Denník N

Ako §363 zabrzdil očistu advokácie

Tri-šesť-trojka sa stala bežným nástrojom na obchádzanie spravodlivosti. Jednou z obetí je aj slovenská advokácia.

Zdroj: https://dennikn.sk/komentare/shooty/

Tri-šesť-trojka sa stala bežným nástrojom na obchádzanie spravodlivosti. Jednou z obetí je aj slovenská advokácia.

Generálny prokurátor cez §363 trestného poriadku ruší obvinenia vysokopostavených ľudí v najväčších korupčných kauzách. Stal sa tak de facto sudcom, ktorý miestami svojvoľne rozhoduje o tom, že niektorí obžalovaní sa ďalej stíhať nebudú. Bez procesu. Bez dokazovania. Bez dohľadu.

Negatívny vplyv §363 na vymáhanie spravodlivosti na Slovensku je už teraz obrovský. Generálny prokurátor zrušil obvinenia ľudí, o ktorých existovali dôvodné podozrenia, že sa dopúšťajú korupcie celospoločenského rozsahu. Bez súdneho procesu s týmito ľuďmi spoločnosť nemôže dôjsť k inému záveru, ako že v našom justičnom systéme sa delíme na rovných, a tých ešte rovnejších. Preto, v záujme spravodlivosti aj dôvery verejnosti sa o menách ako Haščák, Brhel, Pčolinský, či Kažimír rozhodovať za zatvorenými dverami šmahom pera v ruke jedného muža.

Generálny prokurátor so svojvôľou neobišiel ani slovenskú advokáciu. Obvinenie z marenia spravodlivosti zrušil napríklad advokátke Anne Žedényiovej z kauzy Fatima. Tá mala podľa obvinení vedome predkladať sfalšované dôkazové materiály a ovplyvňovať výpoveď kľúčového svedka v súvislosti s vyšetrovaním Monike Jankovskej. O jej vine, či nevine sa však už pravdepodobne nikdy nedozvieme.

Pri žalostnom stave očisty slovenskej advokácie je takýto krok neprípustný. Slovenská advokátska komora má dlhodobý problém preverovať a vyvodzovať zodpovednosť voči podozrivým advokátom. Komora je totiž pri postihovaní advokátov v konflikte záujmov – komora je motivovaná udržiavať s advokátmi blízke vzťahy, aby jej predstavitelia boli opätovne zvolení do jej orgánov, no zároveň sa má starať o preverovanie a stíhanie tých istých ľudí, o ktorých hlasy sa uchádza. Jediná inštancia, ktorá má teda skutočnú šancu nezávislo rozhodnúť o advokátskych previneniach sú teda až súdy. No §363 zaútočil a zmaril aj túto poslednú možnosť.

Nič nenasvedčuje tomu, že by sa generálny prokurátor plánoval v používaní §363 obmedzovať. Dokým bude tento paragraf existovať, dovtedy bude jeden človek svojvoľne rušiť obvinenia advokátov, politikov, či oligarchov, namiesto toho aby v týchto veciach rozhodoval vyvážený systém inštitúcií polície, prokuratúry a súdov, ktoré tu desiatky rokov budujeme . Takýto stav nemôžeme tolerovať. Poškodení, aj širšia verejnosť, majú právo, aby sa o dôkazoch vznesených voči obvineným rozhodovalo v riadnom súdnom procese. Inak zostanú vyvolení mimo dosahu spravodlivosti. Preto podporujeme iniciatívu Zastavme363.

Marián Porvažník, Roman Žňava
Lepšia advokácia

Teraz najčítanejšie

Lepšia advokácia

Sme skupina právnikov, advokátov, študentov práva a advokátskych koncipientov. Pochádzame z rôznych kútov Slovenska a pôsobíme (alebo sme pôsobili) na univerzitách, v advokátskych kanceláriách a vo verejných inštitúciách doma aj v zahraničí. Všetkých nás spája láska k domovine a tiež túžba meniť našu krajinu na lepšie miesto pre život.