Denník N

Ako posilovať každodennými aktivitami?

Určite to každý poznáte! Aj by ste možno chceli zhodiť pár kíl, zlepšiť kondičku či nabrať svaly, no prekonať sa je náročné. Výhovorky vyhrávajú a namiesto ranného kardia si radšej pospíme o hodinku dlhšie. Niektorí tvrdia, že skratky k vysnívanej postave proste neexistujú, ale čo ak vám poviem, že som jednu objavila? Nemusíte predsa platiť drahé permanentky v posilňovni, ani dvíhať ťažké činky, stačí posilovanie zapojiť do vašich každodenných aktivít.

Krásna záhrada aj postava v jednom

Keď sa pozriete na záhradu, môžete si predstaviť malú telocvičňu. Každá jedna činnosť, ktorú tam vykonáte účinne spáli niekoľko kalórii a posilní svaly. Či už to je hrabanie, kosenie, kopanie alebo nosenie zeminy. Ani pomalý príchod zimy vás od tréningu v záhrade nemusí odradiť. Stačí nasunúť teplé rukavice a vyraziť za odhŕňaním snehu.

Domáce práce, ktorými posilníte telo

Žehlenie, pranie, upratovanie, umývanie okien či varenie. Možno sa aj vám pri týchto slovách na tvári vyčaruje grimasa znechutenia, ale čo ak vám prezradím, že umývaním okien pekne posilníte ruky a naopak dvíhaním prádla do práčky spevníte sedacie svaly? Verím, že aj vám sa akoby šibnutím čarovného prútika napravil vzťah s domácimi prácami. A to ešte neviete, že 3 hodiny žehlenia vám v priemere spália až 420 kalórií.

Vyhnite sa výťahom a posilujte

Túžite po pevnejšom zadku? Môžete si vybrať 5 cvikový plán pre krajší zadoček alebo sa jednoducho vyhnúť výťahom. Možno to bude na začiatku náročné, ale časom posilníte nielen sedacie svaly, ale aj lýtka a hamstringy. Samozrejme nie vždy je možné úplne sa vyhnúť výťahu, najmä, ak bývate na 7 poschodí a nesiete ťažký nákup, no stále je tu možnosť vystúpiť o dve pochodia skôr a do cieľa si vyšliapať. Verte, neexistuje lepší pocit, ako keď zdolávate úplne posledný schodík v cieli.

Pre odvážnejších mám aj druhú variantu. Jednoducho sa prejdite. Vynechajte autobus, vlak alebo pre tento krát nechajte auto v garáži a do práce sa radšej prejdite. Samozrejme 15 kilometrová prechádza pre niekoho neprichádza do úvahy, no v hre je stále bicykel alebo môžete vystúpiť o zástavku skôr a do práce dokráčať pešo. Čerstvý vzduch, uvoľnenie od stresu, šetrenie prírody a mnoho ďalších benefitov má ranná prechádzka.

Smiech spaľuje kalórie

Kto by to bol povedal, že s priateľmi na káve môžete schudnúť? A to najmä vtedy, ak máte vtipnú partiu. Smiech nielenže uvoľňuje endorfíny, zlepšuje náladu, uvoľňuje celé telo, ale je aj výbornou možnosťou, ako posilňovať telo každodennými aktivitami. Pri smiechu posilňujete najmä brušné svaly. Kde teda nájsť tréningový plán na smiech? Asi by ste ho hľadali márne, no stačí pár chvíľ s priateľmi, pozeranie komédie, rozprávanie vtipných príbehov alebo kurz jogy, ktorý som prednedávnom absolvovala s kamarátkou. A veru celkom sme sa zasmiali. Kreativite sa medze nikdy nekladú, a to najmä, keď ide o zábavu.

Teraz najčítanejšie

Silvia Machotková

Odjakživa sa snažím starať o svoje zdravie - cvičím, varím samé zdravé dobroty a študujem, čo je pre moje telo prospešné a čo nie je. Verím, že pre náš život je pohyb a vyvážená strava veľmi dôležitá. Okrem toho sa zaujímam o módu a módne trendy, rada cestujem a snažím sa z každého dňa vyťažiť maximum!