Denník N

TOP 10 najlepších kníh roka 2022

Blížime sa k záveru roku 2022 a s ním je tu aj výber toho najlepšieho, čo na slovenskom knižnom trhu vyšlo. Podobne ako pri predchádzajúcich rokoch, aj teraz som vytvoril zoznam TOP 10 kníh, ktoré ma oslovili a rád by som na ne upriamil vašu pozornosť. Samozrejme, výber je veľmi subjektívny a zahŕňa predovšetkým to, čo som reálne čítal a čo ma oslovilo. Keďže sa venuje predovšetkým populárno-náučným knihám, zoznam bude obsahovať knihy tohto typu. Ak by som mal za seba vybrať len tri, ktoré by som bral hneď, sú to: Ako sa rozhodujeme, Molekula šťastiaRacionalita.

1. Ako sa rozhodujeme

Ako sa rozhoduje ľudská myseľ?
A ako sa môžeme rozhodovať lepšie?
Máme sa riadiť intuíciou alebo racionálnou analýzou?

Filozofi od čias Platóna vnímajú rozhodovanie ako čisto racionálny alebo emocionálny proces. Ide však o mýtus, ktorý čoraz viac naráža na ostré hrany poznatkov modernej neurovedy. Keď vedci pomocou najmodernejších neurovedeckých prostriedkov otvorili čiernu skrinku ľudskej mysle, zistili, že myseľ pracuje ako výsledok spolupráce rozumu a emócií, pričom obe tieto zložky mozgu sú nevyhnutné pre prirodzené fungovanie človeka. Uprednostnenie jednej pred druhou vedie k horším výsledkom, ako sme si pôvodne mysleli.

Myslíme si, že keď si ideme kúpiť dom, racionálne zváženie všetkých premenných povedie k lepšiemu a „rozumnejšiemu“ výsledku. Výskumy však ukázali, že naše emocionálne podvedomie pozná „správnu“ odpoveď skôr, ako časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za racionálne vyhodnotenie.

Neurologické, behaviorálne a psychologické výskumy potvrdili, že racionalita ľudského správania je dlhodobo preceňovaný jav. Lehrer píše: „Predpoklad o racionálnom ľudskom správaní má len jeden háčik – je chybný. S tým, ako mozog funguje, nemá nič spoločné.“

Jonah Lehrer vo svojej knihe analyzuje faktory a mechanizmy, ktoré sú zodpovedné za naše rozhodovanie. Dozvieme sa napríklad, prečo príliš veľa rozmýšľania viac škodí ako prospieva, prečo by sme mali počúvať intuíciu, akú funkciu v procese rozhodovania zohráva dopamín, prečo by sme sa mali vyhýbať veľkému množstvu informácií, či ako súvisí morálka s našou emocionalitou.

Knihu Ako sa rozhodujeme si môžete zakúpiť tu

2. 101 esejí, ktoré zmenia vaše myslenie

Brianna Wiest píše o honbe za postavením na úkor toho, čo nás baví, o rozvíjaní tzv. negatívneho myslenia, objavovaní zmyslu v každodennej rutine a chápaní kognitívnych skreslení, ktoré ovplyvňujú naše vnímanie života.
V tejto knihe nájdete Briannine nezverejnené texty, ako aj niektoré z jej najpopulárnejších esejí. Možno si aj vy po prečítaní čo i len jednej z nich poviete, že „táto myšlienka mi zmenila život“.

Poznámka: odporúčam aj druhú autorkinu knihu Tým vrchom ste vy.

Knihu 101 esejí si môžete zakúpiť tu

3. Digitálny fašizmus

Ako sociálne siete zmenili súčasný fašizmus a ako fašizmus zmenil sociálne siete?

Internet a zvlášť sociálne média ponúkajú pre krajnú pravicu priaznivé prostredie. Stali sa živnou pôdou podkopávania základných hodnôt demokracie, tolerancie a humanizmu. Demokratické štáty a ich inštitúcie s nárastom extrémizmu a krajnej pravice v posledných dekádach vedú zatiaľ neúspešný boj.

Brilantná historicko-politologická esej medzinárodne uznávaných nemeckých expertov Maika Fielitza a Holgera Marcksa ponúka zrozumiteľnú a čitateľsky príťažlivo napísanú analýzu toho, čo by sme mohli označiť za „digitálny fašizmus“. Podarilo sa im ukázať, ako techniky zahmlievania a manipulácie korešpondujú s fungovaním sociálnych médií, ktoré zosilňujú obavy, strach a šíria tzv. „post-pravdy“. Kniha Digitálny fašizmus zvažuje možné scenáre budúcnosti a prináša i niekoľko sofistikovaných návrhov, ako proti radikálnym tendenciám a extrémizmu bojovať a chrániť tak demokraciu.

Knihu Digitálny fašizmus si môžete zakúpiť tu

4. Racionalita

Môže nám kniha pomôcť byť racionálnejší? Môžeme vďaka nej pochopiť, prečo je všade okolo nás toľko iracionality? Odpovede nielen na tieto otázky a mnohé ďalšie zaujímavé informácie nájdeme práve tu, v knihe autora bestsellerov New York Times Stevena Pinkera.

