Denník N

J. Markoš: Medzi dobrom a zlom (Čitateľský denník 44/2022)

„V čom je podľa vás zakotvená dôstojnosť konkrétneho človeka? Spočíva v jeho jedinečnosti, jeho individualite, jeho nezameniteľnosti? Alebo naopak tkvie v tom, že je súčasťou ľudského rodu, že je taký ako my všetci, že patrí medzi nás? Aj keď si obvykle ľudskú individualitu veľmi cením, v tomto prípade by som sa asi opatrne priklonil k druhej možnosti. Len medzi ľuďmi sa stávame ľuďmi. Práve vo vzťahoch zažívame naozajstnú ľudskosť.

Preto si myslím, že by asi bolo lepšie, ak by bol Vincent Lambert ostal nažive. Nie kvôli nemu samotnému. Skôr kvôli odkazu, ktorý by jeho trpezlivým opatrovaním francúzska spoločnosť komunikovala celému svetu. Ten odkaz by znel: Nikto, ani ten najslabší, najbezmocnejší člen ľudského spoločenstva, nesmie ostať zabudnutý.“

Určite vo svojom okolí poznáte ľudí, ktorí majú rýchlu a zaručenú odpoveď na všetko. Takých, čo o ničom nepochybujú, vo všetkom majú ihneď jasno a dokážu sa zabetónovaní vo svojom myslení o mnohom do krvi pohádať. Ako by povedal jeden môj priateľ; sú to ľudia, ktorí nechcú — alebo nevedia — vyjsť zo svojho pohodlného Hobitína. A presne im by som na Vianoce daroval knihu Medzi dobrom a zlom.

Šachový veľmajster Ján Markoš v nej načrtol šestnásť rôznych morálnych dilem. Potrat, eutanázia, coming out, utrpenie zvierat, sexuálne zneužívanie, sloboda prejavu, covid. Ako sa zachovať v situáciách, ktoré sa ľahko súdia zvonka, ale keď už sa týkajú vás alebo vášho dieťaťa, nie je to zrazu až také jednoznačné?

Autor hneď v úvode poctivo predstavuje svoje základné presvedčenia, z ktorých vychádza jeho pohľad na svet. Pri jednotlivých dilemách vždy zhŕňa argumenty pre a proti a na záver pridá aj svoj vlastný postoj. Nemôžem povedať, že sa s ním zhodujem vo všetkom, ale veľmi oceňujem jeho priamosť, rozhľad a snahu nepozerať na svet čiernobielo.

Ak hľadáte knihu, ktorá by podnietila zmysluplné rozhovory s vašimi deťmi, študentmi, kolegami či rodinnými príslušníkmi, neváhajte.

J. Markoš: Medzi dobrom a zlom
N Press, 2020
312 strán
*
90 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie