Denník N

Kniha Boj o ulicu svetoznámej odborníčky na dopravu Janette Sadik-Khan je o revolúcii, ktorá sa v Bratislave už začala.

Červené stoličky, bus pruhy, kvetináče, dočasné námestia; prv než sa objavili v Bratislave a iných mestách sveta, spôsobili revolúciu v New Yorku. Janette Sadik-Khan, komisárka pre dopravu mesta New York, ktorá stála za jeho radikálnou premenou, prináša cenné know-how o tom, ako vyhrať boj za udržateľné, prosperujúce a bezpečné mestá budúcnosti.

Aké mesto chceme?

Chceme sa báť o svoje životy a zdravie svojich blízkych alebo chceme žiť v bezpečných a zdravých mestách, ktoré budú nadizajnované tak, aby predchádzali rizikám?

Chceme žiť v neistote z toho, či dokážeme čeliť následkom klimatických zmien alebo sa už dnes začneme pripravovať na budúcnosť, ktorá bude iná?

Chceme dýchať prach s výhľadom na hlučné dopravné tepny alebo mať radosť zo živých a prosperujúcich ulíc, kde budú ľudia radi tráviť čas?

Boj o ulicu – príručka mestskej revolúcie

„Pokiaľ vám záleží na premene mesta, v ktorom žijete, toto je prvá kniha, po ktorej by ste mali siahnuť.

V knihe sa dočítate, čo treba spraviť, ak chcete žiť v bezpečnejšom, príjemnejšom a lepšie fungujúcom meste. Nie na základe teoretických poučiek, ale na základe rokmi pracne získavaného know-how pri premene New Yorku na mesto bezpečné a vľúdne k ľuďom.

Zároveň ide o fascinujúce čítanie z poza opony, o tom, čo všetko boj za krajšie a bezpečnejšie ulice obnášal, čo mu predchádzalo a čo to stálo.

Boj o ulicu je však najme knihou o tom, ako tento boj vyhrať…“

Adam Berka
architekt, mestský poslanec – vydavateľ
82 Bøok & Design Shõp
.

O knihe mi prvýkrát povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Povedal, že úspešný príbeh Janette Sadik-Khan a jej premena New Yorku na metropolu, ktorá je vľúdna k ľuďom, boli preňho inšpiráciou a dôvodom prečo sa rozhodol vstúpiť do komunálnej politiky.

Janette Sadik-Khan – žena, ktorá zmenila ulice New Yorku. O lekciách z New Yorku hovorí expert na udržateľnú mobilitu a prezident Cyklokoalície Dan Kollár.

„V priebehu šiestich rokov, počas ktorých viedla oddelenie dopravy, zmizli autá z Times Square, vzniklo 650 kilometrov nových cyklotrás alebo 60 nových námestí.

V knihe prechádza od historických východísk, dôležitosti hustoty sídiel, cez riadenie dopravy v kolose, akým je New York až po konkrétne detaily, najme najzaujímavejšiu zbraň v boji za lepšie ulice – taktický urbanizmus.

Okrem komplexného pohľadu na dopravu ponúka aj odpoveď na otázky: kde sa na našich uliach zobrali farebné kruhy na asfalte alebo červené stoličky na námestiach?

Pre mňa osobne bola táto kniha jednou z najpodnetnejších a veľmi sa teším na to, čo môže slovenské vydanie urobiť s tým, ako na Slovensku rozmýšľame o doprave a našich mestách.“

Dan Kollár
expert na udržateľnú mobilitu – Cyklokoalícia
.

Janette Sadik-Khan je ženou, ktorá zmenila ulice New Yorku a nepriamo aj ulice celého sveta smerom k živším a bezpečnejším miestam.

Urbanistka a architektka Petra Marko, ktorá stojí za projektmi vo Veľkej Británii, Českej republike aj na Slovensku, vysvetľuje aká je rola architekta a čo spája mestá ako New York a Bratislava.

„Ako architektka sa venujem tvorbe stratégií a komunikácii projektov vo verejnom priestore.

