Denník N

Juhokórejský gigant má smelé plány: revolučnou generáciou čipov chce získať prevahu na trhu

Samsung reaguje na problematický trh veľkou investíciou do inovácií

Príbeh Samsungu je skutočne obdivuhodný.  Juhokórejská firma za posledné desaťročia prekonala veľký vývoj z malého obchodu s potravinami na nadnárodnú firmu a lídra v oblasti elektroniky. Vedenie firmy však má ďalšie, smelé plány: vďaka novej, vyspelej technológii chce získať výrazne väčší priestor na trhu výroby procesorov. Investori sa zatiaľ pozerajú na tieto plány s počiatočnou nedôverou.

Minimalizácia čipov na novej úrovni

Je vždy zaujímavé pozrieť sa na to, ako Samsung začínal. Túto firmu založil Lee Byung-Chull v roku 1938 ako obchod s potravinami. Trvalo niekoľko desaťročí, kým firma zmenila zameranie a zamerala sa na výrobu elektroniky. Od prvého produktu tejto novej éry – čiernobieleho televízora z roku 1969 – prešiel tento juhokórejský gigant výrazným rozvojom a dnes patrí ku globálnym lídrom aj vo výrobe elektronických komponentov.

Najnovším plánom je hromadná výroba prevratných 3-nanometrových polovodičov a čipov s 2 a 1,4-nanometrovým procesom. Samsung prichádza s prevratnými plánmi v čase, keď technologické giganty strácajú na ziskoch kvôli neistej situácii vo svete a slabnúcemu dopytu. Samsung chce do piatich rokov vyrábať jedny z najpokročilejších polovodičov na svete. Samsung chce novou stratégiou „podkúriť“ najväčšiemu konkurentovi, taiwanskému TSMC.

ProfitLevel-Zarska-Samsung v poslednych rokoch rastieVýkonnosť spoločnosti Samsung za posledných 5 rokov. Zdroj: tradingview.com; Mena: juhokórejský won.

Nielen novšie čipy, ale aj vo vyššom objeme

Bezprostredne po oznámení ambicióznym cieľov akcie spoločnosti Samsung v Južnej Kórei uzavreli o približne o 4 % vyššie. Avšak potom sa vrátili na predchádzajúcu úroveň.

Aktuálne trhu dominuje vysokovýkonná výpočtovej technika, umelá inteligencia, 5G a 6G siete a automobilové aplikácie. Všetky segmenty si vyžadujú viac polovodičov novej generácie ako kedykoľvek predtým. Faktom je, že výrobcovia elektroniky nemajú inú možnosť ako prispôsobiť sa trendom a dopytu. A výrobca, ktorý to nezvládne, príde nielen o budúce zisky, ale zásadne stratí na konkurenciu. Samsung si toho vedomý a keďže na trhu navyše prevláda nedostatok špičkových čipov, spojil vo svojich plánoch dva ambiciózne ciele. Do roku 2027 chce spustiť do hromadnej výroby najpokročilejšiu procesorovú technológiu 1,4-nanometra. A do rovného roka plánuje rozšíriť svoju výrobnú kapacitu produkcie týchto čipov na viac ako trojnásobok v porovnaní so súčasnosťou.

Samsung sa chce najbližšie roky zameriavať hlavne na segmenty s vysoko výkonnými a nízkoenergetickými polovodičmi, ako sú HPC, automobilový priemysel, 5G a internet vecí (IoT). Tie by mali do roku 2027 tvoriť viac ako 50 % trhu.

Výsledky v 3. kvartáli sčasti sklamali

Faktom je, že zisk Samsungu aj konkurentov sú absolútne závislé od celosvetového dopytu po elektronických zariadeniach a čipoch. V tomto roku dopyt logicky oslabil: dôvodov je hneď niekoľko od vysokej inflácie až po celkovú nestabilitu na trhoch, ktorú ďalej zhoršuje vojenský konflikt na Ukrajine. Vidno to aj na výsledkoch Samsungu: prevádzkový zisk tohto najväčšieho svetového výrobcu pamäťových čipov a smartfónov v 3. kvartáli (od júla do septembra 2022) pravdepodobne klesne na 8,3 miliardy USD. Otvorenou otázkou zostáva, či Samsung dokáže inováciami „poraziť“ slabnúci dopyt. Na druhej strane, ako ukázali krízy aj v minulosti, po skončení turbulentného obdobia majú vždy navrch firmy, ktoré dokázali ďalej investovať a inovovať. V tomto smere má Samsung zatiaľ dobre našliapnuté.

 

 

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/