tak opisuje diváčka netradičnú inscenáciu Okružní jízda. Divadlo, odohrávajúce sa na brnenskom Hlavním nádraží predstavuje originálnu zážitkovú turistiku. Dá sa opísať aj ako performatívny aktivizmus, ktorý spolu s ďalšími projektami tvorí repertoár divadla Feste. Nezávislé divadlo sa snaží komentovať, skúmať a predstavovať rôzne spoločenské problémy a rozvíjať občiansku spoločnosť.

Duchovným otcom Feste je režisér a principál Jiří Honzírek. Študoval réžiu a dramaturgiu na JAMU, Hoogeschool voor de Kunsten v Amsterdame a Folkwang Hochschule v Essene. Spolupracuje aj s rôznymi ľudskoprávnymi a komunitnými iniciatívami a projektami ako Nesehnutí či Amnesty International. O svojom divadle a práci bude hovoriť na decembrovej PechaKucha Night Bratislava, zameranej na ľudí, ktorí vytvárajú priestor pre umenie a oživujú svoje mestá pomocou kultúry. Ďalších kultúrnych organizátorov a aktivistov budete môcť spoznať 8. 12. v bratislavskej a4.

Ynd02aJ

Jiří o Brne a svojej práci:

3 slová, ktoré vystihujú tvoje mesto?

Kultura. Zvědavost. Odvaha.

Vnímaš ho inak, odkedy spoluvytváraš jeho kultúrnu ponuku?

Asi jo. Vnímám ho jako cíl mojí kulturní nabídky.

Má v tvojom meste samospráva pochopenie pre kultúru?

To se uvidí.

Čo potrebuješ, aby si mohol svoju prácu robiť dobre?

Dobrý time management.

Tri veci, ktoré ťa inšpirujú?

Moje město. Moji přátelé. Moje chyby.

Ako sa dá bojovať s veternými mlynmi?

Spojit se s lidmi okolo.

Čo ťa priviedlo k práci v kultúre?

Moje traumata z dětství.

Rada, ktorá ti najviac pomohla v pracovnom živote?

Udělej si dobrej time management, Jiří!

Fungujú na ľudí ešte plagáty?

Záleží, kde visí a jak vypadají. Obecně už moc ne.

Kde v krajinách V4 to podľa teba kultúrne žije?

V Česku.

Do ktorého mesta rád chodíš na kultúru?

Do Vídně.

Čo máš rád na Bratislave?

Je odtam blízko do Vídně.

Čo prináša tvoja aktivita/projekt mestu, kde pôsobíš?

Asi reflexi. Asi reklamu. Zeptejte se jich.

Poďakoval ti niekto?

Mnoho lidí.

32. vydanie PechaKucha Night Bratislava sa koná 8. 12. v a4 – priestor súčasnej kultúry ako súčasť konferencie Kultúra a mesto: Sila príťažlivosti.  Okrem Jiřího sa vďaka podpore Vyšehradského fondu môžete tešiť aj na ďalších hostí z Česka, Poľska a Maďarska. Novinky o aktuálnom vydaní vám radi pošleme v PechaKucha Newslettri.

Autorka: Michaela Kučová

Teraz najčítanejšie

PechaKucha Bratislava

Zaujímavých ľudí z oblasti umenia, architektúry, dizajnu a spoločenského diania predstavujeme na pravidelných PechaKucha Night Bratislava aj na tomto blogu.