To sa tým pádom týka aj dizajnu a transformácie ulíc.
Ulice sú v mestách zdieľaným priestorom pre všetkých.
Rola architekta je v procese transformácie ciest a verejných priestorov aj rolou mediátora, pretože musí komunikovať naprieč celým spektrom aktérov v meste.

Aj napriek tomu, že lekcie v knihe sú zasadené do New Yorku, sú prenositeľné aj do nášho kontextu, pretože problémy, s ktorými sa stretávam pri tvorbe verejných priestorov a zmene ulíc, sú veľmi podobné.

Kniha Boj o ulicu je pre mňa manifestom, že zmena je možná a niekedy je to práve to, čo potrebujeme počuť.“

Petra Marko
architektka a urbanistka – Milk

Kniha Boj o ulicu je pre mňa manifestom, že zmena je možná a niekedy je to práve to, čo potrebujeme počuť.

„Ulice môžeme nadizajnovať tak, aby sme sa na nich cítili ako doma  a mali k nim vzťah,“ hovorí Martin Jenča, spoluvydavateľ a design director z Milku.

„Rád trávim čas vonku, to znamená, že pre mňa je ulica miestom, kde sa chcem cítiť dobre.

Keď som na ulici ono to celé funguje samé a veci sa jednoducho dejú reaktívne, ale to je za mňa málo.

Môžeme k tomu prispieť a nadizajnovať, ako by to na ulici malo fungovať a ako by sme sa tam mohli cítiť lepšie, aby sme sa na ulici mohli cítiť doma a mali k tej časti mesta vzťah, aby sme ju mohli mať radi, pretože ak ju máme radi, tak jej neubližujeme.

Táto kniha je pre mňa návodom, ako začať mať rád svoju ulicu a cítiť sa na nej dobre.“

Martin Jenča
design director – Milk, vydavateľ
.

Táto kniha je pre mňa návodom, ako začať mať rád svoju ulicu a cítiť sa na nej dobre.

Niečo málo k projektu

Rozhodli sme sa pre nezvyčajný krok a knihu vydávame spolu, 82 Bøok & Design Shõp a Milk, pol na pol.

Ako architekt, mestský poslanec a vydavateľ som po knihe poškuľoval už dlho, posledný rok som strávil prípravou slovenského vydania, no keďže viem, že Martin (Žltý) sa v Milku venuje okrem dizajnu aj mestským témam, oslovil som ho na spoluprácu.

Tľapli sme si a toto je výsledok.

Všetci dobre vieme, že vydávanie kníh stojí veľa peňazí, no našťastie Startlab a crowdfunding je pre nás – malých vydavateľov cestou ako finančne nevykrvácať skôr, než sa nám podarí dostať knihu na pulty kníhkupectiev.

Pokiaľ sa všetko podarí, knihu budeme môcť čo nevidieť poslať do tlače a do Vianoc (a možno ešte skôr) ju budete držať vo svojich rukách.

Ďakujeme za podporu!

Adam a Martin
82 × Milk, vydavatelia

Na knihe pracovali:

Preklad Kristína Bartová
Jazyková úprava Jana Šulková
Redakčná úprava a produkcia Adam Berka
Grafický dizajn Denisa Šifrová, Milk
Design direction Martin Jenča (Žltý), Milk
Video vyrobila Vladimíra Hradecká
Hudba Beyuz

Za pomoc na príprave projektu ďakujem Petre Marko z Milku a Danovi Kollárovi z Cyklokoalície.

Teraz najčítanejšie

Adam Berka

Architekt, vydavateľ a mestský poslanec. V roku 2012 rozbehol 82 Bøok & Design Shõp, kníhkupectvo zamerané na architektúru, dizajn, umenie a ilustráciu (www.82.sk). Architektúru vyštudoval v Bratislave a Ahmedabáde. Dlhoročný a komplikovaný vzťah k Bratislave, ho stojí veľa úsilia, no podľa jeho vlastných slov, nemenil by. Založil projekty Miesta Mesta alebo Bratislava Budúcnosti. Je autorom ilustrovanej knihy o živote M. R. Štefánika: Štefánik - Muž činu.