Denník N

Porsche vstúpilo na burzu impozantne

Očakávania pred vstupom Porsche na burzu boli rozmanité. Nakoniec mali pravdu optimisti.

Pred samotným IPO si málokto z investorov trúfol jednoznačne vyhlásiť, že pôjde o veľký úspech. Nakoniec sa však dostavil, keď sa akcie luxusnej automobilky Porsche začali koncom augusta obchodovať na frankfurtskej burze. Kým odhady sa pohybovali na úrovni 70 až 75 miliárd, dnes je už jasné, že ide o najväčšie IPO na nemeckej burze od roku 1996.

Aj keď sú trhy v poklese, na IPO Porsche sa to nijako neprejavilo

Materská spoločnosť Volkswagen stanovila cenu akcií luxusnej automobilky Porsche na 76,50 až 82,50 EUR. Aj napriek nepriaznivému vývoju trhov sa krátko po úvode obchodovania akcie Porsche AG nachádzali v pluse 3 percentá nad emisnou cenou 82,50 EUR. Ocenenie firmy na úrovni 77,4 miliardy EUR je blízko trhovej kapitalizácie Volkswagenu ako celku v hodnote približne na úrovni 80 miliárd EUR.

Ako už pred IPO informovala agentúra Reuters, v prípade dosiahnutia hornej hranice stanoveného rozpätia by vstup Porsche na burzu znamenal tretiu najväčšiu primárnu verejnú ponuku akcií IPO v európskej histórii. A presne to sa stalo.

Pozitívny sentiment ešte podporilo vyjadrenie Olivera Bluma pre Reuters, kde vyvrátil obavy zo svojej zdvojenej úlohy generálneho riaditeľa Porsche AG a Volkswagenu, keď sa vyjadril, že toto rozhodnutie bolo urobené „vedome“. Skupina Volkswagen zahŕňa okrem Porsche značky ako Volkswagen, Audi, Seat, Ducati, Bentley, Lamborghini alebo Škoda Auto.

Symbolické číslo 911 pri počte akcií

Päťdesiat percent tvorili kmeňové akcie, ostatok prioritné akcie s tým, že súčasťou IPO bola aj štvrtina prioritných akcií bez hlasovacích práv. Porsche vydalo presne 911 miliónov akcií, ktorým vzdalo hold nadčasovému modelu 911. Polovicu z tohto objemu mala kúpiť spoločnosť Porsche SE s prémiou 7,5 percenta nad cenou IPO a ďalších 12,5 percenta bolo podľa vopred zverejnených informácií ponúknutých investorom.

Majitelia akcií Porsche sú spokojní

Akcionári spoločnosti Porsche môžu byť viac ako spokojní. Primárny úpis akcií spoločnosti sa stal najväčším od roku 1996, keď vstúpil na burzu Deutsche Telekom. Vo svetle týchto udalostí Volkswagen už avizoval plány na zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia, kde má v decembri navrhnúť vyplatenie 49 percent celkového výťažku akcionárom vo forme mimoriadnej dividendy. Podľa očakávaní by celkový výťažok z predaja akcií mohol dosiahnuť až 19,5 miliardy eur.

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).