Denník N

Prestaňme byť na Ukrajine, začnime byť v Ukrajine. Používajme správne predložky.

Určite poznáte niekoho, kto bol (pravdepodobne ešte pred 24. februárom) na výlete u našich východných susedov. Priame lety do Ľviva, Kyjiva alebo Odesy pravidelne lietali z letísk v Bratislave či Viedni. Najmä po odvysielaní seríalu Černobyľ na HBO sa rozmohol aj turizmus do tejto oblasti – ideálny víkendový výlet aj s návštevou Kyjiva. Ja sám som nebol výnimkou.

Čo som si však uvedomil až po tretej prednáške od Timothy Snydera jeho kurzu o histórii Ukrajiny na Yale University je fakt, že cestovanie alebo nachádzanie sa v tejto nádhernej pomenúvavame nesprávne. Hovoríme, že ideme na Ukrajinu. Hovoríme, že sme na Ukrajine. Pritom si vôbec neuvedomujeme, že to môže znieť neúctivo a bez rešpektu.

Keď používame predložku „na“, zvyčajne po nej nasleduje oblasť. Keď ideme do Košíc, povieme, že ideme na Východ. Keď plánujeme návštevu starkej v Námestove, plánujeme ju ísť navštíviť na Oravu. Keď si chceme pochutnať na skvelom víne, cez víkend si spravíme výlet na Moravu. Keď chceme zimnú dovolenku v exotike, odlietame do Thajska na Krabi. Predložka „na“ značí, že nejdeme do samostatnej krajiny, ale len do menšej oblasti.

A to je problém pri Ukrajine. Ukrajina totiž je samostatný štát, nie je to žiadna oblasť niečoho väčšieho. Aj keď prokremeľskí propagandisti sa snažia uviesť naratív, že Ukrajina vždy patrila Rusku, je to presne opačne. Rusko si na Ukrajinu vždy robilo nároky, no nikdy mu nepatrila. Rovnako ako Krym nikdy nebol Ruský (pri tejto téme odporúčam prečítať skvelé zhrnutie opäť od Timothyho Snydera o násilnom vysťahovaní Tatárov).

Keďže Ukrajina je (zaslúžene) nezávislý štát, začnime o nej tak aj rozprávať. Keď sa ocitneme v Kijive, napíšme domov mamine správu, že sme v Ukrajine. Tak, ako povieme, že sme v Taliansku, v Bulharsku, vo Vietname, v Namíbii alebo v Mexiku. Keď si naplánujeme výlet na nákupy do Užhorodu, povedzme kamarátom, že ideme do Ukrajiny. Tak, ako povieme, že ideme do Nemecka, do Švédska, do Číny, do Senegalu alebo do Argentíny.

Výnimku majú ostrovy, napríklad Kuba (ideme na Kubu), Srí Lanka (ideme na Srí Lanku) alebo Madagaskar (ideme na Madagaskar), a polostrovy (na Krym, na Yucatán, na Kamčatku), aj keď tie sú opäť len oblasťou. Ukrajina však nie je ostrov. Aj keď by som sa vôbec nečudoval, ak by prokremeľskí dezinformátori po internete rozniesli. To by však asi ťažko vysvetľovali, prečo v tom prípade Slovensko nemá more. Nuž, voliči ĽSNS a fanúšikovia Blahu sa na konkrétne detaily zvyčajne nepýtajú, asi by im nedoplo ani toto.

Oceňujem, že v Denníku N už zmenili písanie ukrajinských miest (namiesto Kyjev píšu Kyjiv). Bol by som rád, ak by sa zmenilo aj používanie predložiek. Aby sme aj takouto maličkosťou našim ukrajinským priateľom ukázali, že za nimi stojíme.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.