Denník N

Bojuj kamoško

Začalo to na strednej, jednoducho na prvý pohľad sme vedeli, že sme podobná krvná skupina. Vždy sme si mali čo povedať. Neboli sme najlepší kamoši, ani sme nemali spoločnú partiu, ale vždy sme radi jeden druhého stretli.

Kamoško, spomínam na plno zážitkov z nočnej Nitry. Vymetali sme rad radom podniky, no nakoniec sme vždy skončili v tom jednom.

Spomínam, ako sme sa dohodli na pivko, ale ja som skončil so žlčníkovým záchvatom v nemocnici, tak sme to museli zrušiť. Dobehol si za mnou, pokecali sme a podporil si ma.

Pamätám, ako sme sa nedávno stretli v jednom obchodnom dome, ja som bol ešte len otec čakateľ, ale ty si už ako tatko čerstvo zarezával. Pristalo ti to a nepochybujem, že si ten najlepší tatino. Dal si mi pár rád, aj som zobral malinkú na ruky, ale moc sa jej u mňa nepáčilo. Bol si tam predsa ty, jej tatinko, jej hrdina.

Prišlo to ako blesk z jasného neba, ako zlý sen. Začal som na facebooku registrovať podporné odkazy na tvojej nástenke, a tak som pátral o čo ide. Píšem Paťovi, nášmu spoločnému kamošovi, či nevie, čo je s tebou.

Krvácanie do mozgu, ležíš na Kramároch na ARE a to, či budeš niekedy v poriadku sa rovná zázraku. Pozerám do mobilu ako obarený, lapám po dychu, dúfam, že to je zlý sen. Hovorím to manželke a ostávame ticho pozerať do priestoru. Myslíme na teba a pýtame sa prečo práve ty? Myslíme na tvoju malinkú princeznú, na tvoju ženu, na tvoju rodinu. Sebecky rozmýšľame nad tým, čo keby sa to stalo nám.

Dnes už ležíš v Nitre a dá sa ťa navštíviť. Urobil som tak, ale kamoško prepáč mi to prosím. Stál som tam ako idiot, nevedel som čo povedať. Zaskočilo ma vidieť ťa bezvládneho, ležiaceho v bdelej kóme. Je ťažké vidieť mladého chalana, ktorý mal vždy vyšportovanú postavu, bol plný života, veľa sa smial, ako je v takomto stave.

Vravia, že robíš pokroky, dýchaš sám, cvičíš a ja verím, že ten zázrak sa stane. Napriek tomu, že poškodenie mozgu je veľmi veľké, poznám málo bojovníkov ako si ty. Veľmi dúfam, že sa z toho dostaneš, zoberieme naše rodiny do parku a užijeme si pekný deň.

Táto doba je hrozná, všetci máme termíny, robíme pod stresom, na pokraji síl. Život nám preteká pomedzi prsty a zastaví nás až katastrofa. Tá sa stala teraz tebe a tvojej rodine kamarát a to nie je fér, lebo ty si to rozhodne nezaslúžiš.

Bojuj bratku, bojuj za seba, za svoju princeznú, za svoju rodinu, bojuj za svojich priateľov, ktorí na teba myslia, kamoško bojuj za zázrak. Modlím sa, nech sa stane.

Teraz najčítanejšie