Denník N

Parlament zakázal ženám piť alkohol, chce zvýšiť pôrodnosť (satira)

Nálepky firmy Cedulex, ktorá má prepojenie na vládu © DK
Nálepky firmy Cedulex, ktorá má prepojenie na vládu © DK

Predseda poľskej strany Právo a Spravodlivosť Jarosław Kaczyński pred tromi mesiacmi povedal, že Poľky málo rodia, pretože pijú veľa alkoholu. Jeho slová mnohých pobúrili, no slovenský parlament ich prijal pozitívne. Oľga Vízenfeldová (Návrat ku koreňom / Späť na stromy) už týždeň po Kaczyńského výrokoch podala návrh zákona, ktorý by ženám zakázal kupovať, prechovávať a požívať alkohol. Zákon dnes parlament 93 hlasmi schválil.

Do zákona sa dostal aj pozmeňujúci návrh poslanca Olivera Lemela (Zmena zozadu), ktorý zavádza povinnú kvótu na konzumáciu alkoholu pre mužov. Lemel to zdôvodnil nasledovne: „Keď došlo ku tragickej dopravnej nehode v Bratislave, bývalý minister zdravotníctva povedal, že ak by sa zvýšila spotrebná daň, došlo by k daňovým únikom a výpadku štátnych príjmov. Môj pozmeňujúci návrh by tomu mal zabrániť. Aby sa nedal obchádzať, budú sa poplatky za alkoholovú kvótu strhávať priamo zo mzdy, v prípade nezamestnaných mužov priamo zo sociálnych dávok alebo iných príspevkov. Inšpirovali sme sa aj Japonskom, ktoré chce tiež zvýšiť príjmy z predaja alkoholu, no zvolili sme ráznejší postup. Alkohol bude priamo do domácností distribuovať Slovenská pošta, čím nájdeme tejto inštitúcii ďalšie využitie.“

Zákon však už niekoľko týždňov vyvoláva kontroverzie. Nezaradený poslanec Martin Arady počas parlamentnej rozpravy povedal, že „Je úplne nemysliteľné, aby v Európe v 21. storočí niekto ľuďom prikazoval, od ktorej firmy si majú kupovať nálepky a cedule, hlavne keď je úplne jasné, komu to prospeje“. Narážal tým na úzke prepojenie vládnej strany Znova s firmou Cedulex, ktorú vlastní Dušan Šálaj, bratranec ministra zdravotníctva. Práve Cedulex Má autorské práva na dizajn nálepiek a tabuliek, ktoré oznamujú zákaz predaja alkoholu ženám a ktoré budú musieť podľa zákona byť všade, kde sa predáva alkohol. Arady dodal, že „takéto jasné rodinkárstvo by nevidel iba slepý“. Vzápätí sa ospravedlnil a upresnil, že chcel použiť slovo „nevidiaci“, no nechal sa uniesť emóciami.

K zákonu sa vyjadril aj minister zdravotníctva Ivan Šálaj (Znova), ktorý ho označil za obrovský posun vpred. „Stále sa nám vyčítalo, že riešime iba potraty alebo iné zástupné témy. Hovorili, že rodiny ničí nevera, chudoba a alkoholizmus. Tak sme teraz zasiahli proti alkoholizmu. Nabudúce si vezmeme na mušku neveru.“

 

© Spravodajský portál TRK. Tento článok je satira a opísané udalosti sa nikdy nestali. Akákoľvek podobnosť so skutočnosťou je čisto náhodná.

Teraz najčítanejšie

Dušan Kolcún

Skaut, manžel, otec, syn, brat, stredoškolský učiteľ, pseudointelektuál, kaviarenský povaľač, dobrý kamarát viacerým, blízky priateľ nemnohým, milovník kofoly a slaných tyčiniek, amatérsky gitarista, resp. vlastník gitary, na ktorú v poslednej dobe padá prach, z donútenia kuchár, otec na rodičovskej dovolenke a muž v domácnosti, slniečkár, človek z regiónov a pravdepodobne najväčší nadšenec do vojny vo Vietname v našej dedine, ktorý v rámci boja s nudou a depresiou začal písať takéto hlúposti.