Denník N

Chcete si udržať úsmev na tvári počas celého pracovného týždňa? Pracujte na sebe!

dobra nalada v praci

Podľa Nadácie pre duševné zdravie približne 1 zo 4 ľudí zažije niekedy v živote problémy mentálneho charakteru. Psychické zdravie by sme si mali udržiavať všade – doma, v škole či v práci.

O psychickom zdraví sa v dnešnej spoločnosti hovorí oveľa viac ako v minulosti. Depresia je skrátka všade. Znamená to, že ľudia s depresiou o nej budú jednoduchšie hovoriť? Začneme s ľahkosťou zdieľať svoje problémy s rodinou, priateľmi alebo dokonca kolegami? Ak nie ste na to ešte pripravení, môžete sa aspoň posnažiť spraviť vo svojom pracovnom a osobnom živote zmeny, ktoré prispejú k vašej celkovej spokojnosti.

Zamestnanie môže byť prominentným zdrojom nepokoja vo vašom živote. Možno ste nespokojní s platom, pracovným miestom alebo je vaša práca jednoducho stresujúca. Výpoveď však nie je dostupnou možnosťou pre každého. Preto sa zamerajte na to, aby ste sa každý deň cítili na pracovisku čo najlepšie a nechodili domov prehnane unavení. Aké kroky vykonať, aby ste znížili stres v práci?

1. Odstráňte všetky rušivé aspekty

Uistite sa, že je váš stôl uprataný a nemusíte sa neustále pozerať na neporiadok. Je to jeden z najjednoduchších krokov ako zlepšiť svoju náladu a sústredenie. Aj keď si myslíte, že vás neusporiadaný stôl neruší, opak je pravdou. Priestor okolo vás často odráža vaše psychické zdravie. Čistá kancelária – čistá myseľ. Prípadne si doneste fotky svojej rodiny alebo domácich zvierat, ktorí budú zdrojom vašej motivácie.

2. Cíťte sa pohodlne a bezpečne

Pri práci v kancelárii sa od vás očakáva, že budete nosiť elegantné oblečenie. Ak pracujete vo výrobe, dôležité sú ochranné prvky, pevná pracovná obuv a kvalitné materiály. V každom prípade by ste sa mali cítiť čo najpohodlnejšie. Ak budete celý deň skľúčení v úzkych nohaviciach alebo o číslo menšej košeli, môžete sa začať cítiť podráždene. Nie vždy treba pre krásu trpieť. V práci je hlavná pohodlnosť, ktorá vedie k vyššej výkonnosti a spokojnosti. Pri manuálnej práci to platí dvojnásobne. Nešetrite na kvalitnom oblečení. Dobrá montérková súprava môže spraviť obrovský rozdiel vo vašej nálade.

citit sa pohodlne

Dôležitá je aj bezpečnosť pri práci. Ak vám zamestnávateľ poskytuje ochranné pomôcky, noste ich. Či už sa jedná o reflexné pracovné odevy, ochranné okuliare alebo respirátory. Svoje zdravie si musíte za každých okolností chrániť.

3. Zdravo sa stravujte

To, že ste v práci neznamená, že môžete jesť nepravidelne a nahrádzať bežné jedlá nezdravými. Keď sa cítite dobre fyzicky, odrazí sa to aj na psychickom zdraví. Je dôležité, aby ste sa v práci stravovali zdravo, pretože strava priamo ovplyvňuje váš výkon. Výskum ukazuje, že zdravé stravovanie pomáha zamestnancom lepšie sa sústrediť, byť kreatívnejšími a mať lepšiu pamäť. Zdravé stravovanie môže pomôcť zlepšiť náladu a úroveň energie a zároveň znížiť stres a úzkosť.

Nájdite si čas a ráno si pripravte zdravé raňajky, ktoré zjete tesne pred začatím pracovného dňa. Rovnako si môžete zabaliť desiatu a olovrant, aby ste neboli odkázaný len na firemný bufet, v ktorom zdravé možnosti tak jednoducho nenájdete. Samozrejme, nemusíte si odopierať všetky dobroty. Kúsok čokolády (alebo aj viac) vám môže za pár sekúnd zlepšiť náladu.

4. Predstavte si ideálny deň

Ráno, keď si umývate zuby alebo sa sprchujete, venujte niekoľko minút predstavám o najlepšom možnom dni. Čo sa môže dnes stať? Koho stretnete a ako sa budete cítiť? Predstavte si, že vaše ráno bude nadmieru produktívne a svoje ciele dokončíte v rekordnom čase. Na konci dna vybavíte všetko, čo treba a spokojní sa vrátite domov.

pozitivne myslenie

Veľa z nás často čaká tie najhoršie scenáre. No zamyslite sa, kedy sa tieto negatívne situácie vytvorené vašou mysľou stali skutočnosťou? Skúste si pripustiť, že všetky vaše projekty alebo stretnutia s veľkou pravdepodobnosťou skončia dobre. No pravdou je, že psychické zdravie je veľmi komplexná záležitosť. Nie je vždy sa dá všetko vyriešiť zmenou životosprávy, oblečenia alebo spôsobu myslenia. Ak vás trápia vážnejšie problémy, nezanedbajte ich a oslovte svojho lekára.


Foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie