Denník N

Fasádne farby – ako ich vyberať a ktorá je tá pravá?

sivé fasády domov

Rozhodujete o prvom nátere vášho nového domu, alebo vaša fasáda len potrebuje „update“? Kvalita, druh, cena, odtieň, zloženie… Na čo všetko ešte netreba zabúdať, ak si práve vyberáte fasádne farby? A ako dospieť ku konečnému rozhodnutiu?

Neoddeliteľným detailom každého domu a vizitkou majiteľa je fasáda. Avšak jej úlohou je aj ochrana domu pred negatívnymi vplyvmi vonkajšieho prostredia, preto výber fasádnej farby netreba zanedbať.

Akrylátová, silikónová alebo silikátová fasádna farba?

Možno si vravíte farba ako farba, ale predsa len sa pri každej jednej z nich nájde nejaký ten rozdiel. Tentokrát si porovnáme:

Akrylátové fasádne farby

Jednou z ich vlastností je vysoká schopnosť paropriepustnosti. Zvyčajne sa však používajú na náter rovných a novších fasád. V neposlednom rade, veľkou výhodou je pre mnohých z nás aj ich cenová dostupnosť.

Silikónové fasádne farby

Na rozdiel od akrylátových sa silikónové fasádne farby pýšia vyššou odolnosťou, čo je veľkou výhodou pre domy vystavené nepriaznivým poveternostným vplyvom a domy obrátené na severnú stranu. Takisto poskytujú aj veľmi vysokú odolnosť voči riasam a plesniam.

Silikátové fasádne farby

Silikátové fasádne farby sa vyznačujú dlhou životnosťou a zaraďujú sa pod skupinu minerálnych farieb. Minerálne farby sú šetrné k životnému prostrediu a vďaka vysokej hodnote pH sú taktiež odolné voči plesniam a baktériám.

Je výber správneho odtieňa naozaj kľúčovým? Sú sivé fasády domov dobrou voľbou?

Dnes na trhu zoženiete množstvo možností a odtieňov pre náter vašej fasády. Drvivá väčšina prevádzok, ktoré poskytujú fasádne farby, vám ochotne poskytne vzorkovník s ich ponukou. Ako si však vybrať z nespočetného množstva odtieňov a podľa akých faktorov sa rozhodovať?

V prvom rade si treba uvedomiť, že nech sme zvolili akýkoľvek druh náteru, tak či tak bude každodenne vystavený vonkajším vplyvom. Lastovičky, počasie, prach, dym, riasy, plesne, toto všetko a ešte viac bude vplývať na vašu fasádu, preto nie je najrozumnejším riešením vybrať si jasný biely náter alebo zvoliť príliš bledé odtiene.

V dnešnej dobe sa asi najviac populárnou stala sivá fasáda domu. Svoju popularitu si vyslúžila najmä moderným a ľahko kombinovateľným vzhľadom. Takisto aj pri sivej farbe treba dať pozor na výber odtieňa a opäť nezvoliť príliš svetlú variantu. Naopak, príliš tmavé odtiene váš domov opticky zmenšia, preto sa pri výbere uberajte zlatou strednou cestou.

Aj moderná fasáda potrebuje pravidelnú starostlivosť?

Nech už sa však rozhodnete pre akýkoľvek typ či farbu fasády, nikdy nezabúdajte na to, že aj o fasádu je potrebné sa pravidelne starať. Takáto pravidelná starostlivosť by mala zahŕňať profesionálne čistenie fasád aspoň každých 5 rokov.

Teraz najčítanejšie

Valmax

Profesionálne čistenie fasád. Šetríme Váš čas aj peniaze.

Tento blog je platený.