Denník N

Máte poistenie v skrachovanej ASTRA poisťovni? 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Poisťovňa ASTRA na Slovensku skončila. Rozhodla o tom rumunská centrálna banka. A tak po dva a pol roku fungovania končí aj u nás.

  1. Čo znamená, že poisťovňa ASTRA stratila licenciu?
    Veľa poisťovní na Slovensku funguje formou pobočky poisťovne z iného členského štátu EU. Okrem iného to znamená aj to, že dozorným orgánom takejto poisťovne je centrálna banka domovského štátu. Na konci augusta odňala rumunská centrálna banka licenciu poisťovni ASTRA. V praxi to znamená že už nemôže uzatvárať nové zmluvy, poskytovať servis, ani likvidovať poistné udalosti. Keď k PZPéčkam prirátame havarijné poistky a privátny majetok, tak ide zhruba o 22 000 zmlúv.
  2. Mám zmluvu v ASTRA poisťovni. Mám ju zrušiť?
    Áno, ideálne čo najskôr. Všetky záväzky ohľadom poistných udalostí prebral zatiaľ (kým skončí súd) rumunský garančný fond. Aby ste sa vyhli prípadným problémom, navrhujem zrušiť poistenie. ASTRA všetkým klientom posielala list, vďaka ktorému sa dá poistenie zrušiť. Poisťovňa je pripravená ukončiť zmluvu aj pred výročným dňom.
  3. Mám poistnú udalosť. Kam to mám hlásiť?
    Nové poistné udalosti je potrebné nahlasovať priamo rumunskému garančnému fondu. Bohužiaľ akceptujú len angličtinu a rumunčinu. Nahlasovať môžete poštou, e-mailom, alebo faxom:
    Fondul de Garantare a Asiguratilor
    Popa Petre nr. 24
    Bucuresti 020805
    Sector 2 Romania
    Fax:+4021 211 60 94
    Email: [email protected]
    Presný návod ako nahlásiť poistnú udalosť nájdete tu
  4. Ako dlho budem čakať na peniaze?
    Či už čakáte na peniaze z poistného plnenia, alebo len na nespotrebované poistné (v prípade, že ste zrušili zmluvu), budete asi čakať dlho. Rumunský súd ešte o osude klientov z ASTRA nerozhodol, takže zatiaľ peniaze vypláca garančný fond, ktorému to z kapacitných dôvodov môže trvať nesmierne dlho. Bohužiaľ, uspokojujúcejšiu odpoveď nemám.
  5. Dostanem plnenie v plnej výške?
    Garančný fond určil maximálnu výšku odškodnenia na 450 000 Lei, čo je približne 100 000 EUR. To v prípade škody na aute nie je žiadny problém (pokým nemáte Ferrari). Ak však príde na do tla zhorený dom, limit nemusí pokryť všetky škody.Podrobnejšie informácie o prípade a ďalšie rady nájdete v tomto blogu.

Teraz najčítanejšie