Denník N

Vývojár hier Roblox sa snaží o zmeny, ktoré by mohli vrátiť jeho akcie späť na rastovú dráhu

Roblox zažil v posledných mesiacoch strmý pád akcií. Viacerými zmenami sa teraz snaží vrátiť sa napäť k rastu.

Ak je niektorý sektor vnímaný ako perspektívny, sú to online hry a digitálna zábava. Nič na tom nemení ani fakt, že po enormne úspešnom pandemickom období prišiel prirodzený čiastočný pokles záujmu. Zaujímavým zjavom v hernom segmente má americká firma Roblox. Jej akcie za posledných dvanásť mesiacov skutočne výrazne kolísali: po strmom raste a historickom maxime nasledoval podobne strmý pád. Roblox však chystá zmeny, čo logicky otvára otázku o možnej investičnej príležitosti.

Roblox so zaujímavým konceptom

Roblox Corporation je spoločnosť, ktorá vyvinula špeciálnu online zábavnú platformu, ktorá dáva hráčom možnosť jednoducho si vytvárať vlastné hry s otvoreným svetom. A tie môžu zdieľať so svojimi priateľmi a hrať online. Tento koncept je v hernom svete priekopnícky. Roblox vznikol v roku 2004 a centrála dnes sedí v kalifornskom San Mateo. Firma aktuálne pôsobí  na trhoch v USA, Veľkej Británii, Kanade, Európe, Číne, Ázii a aj v Tichomorí.

Rekordy na oboch koncoch

Roblox sa na vlne veľkého záujmu verejnosti o hry niesol do novembra 2021, kedy sa jeho akcie vyšplhali na maximum 141,60 dolárov. Odvtedy akcie strácali. Avšak nečakane dramatický prepad prišiel 10. mája 2022 na hodnotu len 21,65 dolára za akciu. Roblox vtedy doplatil na to, že investori sa masovo zbavovali nerentabilných akcií technologických firiem v reakcii na zvyšovanie úrokových sadzieb americkej centrálnej banky FED. Faktom je, že herná platforma Roblox zatiaľ veľmi nezarába, keďže jediným zdrojom príjmov sú nákupy virtuálnej meny Robux. Preto na rozdiel od technologických firiem so stabilnými tržbami bola takpovediac „prvá na odstrel“. Po tomto „výplachu“ prišiel opätovný návrat k opatrnému rastu a hodnota akcií do augusta vzrástla o približne 110 % na úroveň  45,53 dolárov. Odvtedy však akcie opäť oslabili.

ProfitLevel-Žárska-Roblox zažil rekordný rast aj pád akcií Výkonnosť akcií spoločnosti Roblox Corp od uvedenia na burzu. Zdroj: investing.com

Vývojárska konferencia v centre pozornosti

Najnovšie finančné výsledky za druhý štvrťrok, ktoré Roblox zverejnil v auguste, ukázali spomaleniu rastu tržieb na 30 % (pred rokom tržby rástli 100 % tempom). Pri porovnaní so začiatkom roka ide stále o prepad až o 56 %.

Dôvodom nepresvedčivých výkonov je fakt, že zdrojom príjmov firmy sú viac-menej len nákupy v samotných herných aplikáciách pomocou virtuálnej meny Robux. Avšak to by sa malo zmeniť, a tým potenciálne dostať akcie späť k trvalému rastu.

O čo ide? Firma chce zaviesť na svoju hernú platformu online reklamu ako nový zdroj príjmov. Dnes v odvetví online inzerovania vládne do istej miery chaos a giganti ako Meta a Snap sa snažia vysporiadať so zmenami GDPR v systéme iOS od Apple.

Aj herný segment by do budúcnosti rád profitoval z imerzívnej reklamy, čiže prepojenia reklamy s rozšírenou a virtuálnou realitou. V tomto smere bude kľúčový vývoj metaverse, kde by mali byť aj reklamy od Robloxu. V tomto virtuálnom svete, ktorý má ambíciu socializovať ľudí, by sa mohli reklamy vyskytovať ako digitálne billboardy, cez ktoré sa dá priamo kupovať rôzne produkty.

Dôležitá informácia o reorganizačných zmenách v Robloxe sa očakáva už na najbližšej výročnej vývojárskej konferencii, kde sa firma chystá poskytnúť viac detailov aj o zavedení reklám do svojej hernej platformy. Tento moment môže akciám výrazne pomôcť. Napríklad v minulom roku akcie počas týždňa konania tejto tradičnej konferencie stúpli o 25 % po tom, ako Roblox oznámil zámer stať sa lídrom v oblasti metaverse. Dnes je hodnota akcií približne 70 % pod historickým maximom, čiže priestor na rast určite existuje. Uvidíme, či sa minuloročný silný impulz zopakuje aj tentoraz.

 

 

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/