Denník N

Špeciálne odevy a obuv sú základom ochrany zdravia pri práci

praca v pracovnej kombineze

Jednou z často podceňovaných oblastí je bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci. Zásady BOZP sú upravené v zákonoch a ďalších predpisoch z dobrých dôvodov. Veľmi dôležitou súčasťou je používanie osobných ochranných pracovných prostriedkov, medzi ktoré zaraďujeme špecializované pracovné odevy, obuv a ďalšie doplnky.

Pracovné oblečenie chráni pracovníkov najmä pri náročných a nebezpečných povolaniach, pri kontakte s toxickými látkami a materiálmi alebo technologickými zariadeniami. Širokú ponuku týchto produktov nájdu záujemcovia v špecializovaných eshopoch, ako napríklad Odevypracovne.sk, Workie.sk alebo Monterkovo.cz.

Pevná pracovná obuv na ochranu chodidiel

Kvalitná a pevná pracovná obuv je nevyhnutnou súčasťou mnohých profesií, najmä v oblastiach, v ktorých sa vykonávajú rôzne manuálne alebo terénne práce. Pri výbere správnej pracovnej obuvi je vždy potrebné zohľadniť typ vykonávaného povolania s cieľom minimalizovať riziko vzniku pracovného úrazu. Pohodlná pracovná obuv je však dôležitá aj pri vykonávaní menej fyzicky náročnej práce. Dobré pracovné topánky by mali výrazne zredukovať vašu únavu a bolesť a odretie chodidiel. Samozrejme, môžete ich nosiť aj pri menej náročných prácach alebo vo voľnom čase. Pracovná obuv je prioritne navrhnutá tak, aby chránila chodidlá a zvyšovala pohodlie počas nosenia.

pracovní obuv

Chýbajúce pracovné oblečenie môže byť porušením legislatívy

Princípy bezpečnosti a ochrany života a zdravia pri práci sú obsiahnuté v mnohých právnych predpisoch a interných normách ako všeobecné pravidlá použiteľné pre jednotlivé profesie. Aj pracovné rukavice sú tak napríklad povinnou výbavou najmä pri mnohých manuálnych prácach a nedodržiavanie týchto povinností zamestnancami alebo zamestnávateľmi môže byť sankcionované v zmysle platnej a účinnej legislatívy.

Najvyšším trestom však v praxi býva škoda spôsobená na zdraví, ktorej sa neraz dalo efektívne predchádzať používaním osobných ochranných pracovných prostriedkov. Jedným z tipov pri výbere pracovných rukavíc pre konkrétne práce je odporučenie, aby sa tieto stali druhou kožou nositeľa. To znamená, že pri ich nosení by mal byť zabezpečený dostatočný komfort a ochrana rúk pred poškodením.

Moderné pracovné oblečenie aj na voľný čas

Jedným z dôvodov, prečo sa pri práci bežne nevyužíva predpísané pracovné oblečenie, je často finančná stránka. Zamestnanci a zamestnávatelia by nemali investovať do nákupu týchto produktov s cieľom úspory nákladov. Prax už neraz ukázala, že pri použití pracovných odevov a ochranných pomôcok by k danému úrazu alebo poškodeniu zdraviu či života vôbec nedošlo.

práca oblečenie záhrada

V súčasnosti je pre zamestnancov aj zamestnávateľov k dispozícii široká škála vysoko kvalitných pracovných odevov a doplnkov, ktoré sú nielen špeciálne navrhnuté, ale vyrobené z takých materiálov, ktoré môžu bez problémov konkurovať súčasnej móde. Ich využitie sa týmto rozširuje a mnohí používajú špecializované odevy aj pri prácach v domácnosti, na chalupe či na záhrade, kde sa vykonávajú rôzne manuálne a iné náročné práce. Neraz sa pritom dostanú do kontaktu s technológiami, zariadeniami a materiálmi potenciálne ohrozujúce zdravie a život.

Je už celkom bežnou praxou, že pracovná obuv, rukavice (pracovní rukavice) a iné oblečenie spĺňa aj kritériá voľnočasového odevu. Možno ich nosiť aj do prírody alebo pri iných rekreačných činnostiach.


Foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie