Denník N

Virtuálna pokladnica Finančnej správy vs tvrdé údaje

Podľa vyjadrení Finančnej správy bolo zavedenie e-Kasy jedno z opatrení na boj proti daňovým podvodom s cieľom zníženia daňovej medzery. Vyhodnoteniu sa možno budeme venovať inokedy, dnes sa pozrieme na online a virtuálne registračné pokladnice cez dostupné údaje. A najmä cez dostupné údaje pozrieť na prechod zo starého systému VRP na nový systém VRP2.
Len na predstavu, tak cez systém e-Kasa je mesačne evidovaných do 160-miliónov pokladničných dokladov s tržbami takmer 3 miliardy EUR. A za minulý týždeň (43t) bolo aktívnych viac ako 81-tisíc VRP2 (33-tisíc mobilných a 48-tisíc webových) a bolo vytvorených 374-tisíc pokladničných dokladov.

Finančná správa zaviedla projekt online napojenia všetkých pokladníc na portál finančnej správy – e-Kasa ako súčasť opatrení na boj proti daňovým podvodom. Od roku 2012, kedy bola daňová medzera najvyššia, bolo zavedených desiatky opatrení s cieľom boja proti daňovým podvodom (napr. kontrolný výkaz DPH či obmedzovania platieb v hotovosti). Aj vďaka ním (no nielen ním) sa znížila daňová medzera z 36,7 % v roku 2012 na 12,1 % v roku 2021.

Obr.1: Daňová medzera na DPH

Zdroj: https://opendata.financnasprava.sk/opendata/show/danova-medzera-na-dph-casovy-vyvoj

„Systém e-Kasa mesačne eviduje tržby za takmer 3 000 000 000 €

Systém e-Kasa mesačne eviduje do 160-miliónov pokladničných dokladov s tržbami takmer 3 miliardy EUR. V sledovaných – zobrazených mesiacoch to bolo najviac v auguste tohto roka, kedy bolo zaevidovaných 163,5-milióna pokladničných dokladov s tržbami 2,94-milardy EUR.

Obr.2: Počet pokladničných dokladov za jednotlivé mesiace

Obr.1: Počet pokladničných dokladov za jednotlivé mesiace
Zdroj údajov: https://opendata.financnasprava.sk/opendata/show/vyvoj-trzieb-a-pokladnicnych-dokladov-evidovanych-v-systeme-e-kasa

Toto sledované obdobie samozrejme bolo silne ovplyvnené covidom a najmä ostatné mesiace infláciou. No aj na vizualizovaných údajoch môžeme sekundárne sledovať jednotlivé vládou zavádzané opatrenia s cieľom zníženia mobility, resp. šírenia covidu.

„Aj počas covid obdobia narástol počet registrovaných VRP o 24 000 kusov“

Jednotlivé pokladnice e-Kasa je možné rozdeliť na online registračné pokladnice (ďalej aj ORP) a virtuálne registračné pokladnice (ďalej aj VRP). V sledovanom období môžeme pozorovať ich stúpajúci trend, kedy na začiatku roka 2020 bolo 138-tisíc ORP a dnes ich je viac ako 160-tisíc. Podobne je na tom aj VRP, kedy týchto na začiatku roka 2020 bolo 92-tisíc a dnes ich už máme registrovaných 116-tisíc kusov.

„Priemerne je za týždeň aktívnych 80-tisíc Virtuálnych Registračných Pokladníc“

Asi dôležitejšie, ako ich celkový počet, je počet aktívnych. Tu máme dostupné údaje len za VRP s tým, že sú dostupné týždenné údaje za ostatné cca 4 mesiace. Čo je ale zaujímavé, že tieto údaje zachytávajú prechod z jedného systému VRP1 na druhý systém VRP2. Oba systémy sú si podobné s hlavným rozdielom, že jeden vlastní finančná správa a druhý už dlhé roky dodávateľ. Už menšie zmeny ako výrazne väčší možný počet dostupných tlačiarní či úpravy a rozšírenia reagujúce požiadavky klientov – podnikateľov sú len príjemným benefitom.

Obr. 3: Celkový počet aktívnych VRP podľa týždňov v aplikácii Pokladnica (VRP1) a v novej aplikácii VRP2

Zdroj údajov: https://opendata.financnasprava.sk/opendata/show/celkovy-pocet-aktivnych-vrp

Na začiatku prázdnin spustila finančná správa systém VRP2, ktorá už obsahovala aj legislatívnu zmenu v oblasti zaokrúhľovania. Systém je dostupný, podobne ako VRP1, cez webové rozhranie a aj cez osobitnú aplikáciu. Cieľom očividne nebol „big bang-om“ jeden systém vypnúť a druhým nahradiť, ale prechod klientov, ako ukazujú aj údaje na obrázku, bol postupný.

„Dnes je aktívnych viac ako 81-tisíc virtuálnych pokladníc“

Systém VRP2 s webovým rozhraním bol dominantný až v 40 týždni, teda v druhom októbrovom týždni. Vtedy už bolo viac aktívnych pokladníc so systémom VRP2 ako so starým systémom VRP1. Veľmi podobný trend je možné sledovať aj pri mobilnej verzii, kedy v 39 týždni bolo viac aktívnych VRP2 ako VRP1. Aj nasledujúce týždne sa nožnice používateľov výrazne roztvárali, čo pravdepodobne súviselo aj s avizovaným vypnutím starého systému VRP1.

Dnes už je spustená len VRP2 s 81 124 pokladnicami, čo je približne priemer zo všetkých pokladníc za sledované obdobie (vynechaný bol 35 týždeň). Aj na základe týchto údajov tak môžeme konštatovať, že do nového systému prešli takmer všetci používatelia – podnikatelia. Trocha inak sa ale rozdelili z pohľadu prístupu k systému, o 1000 viac sa používa webovská verzia ako priemer za sledované obdobie a opačne je to s mobilnými zariadeniami.

Zverejňovanie aj takýchto konkrétnych a situačných otvorených údajov z dielne Finančnej správy ukazuje o jej vyspelosti a otvorenosti k odbornej aj laickej verejnosti. Lebo aj takto je možné takmer v priamom prenose vidieť do IT kuchyne finančnej správy (na čo sme predchádzajúce roky veru v štátnej správe zvyknutý neboli). Tieto, no aj ďalšie údaje z ich prostredia môžu poslúžiť aj iným vývojárom či analytikom aby nemali obavy z radikálnych zmien, kedy je jeden vendor-locknutý systém nahradený vlastným.

Materiál prezentuje názory Inštitútu dátových politík (IDP), ktoré nemusia nutne odzrkadľovať oficiálne názory ich zamestnávateľov. Cieľom publikovania blogu je podnecovať a zlepšovať odbornú a verejnú diskusiu na aktuálne témy v oblasti dát. Citácie textu by preto mali odkazovať na IDP ako autora týchto názorov.

 

Teraz najčítanejšie