Denník N

Úspešný bestseller o neandertálcoch mení našu definíciu človeka a človečenstva

Rebecca Wragg Sykesová sa usiluje vyrozprávať kompletný nový príbeh o neandertálcoch. Odviedla pozoruhodnú prácu, keď syntetizovala tisíce akademických štúdií do jedného prístupného rozprávania. Z jej stránok sa vynárajú noví neandertálci, ktorí sú veľmi odlišní od starých karikatúrnych postavičiek. Príbuzní sú dôležitým čítaním nielen pre každého, kto sa zaujíma o týchto našich dávnych bratrancov, ale aj pre každého, kto sa zaujíma o ľudstvo.“ – New York Times Book Review

Vydavateľstvo Ikar v tomto roku vydalo knihu Príbuzní: Život, láska, smrť a umenie neandertálcov. Autorkou knihy je britská paleolitická archeologička Rebecca Wragg Sykes, ktorá sa vo svojej populárno-náučnej knihe usiluje predložiť ucelený a demýtizovaný obraz o neandertálcoch, ktorý od čias filozofa Thomasa Hobbesa podlieha spolu s pravekom ako takým mnohým skresleniam a dezinterpretáciám.

Kniha v prvej časti načrtáva historický prierez dejín výskumu neandertálcov (mená bádateľov, lokality,, dátumy, konkrétne objavy a nálezy); v druhej časti rekonštruuje potenciálny obraz života našich vzdialených príbuzných, s ktorými sme nielen istý čas spoločne chodili po tejto zemi, ale aj krížili naše DNA. Od anatomického rozboru stavby tela cez bežne používané a vyrábané nástroje, stravu či obývané prostredie prechádza Sykes v tretej časti knihy k analyzovaniu hlbších tém: Ako neandertálci vnímali život? Ako sa stavali k smrť? Aké miesto malo v ich svete umenie a estetika? Rozprávali si príbehy ako my? Mali náboženské cítenie?

Neandertálka. Zdroj: Twitter/Dr. Rebecca Wragg Sykes
Neandertálka. Zdroj: Twitter/Dr. Rebecca Wragg Sykes

Plusy a mínusy

Veľkým plusom aj mínusom súčasne je rozsah knihy. Ten na jednej strane dáva priestor množstvu faktov a zaujímavostí a ponúka čitateľskému publiku možnosť vybrať si, čo koho zaujíma, resp. nie. 400 strán populárno-náučného textu je predsa dosť. Ak vás aj niektoré kapitoly nezaujmú, je to v poriadku, nie každá téma sadne každému. Mňa osobne zaujala kapitola o anatomických detailoch. Hoci som si dlhé roky mylne myslel, že neandertálci boli vysokí, dozvedel som sa, že boli skôr nižší ako my, ale zato širší a oveľa silnejší. Ak by neandertálec chcel pri pozdrave rukou rozdrviť dlaň, dokázal by to. Veľká sila a mohutnosť si, pochopiteľne, brali svoju daň v podobe spotreby jedla. Koľko toho potrebovali zjesť denne sa už dozviete v knihe 😊

Príbuzní sú tour de force. Bohatá a nádherná syntéza všetkého, čo je známe o biológii a kultúre neandertálcov, by mala byť povinným čítaním pre každého, kto sa zaujíma o históriu ľudstva.“ – J. S. Wright -DR TORI HERRIDGE, paleontológ a televízny moderátor

Z autorkinho rukopisu vidieť, že si dala za cieľ rehabilitovať a demytizovať neandertalcov. Využíva na to množstvo odborných zdrojov a výskumov, čo poskytuje jej argumentom väčšiu váhu a punc vedeckosti. Na druhej strane práve táto tendencia v istých okamihoch vedie k nekritickej idealizácii, akoby neandertálci, o ktorých popravde stále vieme len fragmenty informácií, boli v xy veciach lepší ako my.

Nedeje sa to v knihe často, ale v istých momentoch to cítiť. Osobne som to vnímal pri téme kanibalizmu, keď sa autorka snažila racionalizovať a ospravedlniť kanibalistické praktiky s tým, že im chce prisúdiť nejaký vyšší a hlbší význam. Akoby nestačilo len priznať, že dodnes existujú aj kmene lovcov a zberačov, ktoré v rámci svojej kultúry zjedia nepriateľa, aby z neho získali silu.

V istých okamihoch kniha obsahuje množstvo odborných údajov, ktoré môžu čitateľstvo nudiť. Niektoré kapitoly mohli byť stručnejšie a nie vždy bolo potrebné uvádzať taký rozsiahly výskum okolo rozboru jedného javu. Vedecká argumentácia je potom viac v popredí na úkor plynulej čitateľnosti.

Knihu Príbuzní rozhodne odporúčam každému, kto sa zaujíma o pravek, antropológiu a lovcov a zberačov. Ide o kvalitné spracované dielo, ktoré je veľmi potrebné, keďže k tejto téme na slovenskom trhu doteraz taká ucelená syntéza chýbala. 8/10

Knihu Príbuzní si môžete objednať tu

Záverečné odporúčanie: ak sa chystáte na túto knihu, určite odporúčam v niečom tematicky príbuznú knihu Scivilizovaní na smrť.

Čítaj tiež:

Vďaka informáciám o dopamíne pochopíte bláznov v parlamente

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)