Denník N

Web Markízy pochoval živú speváčku

Web Markízy tvnoviny.sk v pondelok ráno zverejnil článok s titulkom „Sinead O’Connor spáchala samovraždu. Polícia ju našla v hotelovej izbe.“ S rovnakým titulkom zdieľala redakcia správu aj na Facebooku. Okamžite sa začala šíriť, pribúdali prejavy smútku, odkazy s „RIP“ a zároveň nahnevané reakcie čitateľov na spôsoby webu Markízy. Speváčka žije.

Speváčka totiž žiadnu samovraždu nespáchala. Má problémy, o ktorých píše aj na Facebooku, a po jednom jej statuse ju prišla skontrolovať polícia, či je v poriadku.

„Sinead O’Connor spáchala samovraždu. Krátko predtým, ako sa predávkovala liekmi, napísala na Facebook samovražedný odkaz,“ začínal web Markízy. V ďalšom texte o nej už písal ako o živej: „Polícia ju našla v hotelovej izbe a odovzdala do starostlivosti lekárov.“
Samozrejme, pod takýto text sa nikto z Markízy nepodpísal. Ako autor je uvedený The Telegraph. Britský web The Telegraph napísal článok s titulkom Obavy z predávkovania Sinead O’Connor: Speváčkin Facebook má srdcervúce správy. Nepíše však o tom, že speváčka „spáchala samovraždu“.

Napriek tomu, že čitatelia v komentároch redakciu upozorňovali na hyenizmus titulku, redakcia ho nechala na webe viac ako dve hodiny, až potom titulok upravila.

Pôvodný článok:

connor2

Po dvoch hodinách Markíza zo spáchanej samovraždy urobila pokus:

connor3
Redakcia webu vedela, že je speváčka živá, napriek tomu vyrobila titulok, ako keby došlo k tragédii. Prečo? Lebo vie, že informácie o smrti a hlavne smrti známych ľudí, sú najčítanejšie, šíria sa na sociálnych sieťach ako virál. „Som sa zľakol .. Ale pokúsila sa a nie spáchala!!!! Bože … zase… áno, klikli sme na to,“ pomenoval to presne v komentári jeden čitateľ.

 

Nie je to prvýkrát, čo web Markízy šíril nezmysly: Web Markízy šíri fámu o neúcte kardinálov k pápežovi

 

 

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.