Denník N

Nezvyčajné oblečenie v práci? Pomôže vám vyniknúť a pôsobiť sebavedomo

pracovný odev

O tom, že šaty robia človeka snáď ani netreba pochybovať. Podľa štýlu obliekania dokážete človeka pomerne rýchlo odhadnúť a čosi sa dozviete aj o jeho osobnosti. Platí to nielen pri výbere outfitu na voľný čas, ale aj pri hľadaní tej najvhodnejšej kombinácie oblečenia pre bežný pracovný deň.

Hoci na mnohých pracovných pozíciách sa stále očakáva aj určitá úroveň obliekania a niektoré odevy sú považované priam za nevhodné, aj v tomto smere sa situácia začína pomaly meniť. Dnes nie je nezvyčajné vidieť šéfov veľkých firiem v obyčajných teplákoch či flip-flopoch. Napokon, aj výskum z roku 2014 poukázal na tzv. efekt červených tenisiek. Čo jeho výsledky naznačujú a ako vám nezvyčajná kúsok vášho outfitu pomôže vyniknúť a dokonca aj upevniť sebavedomie?

Ako premýšľate nad pracovným oblečením?

Oblečenie do práce môžeme vnímať rôzne. Pre niekoho ide o nevyhnutnú súčasť osobnosti, kým iný ho berie ako čisto praktickú záležitosť a jednotlivé časti outfitu má vybraté prakticky okamžite. Potom ešte existuje skupina odevov, ktoré sú spracované podľa určitých noriem, napríklad pracovný odev reflexný nebude podliehať módnym trendom a jeho hlavným účelom je zvýšiť bezpečnosť pri práci. Pri reflexnej bunde, veste alebo pracovných nohaviciach je dôležitá práve dostatočne veľká a kvalitne spracovaná odrazová vrstva a nejaké vyjadrenie individuality ide v tomto smere bokom.

reflexne pracovne oblečenie

 

Inak to nie je ani keď si vyberáte pracovné topánky. Kým manažér si bude vyberať z rôzne tvarovaných a sfarbených párov kožených poltopánok, šofér z povolania si vyberie to najpohodlnejšie a pracovník na stavbe zas ocení pracovné topánky so spevnenou špicou a protišmykovou podrážkou s odolnosťou voči prepichnutiu. Ak svoj pracovný outfit ozvláštnite, môže sa stať, že dokonca budete pôsobiť na ostatných kompetentnejšie, čo vám zároveň pomôže v upevňovaní vlastného sebavedomia. A tu už sa dostávame k spomínanému efektu červených tenisiek, ktorý je zaujímavý pre každého, kto sa nejakým spôsobom zúčastňuje na pracovnom procese, či už ako radový alebo vedúci zamestnanec.

O čom je efekt červených tenisiek? 

Dôkazom, že vyššie uvedené tvrdenie nie je len obyčajným výmyslom je aj štúdia z roku 2014 uverejnená v Journal of Consumer Research. Podľa nej vás porušenie vžitých noriem ohľadom obliekania v práci môže nielen zviditeľniť, ale aj vytvoriť o vás dojem, že ste prístupnejší. Môže sa dokonca zlepšiť vaša vodcovská schopnosť. Jedným z experimentov bolo aj to, keď vážený vysokoškolský profesor prednášal v červených plátenkách Converse.

Študenti následne v prieskume jednoznačne svojimi odpoveďami preukázali, že daného profesora považujú za erudovaného a sebavedomého človeka schopného presadzovať svoje postoje. Takýto exces v obliekaní teda môže byť aj prospešný, takže ak si budete nabudúce vyberať napríklad nové pracovní tričko, nemusíte sa držať iba toho, čo sa od vás očakáva.


Foto: elements.envato.com

Teraz najčítanejšie