Denník N

Je silikónová omietka tým správnym riešením pre vašu fasádu? Na čo všetko je potrebné myslieť pri výbere?

V súčasnej dobe patrí zateplenie fasády rodinného domu k bežnému štandardu finálnej úpravy pri výstavbe novej, ale aj pri rekonštrukcii staršej nehnuteľnosti. Dôvodov, prečo je to tak, je hneď niekoľko. Hlavným dôvodom je tepelná izolácia budovy a následná úspora z hľadiska energií, ktoré dnes, ako všetci vieme, sú veľmi podstatnou a nákladnou položkou z rodinného rozpočtu. Pri zatepľovaní a úprave fasády vás čaká hneď niekoľko zásadných rozhodnutí – výber izolačného materiálu (napr. minerálna vlna alebo polystyrén) a tiež výber samotnej omietky (napr. silikónová omietka).

Výber fasádnej omietky nespočíva iba v zvolení si tej správnej a esteticky zaujímavej farebnej škály, ale dôležité je správne sa rozhodnúť aj z hľadiska materiálového zloženia a následnej údržby. Súčasný trh ponúka minerálne, akrylové, silikátové a silikónové omietkyAko si teda správne vybrať?

Pre koho sú silikónové omietky najlepšou voľbou?

K vyššiemu štandardu patria určite silikónové omietky, ktoré sú vhodné aj do najnáročnejších poveternostných podmienok (napr. do oblastí s vysokou vlhkosťou vzduchu). Ich základnou zložkou je silikónová živica a okrem vysokej odolnosti voči poveternostným vplyvom disponujú aj ďalšími výhodami, ako je stálofarebnosť, lepšia odolnosť voči znečisteniu a tým aj jednoduchšia údržba. Veľkým plusom je aj možnosť použitia na rôzne podklady, čo znamená, že silikónové omietky vyhovujú takmer všetkým typom fasád. Treba však počítať s tým, že za takéto benefity a kvalitu si trochu priplatíme. Sú to však určite dobre investované peniaze.

silikónová omietka čistenie silikónovej omietky

Ako čistiť silikónovú fasádu?

Ak do zateplenia fasády a kvalitnej silikónovej omietky už raz investujete nemalé finančné prostriedky, nemali by ste zabúdať ani na pravidelnú starostlivosť a údržbu. Práve pravidelné čistenie silikónovej omietky zabezpečí to, aby z vašej investície do fasády neboli nakoniec len zbytočne vyhodené peniaze. Tak teda, ako čistiť silikónovú fasádu, aby mala naozaj dlhú životnosťpredišlo sa jej poškodeniu či dokonca zničeniu? Odporučiť v tomto prípade môžeme jednoznačne len profesionálne a odborné čistenie silikónovej omietky špecializovanou firmou, ktorá sa o vašu silikónovú fasádu kvalitne postará.

Teraz najčítanejšie

Valmax

Profesionálne čistenie fasád. Šetríme Váš čas aj peniaze.

Tento blog je platený.