Ľudstvo dnes disponuje priam nevídanými vedomosťami a znalosťami, no zároveň paradoxne akoby prichádzalo o zdravý rozum. Ako je možné, že druh, ktorý dokázal za necelý rok vyvinúť vakcíny proti ochoreniu COVID-19, verí toľkým nezmyslom, šarlatánstvam a konšpiráciám? Steven Pinker rázne odmieta klišé, že ľudia sú jednoduché tvory pochádzajúce z jaskýň, ktorých život riadia povery, skreslenia a omyly. Koniec koncov, objavili sme zákony prírody, skrotili planétu, predĺžili a uľahčili si život a v neposlednom rade sme zadefinovali aj pravidlá racionality. Dokážeme fungovať v neakademickom a netechnokratickom prostredí, kde trávime väčšinu času, no akosi nie sme schopní využívať na uvažovanie nástroje, ktoré sme objavovali celé tisícročia: logiku, kritické myslenie, pravdepodobnosť, koreláciu a kauzalitu.

Nevieme optimálne reagovať na nové poznatky, prispôsobiť im svoje názory či správne sa rozhodovať jednotlivo aj kolektívne. Tieto nástroje jednoducho nepatria do našej bežnej výbavy. A navyše nám ich doteraz nikto zrozumiteľne nevysvetlil. Kniha Racionalita skúma aj opak, teda iracionalitu. Steven Pinker v nej vysvetľuje, ako racionálne presadzovanie sebeckých cieľov, sektárska solidarita a mytológia ničia kolektívnu racionalitu a mrzačia spoločnosť. Kolektívna racionalita sa opiera o normy, ktorých cieľom je poznanie objektívnej pravdy. Racionalitu potrebujeme ako soľ. Vďaka nej sa lepšie rozhodujeme v súkromí aj vo verejnom živote.

Knihu Racionalita si môžete zakúpiť tu

5. Almanach Navala Ravikanta

Zbohatnutie nie je len o šťastí a šťastie nie je iba vlastnosť, s ktorou sa narodíme.
Mať oboje sa nám môže zdať nedosiahnuteľné, ale budovanie bohatstva a šťastia sú zručnosti, ktoré sa dajú naučiť.
Naval Ravikant je podnikateľ, investor a praktický filozof, ktorý zaujal mnohých svojimi princípmi vedúcimi k budovaniu bohatstva a prežitiu šťastného života. Almanach Navala Ravikanta je zbierkou Navalových myšlienok, postrehov a skúseností, ktoré zdieľal s verejnosťou posledných desať rokov prostredníctvom rozhovorov, tweetov, podcastov a blogov. To, čo by ste predtým museli hľadať po rôznych kútoch internetu, nájdete teraz na jednom mieste, v tejto knihe.
Nečakajte jednoduchú príručku, ako postupovať krok za krokom. Čo táto kniha ponúka, sú všeobecné princípy, s použitím ktorých si dokážete nájsť a vybudovať svoju vlastnú, jedinečnú cestu k šťastnejšiemu a bohatšiemu životu.

Knihu Almanach Naval Ravikanta si môžete zakúpiť tu

6. Ako naozaj funguje svet. Vedcov sprievodca našou minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou

Nikdy sme nemali na dosah ruky toľko informácií, a napriek tomu väčšina z nás nevie, ako svet skutočne funguje. Táto kniha vysvetľuje sedem najzákladnejších skutočností, ktorými sa riadi naše prežitie a prosperita. Ponúka vecný a kritický pohľad na témy ako je výroba energie a potravín, cez náš materiálny svet a jeho globalizáciu až po riziká, naše životné prostredie a jeho budúcnosť.

V tejto ambicióznej a podnetnej knihe napríklad vidíme, že globalizácia nie je nevyhnutná – nebezpečenstvo toho, že 70 percent svetových gumených rukavíc sa vyrába len v jednej továrni, sa stalo očividným v roku 2020 – a že naša spoločnosť neustále zvyšuje svoju závislosť od fosílnych palív, takže ich úplné a rýchle odstránenie je nepravdepodobné. Napríklad každá paradajka vypestovaná v skleníku a kúpená v supermarkete si na svoju výrobu vyžaduje ekvivalent piatich polievkových lyžíc nafty a stále nám chýbajú komerčne životaschopné spôsoby výroby ocele, čpavku, cementu alebo plastov v celosvetovo potrebnom rozsahu bez fosílnych palív.

Václav Smil nie je pesimista ani optimista, je to vedec; je to popredný svetový odborník na energetiku a úžasný polyhistor. Na základe najnovších vedeckých poznatkov vrátane vlastného výskumu nakoniec odpovedá na najhlbšiu otázku nášho veku: sme nezvratne odsúdení na zánik, alebo nás čaká svetlejšia utópia?

