Denník N

Deti v tom majú jasno

Pre zdravý vývoj dieťaťa je dôležité aby vyrastalo v prostredí, kde je mu dopriate lásky, starostlivosti, porozumeniu, empatie a bezpečia. Je pri tom úplne jedno kto takúto rodinu tvorí.

Pre zdravý vývoj dieťaťa je dôležité aby vyrastalo v prostredí, kde je mu dopriate lásky, starostlivosti, porozumeniu, empatie a bezpečia. Aby mu bolo od malička vštepované, že sú tu pre neho dvaja milujúci rodičia, ktorí pri ňom budú vždy stáť a podporia ho. Je dôležité aby mu títo rodičia ukázali tradičné hodnoty, ktorými by malo dieťa v budúcnosti  oplývať. Pokora, slušnosť, tolerancia k ostatním. Aby dieťa vedelo, že sa na svojich rodičov bude môcť obrátiť nech už bude mať akýkoľvek problém s ktorým si nebude vedieť dať rady. Je pri tom úplne bezpredmetné, či títo rodičia budú muž a žena, dve ženy alebo dvaja muži. Jediné čo môže dieťaťu z rodiny, ktorú tvoria osoby s rovnakým pohlavím uškodiť, je netolerancia, vysmievanie sa a urážky ostatních ľudí, či už z radov svojich rovesníkov alebo dospelých.

Deti v tom totiž naozaj majú jasno. Malému Ferkovi je bytostne jedno či malý Peťko má mamu a otca alebo dve mamy, alebo dvoch otcov. Pre neho je dôležité, že malý Peťko sa s ním cez veľkú prestávku naháňa po ihrisku, že je s ním zábava a rozumejú si. Problém nastáva, keď chce  malému Ferkovi jeho otec vysvetliť prečo si neželá aby sa s malým Peťkom hrával. Ferko tomu síce nerozumie, ale svojho otca má úprimne rád a poslúchne ho.

Skutočný problém totiž nemajú deti, ale dospelí, respektíve rodičia ktorí svojim ratolestiam stavajú umelé barikády na základe ich pokriveného videnia sveta.

Teraz najčítanejšie