Denník N

Saudská Arábia ako lákadlo pre turistov

Táto mnohými cestovateľmi ešte neobjavená krajina sa otvorila svetu síce len nedávno, ale vďaka novému a jednoduchšiemu postupu pri získavaní turistických víz sa stáva stále viac vyhľadávanou destináciou. Cestovný ruch sa preto Saudská Arábia rozhodla podporiť stanovením si viacerých cieľov, ktoré nájdeme zahrnuté aj v pláne Vision 2030 na podporu rozvoja potenciálu krajiny. Čo si pod tým môžeme predstaviť?

Podstatou časti Vision 2030 o rozvoji cestovného ruchu v Saudskej Arábii sú tri nasledujúce projekty: Červené more, horská oblasť Soudah a wellness rezort Amaala. Prvý zo spomínaných môžeme označiť ako jeden z najviac ambicióznych turistických projektov sveta, do ktorého spadá až neuveriteľných 28 000 km2 zatiaľ nedotknutých ostrovov v Červenom mori. Všetko sa však bude diať s ohľadom na prírodu. Použitie znovuobnoviteľných materiálov pri výstavbe, využívanie obnoviteľnej energie či šetrenie vodnými zdrojmi majú byť samozrejmosťou. Tento projekt počíta s budovaním rekreačných zariadení, hotelov a rezidencií či zábavných podnikov.

Druhý projekt je zameraný na rozvoj turizmu v regióne Asir, kde sa nachádza aj najvyššia hora krajiny, Jabal Sawda. Horská oblasť Soudah, ktorá má byť ťahúňom tohto projektu, ponúka pre návštevníkov už v súčasnosti mnoho nádherných turistických trás. Cieľom je prilákať do tejto oblasti až 2 milióny turistov ročne a to výstavbou, ktorá bude brať ohľad na okolitú prírodu a vyzdvihovať jedinečné kultúrne dedičstvo krajiny.

Tretí projekt s názvom Amaala má byť luxusným rezortom, ktorý sa bude nachádzať na severozápadnom pobreží krajiny. Jeho rozloha by mohla byť až 4 155 km2, zahŕňať bude 3 000 hotelových izieb, vilovú štvrť či mnohé reštaurácie a to všetko opäť s ohľadom na životné prostredie. Dizajn má byť inšpirovaný miestnym umením a kultúrou. Hlavným cieľom je prilákať dovolenkárov ku Červenému moru a vyzdvihnúť jeho mimoriadnu čistotu.

Ako je to však v súčasnosti s cestovaním do Saudskej Arábie? Pre návštevníkov z Európskej únie je to už o niečo jednoduchšie. O víza sa dá dokonca požiadať aj elektronicky alebo pri vstupe do krajiny. Zjednodušené podmienky vstupu majú prilákať vyšší počet turistov do krajiny.

Teraz najčítanejšie