Denník N

Slováci podporujú opatrenia na začleňovanie Rómov

Výsledky výskumu ukázali, že Slováci sú za vytvorenie lepších podmienok pre rómske deti v školách a podporujú začleňovanie dlhodobo nezamestnaných Rómov do spoločnosti.

V posledných týždňoch rezonovali mnohé prieskumy, ktoré ukazovali odmietavý postoj Slovákov voči utečencom, čo sa odzrkadlilo aj vo vyjadreniach plných rasistických emócií. Majorita Slovákov nesúhlasí s prijímaním utečencov a premiér Fico argumentuje tým, že ani Rómov doma nemáme poriadne začlenených.

Výskum Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť v spolupráci s Agentúrou FOCUS na reprezentatívnej vzorke 1067 opýtaných ukázal, že vo veľkej väčšine sú Slováci za vytvorenie lepších podmienok pre rómske deti v školách a podporujú začleňovanie dlhodobo nezamestnaných Rómov do spoločnosti (vid tu).

Odborníci a odborníčky z rôznych univerzít, výskumných centier, medzinárodných organizácií, verejného a mimovládneho sektora na Slovensku i v zahraničí sa témou začleňovania Rómov a iných etnických menšín zaoberajú dlhodobo. Hoci existuje široká škála nástrojov, dokázali sa zhodnúť na niekoľkých opatreniach ako tých najúčinnejších. S týmito opatreniami súhlasí podľa nášho prieskumu prekvapivo i široká verejnosť naprieč politickým spektrom.

Majorita chce lepšie vzdelávanie pre Rómov

Kľúčové pre úspešné zvládnutie základnej a následne strednej školy je navštevovanie predškolského zariadenia. Výskum vytýka výrazne nižšiu zaškolenosť rómskych detí v škôlkach v porovnaní s celoštátnym priemerom, čo má negatívny dopad na ich poznávacie a intelektové schopnosti a pripravenosť na požiadavky základných škôl.

Taktiež dokazujú, že investícia štátu do predškolskej prípravy má značnú spoločenskú a ekonomickú návratnosť, keďže deti sa po škôlke dokážu lepšie začleniť v základných školách, dosahujú vyššie vzdelanie a v dospelosti majú väčšie šance nájsť si prácu. Dostupné možnosti využívať predškolské zariadenia oceňuje väčšinová spoločnosť i z dôvodu, že tieto umožňujú matkám a otcom sa po rodičovskej dovolenke začleniť na trhu práce a prispievať do rodinného rozpočtu.

Slovensko je špecifické aj vysokou mierou zaraďovania prevažne rómskych detí do drahých špeciálnych škôl, a nie do bežných škôl. Rozmanitosť v hlavnom vzdelávacom prúde však deti lepšie naučí spolu vychádzať a získavať cenné kontakty v živote. Hoci špeciálne školy alebo bývalé osobitné školy  môžu byť v určitých prípadoch nápomocné, vo všeobecnosti primárne produkujú skupinu nezamestnateľných ľudí a podporujú cyklus generačného vylúčenia, nie začlenenia. Je preto povzbudivé, že vyše tri štvrtiny opýtaných súhlasia so znižovaním počtu detí v špeciálnych školách.

Viac opatrení pre riešenie dlhodobej nezamestnanosti

Ďalším všeobecným názorom a často opakovaným tvrdením je, že Rómovia nechcú pracovať a nesnažia sa. Experti a expertky sa zhodujú, že pri správne nastavených opatreniach a vytvorených pracovných príležitostiach to nie je pravda.

Prieskum ukázal, že až 91 % obyvateľov Slovenska súhlasí s tým, aby nezamestnaní, ktorí spoľahlivo pracujú na aktivačných prácach, mali možnosť zamestnať sa pre obec dlhodobo. Do programu aktivačných prác je ročne zapojených niekoľko desiatok tisíc nezamestnaných, no ich dopad na zamestnateľnosť je nízka. Toto opatrenie by tak mohlo pomôcť najmä ľuďom s veľmi nízkou šancou zamestnať sa na otvorenom trhu práce.

Spoločensky zodpovedné verejné obstarávanie podľa prieskumu podporuje až 83% obyvateľov. Toto opatrenie by viedlo k uprednostňovaniu firiem, ktoré na výkon zákazky (napríklad rekonštrukcie miestnej školy) platenej zo štátnych peňazí zamestnajú istý počet miestnych dlhodobo nezamestnaných. Opatrenie by nielenže zvýšilo zamestnanosť dlhodobo nezamestnaných, ale umožnilo zamestnávateľom získať skúsenosti so zamestnávaním napríklad Rómov, voči ktorým majú predsudky a ktorých by za iných okolností nezamestnali.

Už žiadne výhovorky, teraz je rad na politikoch

Napriek tomu, že vyššie spomenuté opatrenia sú odbornou verejnosťou považované za účinné pre začlenenie Rómov a tešia sa aj spoločenskému súhlasu, politici sa ich implementácii “úspešne” bránia. Ich najčastejším argumentom je nedostatok peňazí na zavedenie týchto opatrení. Akoby pritom zabúdali na to, že práve dlhodobá nezamestnanosť a vylúčenie Rómov štát stoja oveľa viac. Každý dlhodobo nezamestnaný, ktorý by si vďaka týmto opatreniam skutočne našiel prácu, by priniesol do štátneho rozpočtu v podobe daní a odvodov nemalé prostriedky.

Pokiaľ je prioritou vlády zvyšovať kvalitu nášho školstva a znižovať mieru nezamestnanosti na Slovensku, ignorovanie odborného i spoločenského dopytu po týchto opatreniach zo strany politických predstaviteľov sa javí ako zaražájuco nepochopiteľné. Obzvlášť ak podľa prieskumu podporujú tieto opatrenia občania naprieč politickým spektrom.

grafy_corrected02_300dpi

Autori: Jozef Miškolci, Lucia Kováčová, Oto Kóňa.

Teraz najčítanejšie

Inštitút SGI

Inštitút SGI je občianske združenie, ktoré sa snaží prispieť k zlepšeniu kvality verejných služieb a väčšej otvorenosti verejných inštitúcií. Zastrešuje internetové projekty Demagog.sk a Odkazprestarostu.sk. Okrem toho sa výskumne venuje témam sociálnej inklúzie a inkluzívneho vzdelávania, zamestnanosti a kvality štátu.