Knihu Ako naozaj funguje svet si môžete zakúpiť tu

7. Stručné dejiny opitosti. Ako sa ľudstvo veselilo od doby kamennej po súčasnosť

Čo ľudia pili? Koľko pili? A prečo? Mark Forsyth putuje v čase a rozpráva príbeh o tom, že alkohol bol súčasťou každej civilizácie… a s ním aj opitosť. V niektorých kultúrach bolo pitie spojené s náboženstvom, inde so sexualitou, bolo povinnosťou kráľov, sedliakom poskytovalo úľavu. Alkohol mohol poslúžiť ako obeta predkom, ako šláftrunk na dobrú noc alebo dodať odvahu do boja.
Stručné dejiny opitosti sa začínajú v praveku a privedú nás až do 20. storočia. Kniha odpovedá na všetky otázky o pijatike, ktoré by vám, triezvym či opitým, napadli. Dozviete sa o neolitických šamanoch, ktorí pili, aby mohli komunikovať s duchmi, prezradí vám, ako sa opíjali starí Gréci či Sumeri, aj to, že bary na Divokom západe vôbec nevyzerali tak ako vo filmoch.

Knihu Stručné dejiny opitosti si môžete zakúpiť tu

8. Mechanik. Vzrušujúci svet zákulisia F1

Zoznámte sa s Marcom „Elvisom“ Priestleym, bývalým mechanikom číslo jeden tímu McLaren, a strojcom úspechov tých najlepších jazdcov Formuly 1.

Mechanik odhaľuje škandály a tajomstvá, ako aj rivalitu pilotov a tímov. Kniha sleduje Priestleyho na cestách po okruhoch, kde pracoval vo vysokooktánovej atmosfére boxov F1. Hoci sa pozornosť fanúšikov najčastejšie sústreďuje na hviezdnych jazdcov, práve mechanici sú tí, ktorí vytvárajú majstrov sveta, a každá ich chyba môže mať fatálne následky.

Marc rozpráva príbeh, v ktorom vysokokvalifikovaní mechanici nielen dolaďujú jemnú techniku a analyzujú údaje na špičkových počítačoch. Títo chlapci si dokážu poriadne vyhodiť z kopýtka. Či už ide o párty na luxusných jachtách, alebo fotenie v beztiažovom stave na palube lietadla, svet Formuly 1 je vzrušujúci na trati aj mimo nej.

Knihu Mechanik si môžete zakúpiť tu

9. Molekula šťastia. Ako jedna chemická látka v mozgu podnecuje lásku, sex a kreativitu. A ako rozhodne o osude ľudstva.

Ako jedna chemická látka v mozgu podnecuje lásku, sex a kreativitu.

Prečo sme posadnutí vecami, ktoré chceme a prestanú nás zaujímať vo chvíli, keď ich dosiahneme? Prečo je závislosť „absolútne logická“ pre závislého? Odpoveďou na tieto a mnohé ďalšie otázky je jedno slovo: dopamín. Dopamín je chemická látka, ktorá si vždy pýta viac – viac vecí, viac podnetov, viac prekvapení. Pri honbe za týmto všetkým nás neodrádzajú emócie, strach ani morálka. Dopamín je dôvodom, prečo hľadáme a uspejeme, prečo objavujeme a prosperujeme. Ale aj prečo hazardujeme a mrháme.

Knihu Molekula šťastia si môžete zakúpiť tu

10. Vzájomná pomoc: Faktor evolúcie. Prečo nemusia prežiť iba tí najsilnejší

Kniha antropologických esejí ruského prírodovedca a anarchistického filozofa Petra Kropotkina vyšla knižne v roku 1902, hoci boli napísané o dekádu skôr. Autor skúma úlohu vzájomne prospešnej spolupráce a reciprocity (alebo „vzájomnej pomoci“) v živočíšnej ríši a v ľudských spoločnostiach v minulosti aj v súčasnosti. Je to argument proti teóriám sociálneho darvinizmu, ktoré zdôrazňujú súťaživosť a prežitie najsilnejších, a proti romantickým predstavám spisovateľov, ako bol Jean-Jacques Rousseau, ktorý si myslel, že spolupráca je motivovaná všeobecnou láskou. Kropotkin namiesto toho tvrdí, že vzájomná pomoc má pragmatické výhody pre prežitie ľudských a zvieracích spoločenstiev a spolu so svedomím sa presadila prostredníctvom prírodného výberu.

Kropotkin sa zamýšľa nad významom vzájomnej pomoci pre prosperitu a prežitie v živočíšnej ríši, v domorodých a raných európskych spoločnostiach, v stredovekých slobodných mestách (najmä prostredníctvom cechov) a na konci 19. storočia na dedine, v robotníckom hnutí a v chudobnom ľude. Kritizuje štát za to, že zničil historicky dôležité inštitúcie vzájomnej pomoci, najmä prostredníctvom zavedenia súkromného vlastníctva.

Mnohí biológovia, vrátane Stephena Goulda, jedného z najvplyvnejších evolučných biológov svojej generácie, toto dielo považujú za dôležitý míľnik vedeckého skúmania spolupráce a altruizmu.

Knihu Vzájomná pomoc si môžete zakúpiť tu

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)