Denník N

O liečivých účinkoch ametystu (a iných kameňov)

Kremeň. Je dobrý na dyzentériu.
Kremeň. Je dobrý na dyzentériu.

V súčasnosti už nik nepochybuje o tom, že kamene liečia. Napriek tomu, niektoré detaily nám stále unikajú. Síce sa o nich vie, ale verejnosť ich zanovito ignoruje. Takže budú nasledovať dobré rady. Pred ich čítaním bude však lepšie, ak si zoberiete nejakú tabletku na upokojenie. Prevratné novoty totiž môžu viesť aj k náhlej nevoľnosti.

Prečo kamene liečia, v súčasnosti už vieme – pretože vyžarujú pozitívnu energiu. Hlavnou vlastnosťou pozitívnej energie je, že nie je nijako merateľná žiadnymi prístrojmi. Nezachytí ju oximeter, barometer, Hubblov vesmírny ďalekohľad, a dokonca sa to nepodarilo ani novému teleskopu Jamesa Webba, ktorý sa chvasce, že dovidí najďalej. Dokonca ani vŕbová virguľa, ktorá sa medzi fyzikmi považuje za najcitlivejší detektor pozitívnej ľudskej energie v pásme krátkych rádiových vĺn, nie je ochotná sa ani pohnúť. Teda pokiaľ nie je práve na húsenkovej dráhe. A to už je čo povedať. Takže dôkazov o účinkoch kameňov je práve dosť.

Súčasná prax pri liečení kameňmi vyzerá asi tak, že ľudia uprednostňujú najmä lesklé, lákavo vyzerajúce kamene, zvyčajne patriace do skupiny polodrahokamov alebo drahokamov.

Vychádzajú totiž z predstavy, že ich liečivý účinok sa odvíja od ich estetického vzhľadu. A to je veľká chyba, pretože ak by to bola pravda, museli by obyčajné škaredé kamene vyžarovať nejakú energiu, čím by sa dokázalo, že vlastne nijakú pozitívnu energiu nemajú. To sa však nedeje. Korene falošnej predstavy, že pozitívnu energiu vyžarujú iba polodrahokamy alebo drahokamy, treba hľadať v už dávno potvrdenom fakte, že liečivé účinky bežných liekov tiež závisia od toho, ako vyzerajú. Je totiž známe, že farebné tabletky pomáhajú omnoho viac ako tie biele. Podľa názoru autora tohto textu sú najlepšie tie ružové, ale v tomto nepanuje všeobecná zhoda, pretože v medicínskej literatúre pred ružovou o málo vedie bledozelená. Skôr alebo neskôr sa zistí, kto mal pravdu.

Hlavným problémom pri liečení kameňmi doteraz bolo, že sa jednoznačne uprednostňujú minerály pred horninami. (Väčšinou sú skutočne krajšie.) Ako je však známe, každý minerál efektívne lieči iba jednu, maximálne dve choroby. Napríklad na šedý zákal je dobrý práve ametyst, so zeleným si poradí iba rubín. Na fraktúru ľavej nohy sa hodí iba nefrit, avšak pri fraktúre tej pravej je úplne neúčinný (tam zaberá tanzanit). Čo z toho vyplýva? Dôsledok je mimoriadne závažný a nebolo by dobré ho ignorovať. Ak totiž máte viacero chorôb, ste nútený byť ovešaný náramkami a náhrdelníkmi s veľkým počtom kameňov. Upadáte potom do podozrenia, že ste vykradli nejaký obchod s minerálmi alebo ezoterickým tovarom. Ponúka sa tu však ešte jedno iné riešene, ktorým sú každodenné návštevy najbližšieho mineralogického múzea. Nie je to však celkom ono, pretože ako je známe, účinok kameňov je nepriamo úmerný vzdialenosti vášho postihnutého miesta od minerálov. Takže ak budete príliš nacapený na vitríny s exponátmi, navyše aj v nejakej divnej polohe, prípadne si na ňu ľahnete, môžete sa stať predmetom úprimného záujmu iných návštevníkov a určite aj personálu múzea. Totiž pri vitrínach s minerálmi v múzeách sa doteraz (nepredvídavo) nepočítalo s týmto využitím a neboli pre tento účel dimenzované.

Aké je riešenie?

Je to pomerne jednoduché. Je známe, že väčšina hornín je tvorená niekoľkými minerálmi. Niektoré ich obsahujú viac, iné menej. Taká obyčajná žula obsahuje predovšetkým kremeň, plagioklas, ortoklas, biotit a muskovit a menšie množstvá zirkónu, turmalínu, titanitu, monazitu a apatitu. Ak si vyhľadáme v solídnych databázach liečebné účinky týchto minerálov, zistíme, že žula lieči takmer všetko. Je to teda niečo ako multivitamínová tabletka, no na rozdiel od nej, má terapeutické účinky. Ešte komplexnejšie účinky môžeme očakávať od obyčajného štrku, ktorý týchto hornín obsahuje viacero. Takže ak vám skutočne záleží na zdraví, noste v malom ruksaku popri mobile, dokladoch a osobných veciach aj päť kilogramov štrku. Môže to byť o niečo viac alebo aj menej. Záleží na tom, ako rýchlo sa chcete dostať zo zdravotných problémov. V prípade, ak však uprednostňujete tabletovanú formu štrku, skúste ju nahradiť malým betónovým kvádrom. Namiesto lekárne tak budete musieť navštíviť obchod so stavebninami. V každom prípade, z vášho rozhodnutia nebudete mať prospech iba vy, ale aj vaša zdravotná poisťovňa a stoličky pred ambulanciami vašich lekárov.

Poznámka:

Vzdelávanie, racionalita, kritické myslenie atď. sú iste dôležité výzvy súčasnej doby. Avšak cieľom tohto blogu nie je žiaden neľútostný boj proti nezmyslom. Jednoducho si iba robí žarty a nemá žiadnu ambíciu vyvracať vcelku neškodnú a asi aj celkom sympatickú vieru v liečivé účinky kameňov. To však neznamená, že nad niektorými z tých úvah sa nedá zamyslieť. Verme, že ich výsledkom nebudú batohy so štrkom na našich pleciach.

Teraz najčítanejšie

Karol Jesenák

Prof. Ing. Karol Jesenák, CSc.
Vysokoškolský učiteľ