Denník N

Ako chrániť pohonné zariadenia pred poškodením: čo im skracuje život

pokazene priemyselne zariadenie

Cieľom mnohých majiteľov zariadení je dosiahnuť dlhodobú a bezproblémovú prevádzku s minimálnymi prestojmi. Aj to najkvalitnejšie zariadenie však môže zlyhať, ak sa nepoužíva správne a v nevhodných prevádzkových podmienkach.

Aby ste pomohli zabezpečiť čo najdlhšiu životnosť elektromotorov a prevodoviek, je dôležité dodržiavať odporúčania výrobcu a vyhýbať sa používaniu zariadenia v podmienkach, pre ktoré nebolo navrhnuté.

Prevádzka v nevyhovujúcom prostredí

Elektromotory by sa mali prevádzkovať v prostredí s nízkou vlhkosťou, s teplotou okolia do 40 °C, chránené pred dažďom a v nadmorskej výške do 1 000 m. Na zabezpečenie dlhodobej spoľahlivej prevádzky je dôležité dodržiavať pokyny výrobcu týkajúce sa prevádzkových podmienok.


S témou tiež súvisí: elektromotor 2900 ot, elektromotor 1400 ot, elektromotory 900 ot, elektromotor 700 ot


dielna s elektromotormi

Aj keď sú elektromotory univerzálne a dajú sa používať rôznymi spôsobmi, majú niektoré špecifické požiadavky, aby fungovali optimálne. V náročnejších podmienkach, napríklad pri použití v ťažkých podmienkach alebo v drsnom prostredí, môžu byť potrebné určité konštrukčné úpravy, aby sa zabezpečila dlhá životnosť a optimálny výkon motora.

Jedným z najrozšírenejších dôvodov, prečo sa priemyselné zariadenia kazia alebo sa skracuje ich životnosť, je skutočnosť, že sa prevádzkujú v nevhodnom prostredí. Môže to byť aj dôsledok nadmerného znečistenia. Ako príklad možno uviesť pílové elektromotory, ktoré sú odolnejšie voči prachu a pilinám, ale nadmerné znečistenie môže obmedziť ich funkčnosť.

Prúdové alebo napäťové preťaženie

Elektromotor sa dokáže celkom dobre vyrovnať s krátkodobým preťažením, ale dlhodobé preťaženie môže viesť k skráteniu životnosti motora a v extrémnych prípadoch aj k skratu. Vždy sa snažte vyhnúť preťaženiu elektromotora a uistite sa, že používate motor správnej veľkosti pre danú prácu.

prudove pretazenie

Napäťové preťaženie môže byť často spôsobené prepätím v sieti, ktoré je najčastejšie spôsobené brzdením motora. Aby sa tomu predišlo, je dôležité používať kvalitný frekvenčný menič s brzdným tranzistorom.


Prečítajte si viac o: frekvenčné meniče na čerpadlo IP65, frekvenčný menič

Foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie