Denník N

Desať eur na týždeň. Aj takto žijú seniori na Slovensku

Ľudia Ľuďom - príbeh pani Tamary

Pani Tamara z Banskej Bystrice patrí k osamelým seniorom na Slovensku bojujúcim s chudobou a chorobami. Žije v neustálom napätí, či pri – na centy rozpočítanom dôchodku – nepríde budúci mesiac o strechu nad hlavou. „Som nastavená, že viac ako 10 eur za týždeň nechcem minúť. Neviem, čo môže prísť, čo sa pokazí, musím mať rezervu,“ hovorí, akoby to bolo normálne. Pani Tamara túži po elektrickom invalidnom vozíku, aj preto, aby sa mohla dostať do vzdialenejšieho supermarketu. Nakupovať v drahších potravinách, ktoré má pri dome, si nemôže dovoliť. Celý život pracovala, vychovala syna. Má 72 rokov, zdravotné problémy a minimálny dôchodok.

Už po roku tušila, že z tohto nič dobré nebude

Prvá polovica príbehu pani Tamary by mohla byť námetom na romantický film. Rodáčka z Moldavska, stretla svojho budúceho manžela, Slováka z Detvy, na dovolenke v Soči. Písal sa rok 1984. Tamara bola v tom čase vdova s malým synom. Nový manžel ich pozval na Slovensko, no spoločný život vydržal byť pekným iba rok. Postupne sa vynárali skutočnosti, o ktorých pani Tamara netušila. Musela sa popasovať s manželovou minulosťou, jeho pobytom vo väzení za to, že pod vplyvom alkoholu spôsobil nehodu so smrteľnými následkami, cez víkendy sa niekedy starala aj o jeho deti z predchádzajúceho manželstva. Tamarin život v cudzej krajine sa začal postupne meniť na nočnú moru.

Začalo to zlým správaním slovenského manžela k jej synovi, vadilo mu na ňom všetko. Nadávkami ho urážal za to ako rozpráva, či ako sedí za stolom. Pani Tamara sa rozplače aj pri takto dávnej spomienke. Keď syn odišiel študovať na strednú školu do Zvolena, poprosila pani Tamara riaditeľa, aby mohol bývať na internáte. Urážky doma prešli do psychického týrania, po siedmich rokoch spolužitia prišiel rozvod. Bývalý muž sa zbalil a odišiel za inou ženou. Byt, ktorý kúpila Tamara za svoje úspory z predaja bytu v Moldavsku, doslova vybielil.

Ťažké obdobie ich poznačilo navždy

Prešlo už veľa rokov, ale myšlienky na minulosť ťažia Tamaru doteraz. „Toto obdobie zanechalo na nás stopy beznádeje a strach z budúcnosti. Pamätám si na ukrutnú zimu a echo, ktoré sa v prázdnom byte rozliehalo.“ Tamara so synom spávali na jednom gauči, zakrývali sa kabátmi. V ťažkej situácii jej pomohli kolegyne z práce. Prišli ju povzbudiť, keď videli stôl zo škatule, priniesli jej stôl aj stoličky, požičali vybavenie.

„Prišiel rok 1989, nežná revolúcia. Rusov posielali domov, podnik, v ktorom som pracovala, skrachoval. Ostala som bez práce. Syn práve končil strednú školu a chcel ísť študovať na vysokú. Do toho všetkého rozvod,“ spomína smutne Tamara.

Syn na vysokú školu nenastúpil, Tamara bola vo finančných ťažkostiach, po zlých skúsenostiach zanevrela na akýkoľvek ďalší vzťah. Nasledujúce roky jej robila radosť práca, zamestnaná bola ako kontrolórka v nábytkárskej firme, zažila však aj krach firmy, nespravodlivé zaobchádzanie so zamestnancami a nevyplácanie mzdy. Odpracovala celkovo 38 rokov. Dva roky pred dôchodkom prišla o zamestnanie. Prácu si nenašla, a tak odišla do predčasného dôchodku.

Desať eur na týždeň. Aj takto žijú seniori na Slovensku
Pani Tamara z Banskej Bystrice patrí k osamelým seniorom na Slovensku bojujúcim s chudobou a chorobami

Desať eur na týždeň

Pani Tamara prežívala veľký stres, toto všetko vnímala veľmi citlivo. S rodinou v Moldavsku nemá kontakt, všetci blízki jej už zomreli. Dlhotrvajúca záťaž u nej vyvolala zhoršenie zdravotného stavu. U pani Tamary sa rozvinulo ochorenie, ktoré sa nedá liečiť. Inkontinencia tretieho, najvyššieho stupňa. Pani Tamara o nej nechce hovoriť, hanbí sa stretávať s ľuďmi. Okrem toho trpí chronickými problémami s trávením, astmou a necitlivosťou chodidiel polyneuropatiou. „Preto sa často potkýnam a padám. Pred niekoľkými rokmi som nešťastne spadla, liečila som sa rok. Pomáhal mi syn aj susedia. Nič však nie je zadarmo, keď mi priniesli nákup, dala som im euro-dve navyše,“ hovorí.

Pre mnohých sa zdá euro „hore-dole“ ako zanedbateľná položka, ale pani Tamara patrí v našej krajine k veľmi zraniteľnej skupine ľudí, ktorí počítajú doslova každý cent. Osamelí seniori so zdravotnými problémami a nízkym dôchodkom žijú na Slovensku v chudobe a každodennom strese. Boja sa zhoršenia zdravotného stavu, kvôli rastúcim cenám energií majú reálnu obavu zo straty bývania. „Keď všetko zaplatím, ostane mi 40 eur. Som nastavená, že viac ako 10 eur za týždeň nechcem minúť. Neviem, čo môže prísť, čo sa pokazí. Raz mi odíde vodovodná batéria, potom treba opraviť WC, vždy sa nájde niečo, čo treba zaplatiť,“ vysvetľuje. Pani Tamara mala celý život rada krásu, zaujímala sa o módu, šila si oblečenie. Už roky si však nič nové na seba nekúpila, v najnevyhnutnejšom prípade navštívi second hand, aj to len vtedy, keď je akcia „všetko za euro“. Potraviny nakupuje len zlacnené.

Nádej na lepší život

Pani Tamara už dlho túži po elektrickom invalidnom vozíku. Na jeho nákup nemá prostriedky. Hoci má palicu aj chodítko, chodí sa jej čoraz horšie. „Elektrický vozík potrebujem, aby som mohla sama chodiť do obchodu a trochu častejšie von. Neďaleké potraviny sú drahé, potrebujem ísť do lacnejšieho supermarketu, ten je ďalej. Musím kalkulovať, sledovať, kde je aká akcia, inak nevyžijem.“ Z hlasu pani Tamary cítiť únavu, strach a zúfalstvo.

Na otázku, čo jej robí radosť v živote, dlho neodpovedá, rozmýšľa. „Radosť, no neviem… Mala som ju vtedy, keď si syn našiel prácu. Ale zas prišiel šok, vo firme, kde pracuje, dostáva len minimálnu mzdu, dovolenku ani príplatky neplatia. Zamestnávajú tam väčšinou Ukrajincov a Rómov. Sledujem aj dianie vo svete, vojnu na Ukrajine. Veľmi by som si želala mier. Ktovie, či sa toho dožijem.“

Vrátiť trochu radosti do života pani Tamary môžete aj vy. Na našom darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk má zverejnenú výzvu so svojím príbehom. Pani Tamare ako aj všetkým ostatným príjemcom pomoci zasielame dary vždy v plnej výške a bez akýchkoľvek poplatkov.

Katarína Valčeková, ĽudiaĽuďom.sk

Teraz najčítanejšie

ĽudiaĽuďom.sk

ĽudiaĽuďom.sk

Už viac ako 11 rokov pomáhame pomáhať. Sme nádejou pre ľudí v núdzi, chorobe, ale pomáhame aj tým, ktorí hľadajú prostriedky na zrealizovanie zaujímavého verejnoprospešného projektu. Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk je charakteristický vysokou transparentnosťou, pomáha adresne a všetky dary sprostredkuje bez akýchkoľvek poplatkov. Online portálu ĽudiaĽuďom.sk sa od začiatku svojho fungovania podarilo sprostredkovať pomoc v hodnote presahujúcej 19 miliónov eur pre 7000 príjemcov od viac než 239 tisíc darcov. Doteraz bolo na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk publikovaných takmer 8000 výziev, teda žiadostí o pomoc. Každá z nich je jedinečným príbehom konkrétneho človeka či organizácie. Potrebujete podať pomocnú ruku? Ocitli ste sa v núdzi? Máte dobrý nápad a chýbajú vám prostriedky na jeho realizáciu? Sme tu pre vás.