Denník N

Slovensko je stratené… a potom prehovorí prezidentka

Archív Zuzany Čaputovej
Archív Zuzany Čaputovej

Nálada v spoločnosti, úroveň politikov vo vláde a parlamente, znechutenie, mizéria. Slovensko je stratená krajina. Potom však prehovorí prezidentka a máte pocit, že to stratené ešte predsa len nie je.

Depresia. Stačí to zhrnúť jedným slovom. Jedným slovom sa dá opísať súčasný stav v našej krajine. Ľudia sú nešťastní, je v nich zlosť a má to svoje dôvody. Vláda a parlament je skôr na smiech, ľudia nevidia nádej, schyľujú sa k extrémom a my ostatní upadáme do depresie. Potom však prehovorí prezidentka.

Jeden rozhovor úplne stačí, môžete si ho prečítať a zistíte, že to nie je s nami až tak zlé. Nie je to zlé vďaka nej. Hlava štátu je absolútnou autoritou a vie sa prihovoriť úplne každému. V krátkom rozhovore som mal pocit, že sa neprihovára len ľuďom, ktorí sa zaujímajú o politiku. Cítiť ,že sa prihovára smutným ľuďom, ľudom, ktorí vykonávajú náročné profesie, no aj ľudom, ktorí cítia mizériu.

Je političkou, ktorej dnes nikto na Slovensku nesiaha ani po päty. V dobe nenávisti a zloby prináša medzi ľudí pokoj a rozvážnosť. Ak by sa takto správali politici aj pred ňou, možno by sa nestala tragédia pred Bratislavskou teplárňou, možno by ľudia boli tolerantnejší k menšinám, možno by nevolili extrém. Práve politici totiž ovplyvňujú náladu v spoločnosti.

Nie je to zložité. Stačí sa správať ľudsky a nešíriť zlo.

Znie to ako óda? Možno. Pani Zuzana Čaputová si ju ale zaslúži, je svetlom v čiernej depresii, je nádejou, že táto krajina ešte nie je stratená.

Patrí Vám veľká vďaka za to, že vkladáte do ľudí nádej.

Teraz najčítanejšie