Denník N

Benefity každodennej starostlivosti o ruky

spravne umyvanie ruk

Na účinnú starostlivosť o zdravie stačí 30 sekúnd. Správna hygiena rúk je najúčinnejší spôsob, ako sa zbaviť patogénnych mikróbov. Postupujte podľa nášho návodu, ako si umyť a vydezinfikovať ruky v niekoľkých krokoch. Zistite, prečo je to také dôležité.

Základnou činnosťou, ktorá nás chráni pred všetkými druhmi ochorení, je hygiena rúk. Ruky by sme si mali umývať čo najčastejšie, najmä v ročných obdobiach, keď stúpa počet infekcií spôsobených baktériami a vírusmi. Mali by ste na to pamätať najmä vtedy, keď navštevujete verejné miesta, kde sa pohybuje veľa ľudí.

Osobitnú pozornosť by ste mali venovať aj správnej hygiene rúk pred jedlom a po použití toalety.  Musíte si uvedomiť, že keď si ruky umývate často a dôkladne, zbavujete sa mikróbov, ktoré sa môžu preniesť na ľudskú pokožku.

Návod na umývanie a dezinfekciu rúk

Kľúčom je správna technika umývania rúk. Táto činnosť sa zdá byť veľmi jednoduchá, ale nie každý ju vie robiť správne. Základným pravidlom je, že keď sú vaše ruky viditeľne znečistené, mali by ste si ich najprv umyť mydlom a vodou a potom dezinfikovať. Ak ste mohli prísť do kontaktu s choroboplodnými zárodkami, napr. keď ste sa dotýkali rôznych povrchov vo verejnej doprave alebo v obchodoch, mali by ste použiť ad hoc opatrenia na rýchlu dezinfekciu na ruky.

Ako si správne umývať ruky?

Predstavujeme 7 krokov správneho umývania rúk. Keď použijete túto techniku, celý postup by mal trvať približne 30 sekúnd:

  1. Navlhčite si ruky teplou vodou a naneste mydlo na dlaň.
  2. Dôkladne si napeňte dlane trením o seba.
  3. Napenite si prsty tak, že ich prepletiete.
  4. Palec jednej ruky napeňte pomocou druhej ruky a zopakujte na druhej strane.
  5. Napenujte chrbát jednej ruky pomocou dlane druhej ruky a zopakujte na druhej strane.
  6. Dôkladne napeňte obe zápästia.
  7. Opatrne opláchnite mydlo z rúk a osušte ich.

Pred umývaním rúk si zložte hodinky a šperky. Nezabudnite si dôkladne umyť palce, končeky prstov a nechty. Tieto miesta sa často prehliadajú a nachádza sa tam veľa mikróbov. Hygiena rúk je tiež dôležitým estetickým aspektom.

nanasanie kremu na ruky

Ďalšou dôležitou činnosťou je dezinfekcia rúk. Pri výbere dezinfekčného prostriedku venujte osobitnú pozornosť jeho zloženiu a aplikácii. Vždy si vyberajte výrobky osvedčenej kvality.

Nezabudnite, že výrobky na báze alkoholu môžu spôsobiť vysušenie pokožky. Preto je dôležité používať počas dňa aj hydratačný krém na ruky, aby ste sa o pokožku dobre starali a chránili ju pred mikrotraumami. V tomto prípade je kľúčová aj správna technika.

Ak sa tieto dve činnosti vykonávajú správne a pravidelne, môžu zabrániť mnohým ochoreniam. Nezabudnite používať účinné a osvedčené výrobky na umývanie aj dezinfekciu rúk. Hygiena je kľúčom k nášmu zdraviu, a preto je dôležité na ňu pamätať.


Zdroj: products.pcc.eu

Foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie

etabletka logo

eTabletka

eTabletka online lekáreň

Sme Heuréka SHOP ROKU 2022 v kategórii Zdravie. V našej online lekárni nájdete širokú ponuku liekov, vitamínov, zdravej výživy, doplnkov stravy, kozmetiky a veterinárnych produktov s rýchlym doručením. Venujeme sa poradenstvu k výberu produktov a odborným článkom o zdraví dospelých i detí. Poskytujeme online rezerváciu liekov na predpis eRecept a v našich kluboch nájdete rady, tipy a rozšírený sortiment z oblastí Celiakie, Inkontinencie, Dentálneho zdravia a Detského sveta. Vaša etabletka.sk

Tento blog je platený.