Denník N

Mama vs. Tato alebo Tato vs. Mama

Skúsme teraz trošku inak . . . skúsme poňať veci aj z tej druhej strany, lebo presne, ako sa vraví – „minca má dve strany“. Tak poďme na to.

Stretávam sa s rozvedenými mužmi a ženami, ako aj mužmi a ženami z neúspešného vzťahu, kde ale v oboch prípadoch je, žiaľ, boj o deti. Viem presne, o čom to je a veru nie je to nič príjemné a ani to nepridáva na radosti zo života, ale iba a len to človeka zožiera. Hovorím teraz o nejakom tom našom ženskom Egu, ktoré sa zázračne vynorí v kritickej chvíli, ktoré niekedy nedokážeme samé možno najideálnejšie spracovať a začíname bojovať nielen so svojím okolím, bývalým partnerom, ale aj s ním.

Je to pochopiteľné, lebo rozpad akéhokoľvek vzťahu so sebou prináša hnev, bolesť, strach, sklamanie, odvrhnutie a takto by som dlho mohla pokračovať. Či sa nám to páči alebo nie, tak aj my, ženy, máme Ego a vie sa teda pekne prejaviť. Sama musím za seba objektívne povedať, že niekedy my, mamy, bojujeme a ani vlastne nevieme, voči komu a čomu a prečo. Aby som bola úplne presná, tak vieme voči komu … voči našim bývalým partnerom a používame tú najsilnejšiu zbraň a to sú naše deti. Nechceme sa o ne „deliť“, vždy máme dôvod na to, prečo by nemali ísť k otcovi, že deťom je najlepšie len a iba s mamou, že sa otec nevie o deti správne postarať atď., atď.

Maminy, v dobrom vravím, uvedomme sa. Sme síce prudko emancipované, ale nie sme stroj, ktorý dokáže fungovať 24 hodín denne 7 dní v týždni minimálne do dospelosti detí a hlavne, zastávať rolu otca a aj mamy je obzvlášť vyčerpávajúce a vo veľa prípadoch toho nie sme ani schopné. Otec je predsa len otec.  Ak sa vám čo i len trochu dá, podeľte sa s bývalými partnermi o zodpovednosť. A ak Tatinovia chcú a majú záujem, tak sa podeľte s nimi o starostlivosť o deťuše. Pokúste sa darovať si čas aj samé pre seba. Veď aj maminy musia oddychovať a načerpať síl, aby ste boli free na ďalšiu starostlivosť o deti, aj vy máte právo žiť svoj život a možno začať aj ten nový. Nechajte chtivých (myslím úprimne v dobrom slova zmysle) tatinov sa postarať o svoje deti, nechajte im priestor venovať ich čas vašim deťom.  Ak chcú, tak im to umožnite a skúste s nimi nebojovať.

Viem, že to, čo vám tu píšem, je náročné, sama to veľmi dobre viem, ale viem aj to, že permanentná starostlivosť je a aj bude čím ďalej tým viac vyčerpávajúca. Na to, čo píšem, som sama musela dozrieť, ale verte, že nevidím dôvod, prečo sa nepodeliť o zodpovednosť a starostlivosť o deti s ich tatinom, ak má záujem. Úprimne, nemám tendenciu chrániť a brániť mužov, moje slová vychádzajú z vlastných zažitých vecí, ale je fajn, ak sa dokážeme pozrieť na okolnosti aj z tej druhej strany a v konečnom dôsledku ich využiť vo svoj prospech. Držte sa!

Teraz najčítanejšie

Lucia Monosza

Lucia Monosza

Volám sa Lucia Monosza (predtým Szlamenková). Píšem o témach, ktoré sú mi blízke profesne aj súkromne. Patrí medzi ne poľnohospodárstvo – deväť rokov som pôsobila v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, kde som sa venovala na Sekcii projektových podpôr projektom, ktoré boli smerované na podporu nášho poľnohospodárstva. Všetky svoje skúsenosti chcem odovzdať našej krajine, ktorá si to zaslúži. Najmä malí poľnohospodári potrebujú nakopnutie od štátu, aby sme o nich neprišli. Potrebujú cielenú pomoc, ktorá im poskytne možnosť tzv. robiť to základné pre nás - venovať sa poľnohospodárstvu. Slovensko je úrodnou krajinou a je našou povinnosťou nastaviť systém tak, aby sme z toho profitovali v prvom rade my, bežní ľudia. Budem písať aj o pomoci zraniteľným. Zdravotne znevýhodneným a rodičom samoživiteľom. Donedávna som matkou samoživiteľkou sama bola. Navrhla som sériu opatrení a ako ekonómka a bývalá štátna zamestnankyňa som presvedčená, že sú realizovateľné aj u nás, na Slovensku. Želám si prispieť k riešeniam k týchto tém a budem rada, ak moje postrehy a návrhy budú pre vás inšpiráciou. Teším sa na diskusie.