Denník N

Zvýšme platy učiteľom, hovorme s deťmi. Inšpirácia z Bavorska

Dobré vzdelanie v kombinácii s učiteľmi so srdcom je jednou z odpovedí na xenofóbne a homofóbne útoky. Bavorské ministerstvo školstva vie, čo je na učiteľstve atraktívne a prečo je diskusia s deťmi must have.

Moja prvá učiteľka angličtiny, pani Macková, mala geniálny nápad, keď nám desaťročným žiakom hneď na prvej hodine dala anglické mená. Ja som dostala meno Sally a angličtina mi učarovala od prvej jednoduchej vety this is an apple. Oveľa neskôr ma zaujala iná učiteľka z predmetu podnikanie a obchod, pani Pachová. Mali sme ju radi nielen pre jej veselú utáranosť, ale aj preto, že ako jediná vyvolávala odpovedať z lavice. Ako pubertiaci sme to brali ako veľmi cool, veď sme boli „skaderuka-skadenoha“ a nieto ešte strápňovať sa pred tabuľou. Bolo fajn mať šťastie na empatických a rozhľadených učiteľov.

Dnes sledujem pedagógov v Bavorsku a trochu porovnávam. Učitelia tu čelia výzvam, ktoré ich slovenskí kolegovia nepoznajú v takej miere: Učiť deti rôzneho vierovyznania a národností. Dávať pozor na politickú korektnosť. Reagovať na zvyky a zlozvyky iných kultúr, či rôzny temperament. Veď v jednej triede sedia spolu deti z Nemecka, Afganistanu, Vietnamu, Nigérie i Poľska. Ich rodičia majú rôzne výchovné a politické názory. Rasistické vyjadrenia sú bohužiaľ ako rakovina. No deti rastú s inakosťou odmala, konfrontácia je živá, predsudky musia prekonávať tu a teraz, v komunite – v škole. Tunajší učiteľ je tak vzor, kouč, mediátor aj sociálny pracovník v jednom.

Bavorské školstvo je neraz kritizované pre vysoké nároky: V porovnaní so Slovenskom v Bavorsku neexistujú predmety, kde by mohli žiaci takmer automaticky rátať s jednotkami (napr. telesná či výtvarná výchova, náboženstvo). Všetko učivo je rovnako neúprosne známkované a trebárs päťka z hudby na vysvedčení nie je žiadnou raritou. Základná škola trvá v Bavorsku len štyri roky, potom sa dieťa musí rozhodnúť buď pre gymnázium (Všetko sa naučím aj odzadu so zavretými očami), Realschule (Prečítam si a budem vedieť) alebo Mittelschule (Mám svoje tempo). Najťažšie školy sú štátne gymnáziá s maturitou, naopak súkromné školy platené rodičmi si dovoľujú „osobitný prístup“.

Diskusia je must have 

Učiteľské povolanie robí atraktívnym predovšetkým nástupný plat, ktorý  má podľa najnovších debát čoskoro platiť pre všetkých učiteľov rovnako (od ca. 4600 eur). Adekvátne finančné ohodnotenie je zlatým kľúčom k úspechu. Rovnako príťažlivé je, že v bavorských školách sa veľa diskutuje. Novinkou na základných školách je tzv. cestovný kufrík hodnôt (Wertereisekoffer), ktorý vyvinulo Bavorské štátne centrum pre politické vzdelávanie spolu s Akadémiou filozofického vzdelávania. Sediac v kruhu deti hravou formou cez mapy a kartičky v kufríku diskutujú o hodnotách (pozri dole video). Priestor pre otázky, a hoci aj úplné digresie, v bavorských školách nesmie chýbať. Samotný nemecký jazyk je doslova predurčený na nekonečné dišputy, lebo jedna téma môže vyvolať desiatky asociácií v pestrom slovnom zastúpení. Človek si nielen cibrí myslenie a buduje vzájomný rešpekt, ale prinúti otvoriť ústa aj toho introverta v kukle na hlave v zadnej lavici (Sokrates: Hovor, aby som ťa videl). Mimochodom, keď nie jazyk, tak umelecká tvorba a šport pomáha „vypustiť paru“ a spájať.

Moje deti (9, 11, 13) vravia, že sa musia učiť viac, ako my rodičia kedysi. V prvom rade musia, podobne ako mnohí ich spolužiaci, zvládať bilingvizmus. Proste doma prepnúť do iného jazyka a úbohým rodičom z Osteuropa vysvetľovať po slovensky, čo robili a čo sa naučili a nechať si opravovať gramatické chyby (je to najmä ich plurál: jedno pero – šesť pier, nie šesť perov, a pod). Už od základnej školy sa decká zapodievajú úplne inými témami, ako svojho času my 40+, napr. ochranou životného prostredia, ochranou demokratických hodnôt, právami žien, homosexualitou, ťažko skúšanou náboženskou toleranciou, atď. Dívam sa a dúfam. Dúfam, že dobré vzdelanie v kombinácii s učiteľmi so srdcom je jednou z odpovedí na xenofóbne a homofóbne útoky, a to všade na svete. Veď platí: Tvoja sloboda končí tam, kde začína sloboda druhého.  

https://www.muenchen.tv/mediathek/video/500-neue-wertereisekoffer-fuer-bayerns-grundschulen/

 

Teraz najčítanejšie