Denník N

Vyberte si tú správnu zimnú obuv

Ak sa do práce vyberiete v krátkych nohaviciach, ako sa to podarilo dnes mne v domnení, že 14 °C je ešte celkom teplo, tak ostanete nemilo prekvapení. Chladný vzduch ma však z tohoto presvedčenia zobudil a rýchlo mi pripomenul, že už je jeseň. Nič sa nedá robiť, nastal čas pripraviť sa na chladné počasie, s čím súvisí aj výber správnej zimnej obuvi. Ponuka je však široká, preto vám poradím, ako postupovať pri výbere správnych zimných topánok.

Nejde len o krásu, ale primárne o kvalitu a pohodlie. V súčasnej neistej situácii všetci trpezlivo zvažujeme, do čoho investujeme naše peniaze. Pri rozdeľovaní septembrového rozpočtu by ste rozhodne nemali zabudnúť na zimné topánky. Pred zimou je dôležité sa postarať o imunitu, a rovnako aj o váš šatník. Sú to síce výdavky navyše, avšak ak sa vám pomocou mojich rád podarí kúpiť správne a najmä kvalitné topánky, vydržia vám aj niekoľko nasledujúcich sezón. Dnes vám však neprezradím presnú sumu, to je na každom z nás, prezradím vám len niekoľko vlastností, ktoré by mali mať kvalitné zimné topánky.

Veľkosť zimných topánok

Človek by si mohol myslieť, že vybrať správnu veľkosť zimných topánok je hračka. Vyberiem si rovnakú, ako nosím v lete a problém je vyriešený. Pri zimných topánkach je to však o niečo komplikovanejšie a musíte myslieť najmä na fakt, že v zime nosíte teplejšie ponožky. Množstvo online eshopov vám ponúka presné veľkostné tabuľky, avšak istota je istota a ja si topánky najradšej vyskúšam. V minulosti mi niekto poradil, aby som topánky kupovala výhradne poobede, vtedy som nerozumela prečo. Dnes už viem, že počas dňa noha mierne napuchne a preto je poobede o niečo väčšia. Ak nechcete, aby vás topánky tlačili, do obchodu vyrazte v poobedných hodinách. Ja si do obchodu zoberiem ponožky, ktoré bežne v zime nosím. Vyberiem si vysnívaný model a poriadne otestujem obe topánky. Nebojte sa aj dlhšie poprechádzať po obchode. Topánky by vás pri chôdzi nemali nikde tlačiť.

Materiál zimnej obuvi

Pri výbere materiálu zimných topánok treba spraviť kompromis. Nemali by byť ani príliš hrejivé a zároveň by nemali prepúšťať priveľa tepla. Výskumy hovoria, že teplota v obuvi by mala byť od 28 do 32 °C. Ak je teplota vyššia, noha sa viac potí a tak je neustále vo vlhkom prostredí, čo môže spôsobovať rôzne problémy. Ak sa naopak teplota zníži, na rad prichádzajú nepríjemné omrzliny. Ako teda nájsť strednú cestu? Syntetické a iné lacné materiály majú nižšiu priedušnosť, čo vedie k nadmernému poteniu. Naopak koža a nubuk majú dobrú priedušnosť a zároveň sú nepremokavé.

Štýl topánok na zimu

Zima je typická rannými námrazami a v takom nevyspytateľnom počasí potrebujete obuv, na ktorú sa môžete spoľahnúť. Na trend nosenia tenisiek aj v zime odporúčam rýchlo zabudnúť. Správne zimné topánky by mali mať členitú podrážku, ktorá vám pomôže udržať rovnováhu aj na zľadovatenom chodníku. Samozrejme každému sa páči niečo iné, no v zime vás môže, niekoho príjemne, niekoho nepríjemne, prekvapiť sneh. Zimné topánky by mali mať o niečo vyššiu sáru tak, aby sa do topánky a žiadnych okolností nedostala ani jedna vločka snehu. Je pravda, že odhalené členky sú teraz IN, ale nie vždy platí, že pre krásu treba trpieť, najmä ak je vonku -10 °C. Veď aj kovbojské čižmy sú opäť v kurze! Navyše, teplo uniká práve medzerami okolo členkov, takže platí, že čím vyššia sára, tým viac tepla udrží.

Teraz najčítanejšie