Denník N

G. K. Chesterton: Večný človek (Čitateľský denník 47/2022)

„Keby aj na svete nebolo nič, iba to, čo sa povedalo, vykonalo, napísalo a vybudovalo v krajinách okolo Stredozemného mora, stále by to boli tie najdôležitejšie a najhodnotnejšie veci sveta. A keď sa tá stredomorská kultúra rozšírila smerom na severozápad a do rôznych iných krajín a kolónií, vyprodukovala mnohé čudesné veci, z ktorých asi najčudnejšou sme my. A pritom to bola tá istá kultúra, pokiaľ to vôbec bola kultúra.

Ale v bezprostrednej blízkosti toho malého mora bolo niečo, čoho sme my všetci iba nadstavbou, ozvenou a komentárom. Bola tam Republika a bola tam prvá Cirkev; bola tam Biblia a boli tam hrdinské eposy, bol tam islam a Izrael a spomienky na stratené impériá, bol tam Aristoteles a miera všetkých vecí. A spomínanými dvomi obrovskými miestami východného Stredomoria som tu začal aj preto, lebo na toto miesto v určitý okamih dejín dopadlo svetlo, ktoré už nebolo iba pochybným navštívením cudzích hviezd, ale bolo to prvé skutočné denné svetlo, v ktorom dodnes kráčame.“

Muž, ktorý vedel, čo sa deje. Takto nazývajú Neil Gaimana a Terry Pretchett v úvode svojho románu Dobré znamenia britského spisovateľa, novinára, filozofa a teológa G. K. Chestertona. Večný človek — kniha, ktorej záber preklenuje niekoľko tisícročí — ukazuje, prečo si toto pomenovanie v ich očiach zaslúžil.
.

Je rozdelená do dvoch častí. V tej prvej, O tvorovi zvanom človek, prechádza postupne starovekými dejinami — od jaskynného človeka, cez Egypt a Babylon až po antické Grécko a Rím. Snaží sa poukázať na rozdiely medzi človekom a zvieraťom, našu túžbu uctievať a taktiež vyzdvihuje cnosti niektorých pohanských civilizácií.

Tieto úvodné kapitoly končiace kumuláciou kultúry, filozofie a politiky v oblasti Stredomoria, slúžia Chestertonovi na odpichnutie sa k druhej časti knihy — O človeku zvanom Kristus. Čím sa Ježišov život líšil od príbehov veľkých filozofov alebo učiteľov? Ako to, že si robil nároky, ktoré by príčetnému človeku ani neprišli na um? A v čom sú rôznorodé kresťanské herézy prospešné?

Chesterton písal britko a častokrát reagoval na aktuálne trendy a nové myšlienkové prúdy svojej doby. Odvtedy už však prešlo takmer sto rokov, a aj keď je jeho spôsob rozmýšľania a argumentácie stále podnetný (a zábavný!) nemohol som sa zbaviť dojmu, že mnohé z jeho argumentov vychádzajúcich z dobových poznatkov by už dnes neobstáli. Napríklad taký C. S. Lewis — ďalší apologetický velikán, ktorý Chestertona veľmi uznával — písal svoje knihy omnoho nadčasovejšie.

Stále však platí, že texty tohto veselého Angličana majú čo povedať aj dnešnému čitateľovi. Len musí mať trocha väčšiu dávku trpezlivosti a ochoty dávať si veci do kontextu.

G. K. Chesterton: Večný človek
Postoj Media, 2020
307 strán
*
70 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.