Denník N

Finančné trhy v Číne sú v kríze, nadol ich ťahajú aj technológie

Ani pozitívne správy o výsledkoch nedokážu zabrániť poklesu akcií čínskych firiem

Zlé správy z čínskeho trhu sa nevyhýbajú ani technologickým firmám a takým gigantom ako je Alibaba. Jeho akcie na newyorskej burze už vyše dva roky klesajú. Aj keď čínsky prezident Si Ťin-pching pri príležitosti Národného kongresu Komunistickej strany Číny podporil technologický sektor, ani tento mierny optimizmus nepriniesol trvalejšie výsledky.

Ani prejav neotočil negatívnu reakciu trhov

O viac ako 5 percent rástli akcie Alibaby spolu s akciami ďalších čínskych technologických firiem, ako napríklad NIO, Tencent alebo JD.com, bezprostredne po prejave čínskeho lídra komunistickej strany. Spomínaný optimizmus však dlho nevydržal a rast vystriedal prechod do červených čísel. Na burze NYSE sa koncom minulého týždňa obchodovali akcie Alibaby okolo hodnoty 65 USD za jednu akciu.

Aj v tomto prípade sa na ich vývoji podpisuje negatívny trhový sentiment, pri ktorom pôsobí stav z októbra 2020 ako z rozprávky. Investori pred dvoma rokmi nakupovali akcie čínskeho technologického giganta okolo 300 USD za akciu. Negatívny trend neobišla ani trhová kapitalizácia Alibaby. Podľa dát companiesmarketcap.com sa na konci minulého mesiaca pohybovala pod úrovňou 169 miliárd USD, zatiaľ čo v rovnakom období pred dvoma rokmi to bolo 818 miliárd USD. Alibaba tak stratila v priebehu dvoch rokov približne 75 percent svojej trhovej hodnoty.

WonderinterestTrading-Lacenova-Alibaba trpi poklesom hodnotyHistorický vývoj hodnoty spoločnosti Alibaba na NYSE. (Zdroj: Investing.com)

Čína čelí množstvu problémov

Čína v súčasnosti čelí spomaľovaniu ekonomiky, ktoré sa nepremieta iba do akcií technologických firiem, ale zanecháva stopu aj na realitnom trhu. Aj napriek tomu, že Peking zmenil rétoriku v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine a vyzval krajiny na ukončenie vojny mierovou cestou, vzťahy s Európou a USA sú stále napäté. Okrem toho Washington ohlásil nové reštrikcie pre vývoz polovodičov do Číny, ktoré obsahuje aj zavedenia nových licencií požadovaných pre americké firmy na zásobovanie čínskych spoločností zariadením na výrobu pokročilých čipov.

 

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).