Denník N

Vďaka informáciám o dopamíne pochopíte bláznov v parlamente

Zoznámte sa s molekulou, ktorej odtlačok spočíva na každom aspekte ľudskej povahy – od túžby a drog až po politiku a pokrok. Lieberman a Long rozprávajú epickú ságu o dopamíne ako knihu, ktorú jednoducho nemôžete odložiť..“ – David Eagleman, PhD, neurovedec zo Stanfordu a autor bestsellerov New York Times

Človeka možno charakterizovať ako tvorba poháňaného túžbou. A túžba, tá spája prítomnosť s budúcnosťou, kde sa predmet túžby stáva (alebo nestáva) skutočnosťou. Priznanie, že ako ľudí s nami naša biochémia manipuluje, si vyžaduje vysokú dávku pokory. Chceme veriť, že naše rozhodnutia sú naše – že sú výsledkom nášho rozhodnutia, našej slobodnej vôle. Nikto sa nechce cítiť ako súčasť davu, ako obeť, s ktorou niekto zametá sem a tam. Realita je však taká, že nikto z nás nie je slobodný do tej miery, ako si to nahovárame.

Dopamín motorom (ne)šťastia

Kniha Molekula šťastia od klinického profesora Daniela Z. Liebermana a fyzika Michaela E. Longa mapuje fascinujúci vplyv dopamínu na náš každodenný život. Dielo má veľmi dobrú koncepciu a pri čítaní oceníte predovšetkým množstvo zaujímavých a vtipných faktov, príkladov a zrozumiteľnosť, ktorá nie je pri podobne náročných témach vždy samozrejmosťou.

Dopamín je akousi drogou, ktorú si v sebe všetci nosíme a je len na nás, ako ju využijeme. Táto molekula sa môže stať nesmiernym zdrojom inšpirácie a motivácie, ktoré možno využiť napríklad v umení, v práci na projekte, pri kreatívnej činnosti či pri práci na vedeckom projekte. Je to vnútorný oheň, ktorý vás sústredených spaľuje zvnútra, určuje váš smer a proces je sám sebe odmenou. Napríklad v láske k rodine alebo k milovanému partnerovi môže byť dopamín nádherne užitočný a prospešný.

Na druhej strane, ako každá droga, aj dopamín je návykový. Ak vás opája úspech, súťaženie, porážanie, moc a vplyv, váš dopamínový systém sa programuje presne týmto smerom. Či už sa stanete investičným poradcom, manažérom, riaditeľom alebo politikom, to, čo sa stáva vašou prioritou, programuje váš dopamín. A to vám vo výsledku prináša uspokojenie a pomyselný zisk. A vtedy je jedno, či ste korporátna hyena, ktorú zaujímajú len kvartálne výsledky, alebo poisťovak, ktorý ponúka poistky podľa toho, akú províziu dostane. Alebo nenažraný politik, ktorý nevie, kedy už vypadnúť z politiky.

Dopamín poháňajúci nenásytnú túžbu po moci, vplyve a kontrole môže mať katastrofálne následky tam, kde sa robia rozhodnutia s ďalekosiahlymi následkami. Pokiaľ si autokrat, uväznený a zotročený svojím bažením po moci, zmyslí, že je čas rozšíriť hranice impéria, jeho biochémia mu bude len pritakávať.

Záverečná bilancia

Vďaka prečítaniu knihy Molekula šťastia budete opäť o krok bližšie k porozumeniu vlastných rozhodnutí, rozhodnutí druhých a, naopak, možno si s odporom, ako to už býva pri podobných knihách, uvedomíte, ako absurdne môže jedna molekula spôsobiť smrť tisícov až miliónov ľudí. Sme úžasné bytosti, ktoré dokážu položiť život za druhého človeka, no zároveň pre vlastné „bio-chemické“ uspokojenie vieme spáchať genocídy či náboženské pogromy. Dopamín, sám osebe, je v tom, samozrejme, nevinne.

Knihu odporúčam, zaraďujem ju medzi kvality typu Prečo spíme, Cirkadiánny kód či Ako sa rozhodujeme. Je to ten druh knihy, ku ktorej sa časom vrátite, náhodne si ju niekde otvoríte a spontánne sa začítate.

Knihu Molekula šťastia si môžete zakúpiť tu

Ak vás zaujímajú kvalitné knihy a krátke odporúčania, čo čítať,

Čítaj tiež:

Na Východe nič nové (Ruské storočie vojen)

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)