Denník N

Hoax o bombardovaní Sýrie ovládol sociálne siete

Desiatky tisíc ľudí po celkom svete zdieľajú hoax, ktorý vykresľuje francúzske bombardovanie Daeshu (ISIS) ako vraždenie civilistov. Fotky sú pritom takmer rok staré.

POZOR, fotografie v tomto blogu zobrazujú násilie, a preto nie sú vhodné pre deti a citlivé povahy!

Krátko po teroristických útokoch v Paríži a obrovskej vlne solidarity, ktorú Francúzsku vyjadril celý svet, sa začali objavovať výzvy na solidaritu so Sýriou. Hashtag #PrayForSyria ovládol sociálne siete spolu s fotografiami ranených civilistov, detí a starcov medzi ruinami zbombardovaného mesta. Na tom by nebolo nič zvláštne. Sýrsky konflikt generuje každý deň rovnaký počet obetí, ako útok v Paríži. Mnohí ľudia však začali solidaritu so Sýriou obracať proti Francúzsku a poukazovať na civilné obete francúzskeho bombardovania Daeshu (ISIS). Svetové médiá ako britský Independent si všimli tento trend, avšak bez kritického zhodnotenia či dôkazov iba skopírovali Twitterové posty a pridali nadpis „Pray for Syria: zabíjanie nevinných civilistov odsúdené“.

To, že bombardovanie zanecháva aj obete v radoch civilistov, nepopiera nikto. Pozrime sa však na spôsob, akým sa pripisuje vina Francúzsku.

https://www.facebook.com/kur.hakeem/posts/10153326392613691?pnref=story

 

 

„Moje srdce krváca. Toto sú obrázky z nedávnych útokov Francúzska na Sýriu. Prečo svet mlčí? Prečo Facebookové profilovky nevyjadrujú solidaritu so Sýriou? Prečo je OSN hluché a nemé?“

Takmer 40 tisíc ľudí do tohto okamihu zdieľalo tento post. Podobné posty boli zverejnené ďalšími moslimskými aktivistami a užívatelia ich húfne zdieľali na Facebooku či Twitteri. Sú tieto hrôzostrašné obrázky naozaj dielom Francúzskeho bombardovania? Odpoveď je NIE. Jedná sa o hoax.

Niektoré z nich pochádzajú z februára 2015 a zobrazujú následky bombardovania mesta Douma vládnymi silami Bašára Asada, iné sú ešte staršie. Výber pôvodných zdrojov (alebo aspoň tých, ktoré som vedel dohľadať) ponúkam nižšie.

https://youtu.be/M-ivVFlFeJU?t=2m14s

 

Poukazovať na utrpenie sýrskeho ľudu a vyjadrovať mu sústrasť je veľmi dôležité a ľudské. Zdieľaním týchto fotiek však dochádza k smerovaniu nenávisti voči Francúzsku a k legitimizácii parížskych teroristických útokov. Moji moslimskí priatelia, ktorí podobné posty zdieľali, ich po mojom upozornení stiahli. Tisíce ľudí však naďalej pokračujú v zdieľaní tohto hoaxu a prehlbujú tým priepasť brániacu porozumeniu medzi západnou civilizáciou a islamským svetom. Ak nechcete aj vy slúžiť propagande akéhokoľvek druhu, vždy najprv preverujte fakty a až potom zdieľajte.

 

 

Teraz najčítanejšie

Adam Bučko

Srdcom na Slovensku, zvyškom v Dánsku. Vyštudoval som MSc v odbore Security Risk Management na University of Copenhagen a pracujem ako risk analytik. Z času na čas píšem o politike, bezpečnosti a ďalších veciach, čo ma tešia alebo trápia.