Denník N

Je výhodné investovanie do sektorových ETF fondov?

investovanie do ETF

Sektorové fondy sú spravidla viac volatilné, a preto je potrebné ich sledovať častejšie. Zamerajte sa na sektory ktoré majú v danom období priaznivé podmienky pre rast.

Momentálne toto kritérium asi najlepšie spĺňa energetický sektor, kde spoločnosti ťažiace ropu a plyn profitujú z vysokých cien ropy, či plynu.

ETF fondy, ktoré kopírujú vývoj akcií energetického sektora je niekoľko, no medzi najznámejšie patrí napríklad iShares US Energy ETF (IYE), ktorý je navrhnutý tak, aby poskytoval širokú expozíciu energetického segmentu na akciovom trhu.

Pasívne investovanie do ETF

Pasívne spravované ETF sú síce vynikajúcim nástrojom pre dlhodobých investorov, ale sú aj obľúbenou voľbou medzi inštitucionálnymi a retailovými investormi. Je to hlavne vďaka ich nízkym nákladom, transparentnosti, flexibilite a daňovej efektívnosti rovnako, ako pri riadených akciových portfóliách.

Sektorové ETF vhodné pre investorov poskytujú veľa možností, ako získať nízke riziko a diverzifikovanú expozíciu voči širokej skupine spoločností v konkrétnych sektoroch. Energy – Broad je jedným zo 16 sektorov a v súčasnosti je na 1. mieste z pohľadu výkonnosti.

ETF fond iShares US Energy ETF

Fond je sponzorovaný spoločnosťou Blackrock. Nazhromaždil aktíva vo výške viac ako 3,43 miliardy dolárov, čo z neho robí jeden z najväčších ETF fondov, ktorý sa pokúša vyrovnať výkonnosť segmentu Energy – Broad na akciovom trhu. IYE sa snaží vyrovnať výkonnosť indexu Dow Jones US Oil & Gas. ETF vypláca dividendový výnos vo výške približne 2,8 % ročne.

Aj keď ETF ponúka diverzifikovanú expozíciu, ktorá minimalizuje riziko jednej akcie, investori by sa mali pozrieť aj na skutočnú držbu vo fonde. Našťastie, väčšina ETF fondov je veľmi transparentnými produktmi, ktoré denne zverejňujú svoje držby. Toto ETF má najväčšiu alokáciu v energetickom sektore a to približne 95,70 % portfólia.

Ak sa pozrieme na jednotlivé podiely, Exxon Mobil Corp (XOM) predstavuje približne 20,57 % celkových aktív, nasleduje Chevron Corp (CVX) a Conocophillips (COP). 10 najvýznamnejších spoločností predstavuje viac ako dve tretiny celkových spravovaných aktív.

TOP 10 spoločností v ETF

V tomto roku je zatiaľ návratnosť IYE zhruba 46,84 % a za posledný rok vzrástla približne o 77,46 % (k 13. 9. 2022).

Pri investovaní do sektorových ETF fondov tak, ako pri všetkých investíciách platí, že diverzifikácia je základ úspešného investovania a je potrebné si zvoliť dostatočne dlhý časový horizont. Uvedený ETF fond je zložený z akciových spoločností, a minimálny investičný horizont by mal byť aj v tomto prípade 7-10 rokov.

Graf: iShares US Energy ETF – ročný

Teraz najčítanejšie

HABERL

Sme investičná skupina HABERL, ktorá začala rozvíjať aktivity na investičnom trhu už v roku 2013. V súčasnosti vytvárame kompaktný celok niekoľkých divízií, ktoré poskytujú prvotriedne služby v oblasti investičného bankovníctva.

Tento blog je platený.