Denník N

Ako sme „stratili záujem“ o investora na východe

Regionálne rozdiely treba znižovať a práca musí ísť za ľuďmi. Toto sú dve dlhodobé zásady strany SaS a počas môjho pôsobenia na ministerstve hospodárstva sme ich aj systematicky napĺňali. Konkrétne sme pritiahli Volvo do Košíc, Bosch do Prešova a začali sme budovať priemyselné parky v Sabinove a v Rimavskej Sobote. To je na dva roky viac než dlhé-predlhé roky predtým dokopy.

Do Rimavskej Soboty sme predbežne získali aj investora, a to firmu Ziegler. Mali záujem o výrobu montovaných drevodomov, avšak zároveň aj o výstavbu píly s kapacitou jeden milión metrov kubických dreva. To je šialene veľa, najmä, ak ide o drevo ihličnaté.

To samozrejme narazilo na nevôľu veľkých slovenských hráčov, konkrétne firmu Rettenmeier a najmä firmu PRP z Lučenca, len 30 km od Rimavskej Soboty. Aj malé, lokálne píly sa cítili ohrozené. V podstate išlo o surovinu, ktorej najväčším dodávateľom sú večne v korupčnom bahne sa nachádzajúci štátny podnik Lesy š.p., ktorý dodáva približne polovicu dreva.

Riešenie sa črtalo v novej obchodnej politike spoločnosti Lesy š.p., no vtedajší generálny riaditeľ Tibor Kőszeghy to prehnal s transparentnosťou a bol odídený. Črtala sa však iná alternatíva, a to boli rokovania medzi firmou Ziegler a PRP ohľadom nejakého druhu spolupráce. Píšem nejakého druhu, lebo jednak nepoznám všetky detaily možnej kooperácie a dvojak takéto informácie určite vnímajú dotknuté firmy ako obchodné tajomstvo.

Každopádne tieto rokovania neviedli k úspechu a tým sa priestor pre zmysluplné začlenenie firmy Ziegler výrazne zúžil. Milión metrov kubických ročne je o polovicu viac ako spracuje druhá najväčšia píla v krajine. Zároveň sa začal črtať iný investor, z elektrotechnického priemyslu, ktorý by na menšej ploche zamestnal viac ľudí a v čistejšej a menej hlučnej výrobe.

Som presvedčený, že počas budúceho volebného obdobia bude priemyselný park v Rimavskej Sobote nielen dobudovaný, ale že bude uzavretá investičná zmluva s prvým veľkým investorom. Strata firmy Ziegler preto nie je tragédiou.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.