Denník N

Nový vstup na burzu opäť potvrdil atraktívnosť sektoru ťažby ropy

Najnovší vstup na burzu ukázal, že ropný sektor je napriek snahám o odchod silných ekonomík od fosílnych zdrojov stále atraktívnym investičným segmentom.

Saudskoarabská ťažiarska firma Arabian Drilling Company absolvovala tzv. primárnu ponuku svojich akcií (IPO) na burze Tadawul v Rijáde. Dostupné informácie hovoria o tom, že v IPO ponúkla na predaj 30 percent kmeňových akcií za cenu 100 rialov za akciu (26 dolárov). Výsledkom úvodného záujmu o akcie bol cenový nárast akcií o 18 percent nad ponukovú hodnotu.

WonderinterestTrading-Lacenova-Arabian Drilling vstupila uspesne na burzuVývoj hodnoty spoločnosti Arabian Drilling od vstupu na burzu Tadawul.(Zdroj: saudiexchange.sa)

Cena akcie teda pri otvorení burzy dosiahla 118 rialov (31,40 dolárov). To znamená, že výsledkom úpisu 30 % akcií bol príjem 2,67 miliardy rialov pre ťažiarsku spoločnosť. Arabian Drilling Company pred uvedením na burzu uviedla, že plánuje 90 percent z ponuky celkovo 26,7 milióna akcií ponúknuť inštitucionálnym investorom a zvyšných 10 percent nechať pre drobných investorov. Spomenuté IPO bolo posledným z radu tých, ktoré sme tento rok videli v oblasti Perzského zálivu.

Technologická spoločnosť v oblasti ťažby

Arabian Drilling Company vznikla v roku 1964 a v súčasnosti má v portfóliu 45 vrtných súprav na pevnine aj na mori vrátane takých, ktoré dokážu vŕtať ropné zdroje do hĺbky 375 metrov pod morskou hladinou. Do jej portfólia patria aj viacúčelové samohybné servisné plavidlá, ktoré vedia zasahovať a testovať vrty v teréne. Vo svojom biznisovom segmente je v Saudskej Arábii lídrom a svoje aktivity chce rozšíriť aj do ďalších arabských krajín Perzského zálivu ako Kuvajt, Bahrajn, Katar, Omán a Spojené arabské emiráty.

Očakáva sa zvýšený záujem o služby okolo ťažby ropy

Arabian Drilling vlastnia dve firmy: Industrialization & Energy Services Company s 51 percentným podielom a Services Petroliers Schlumberger S.A so zvyšnými 49 percentami. Firma zamestnáva viac ako 4 400 zamestnancov a k jej hlavným zákazníkom patria Saudi Aramco, Schlumberger Middle East S.A., Al-Khafji Joint Operations, Dowell Schlumberger Saudi Arabia Ltd. a Baker Hughes Saudi Arabia.

Firma sa netají tým, že očakáva zvýšenie dopytu po svojich službách, a to nielen kvôli zvýšeným cenám ropy, ale tiež aj z obáv v otázkach energetickej bezpečnosti. Inak povedané, kvôli momentálne nestabilnému makropolitickému a hospodárskemu prostredia predpokladá, že dopyt po technologických službách okolo ťažby sa bude zvyšovať. Ak by tomu tak bolo, išlo by o akciový titul aj naďalej zaujímavý pre investorov.

Niekoľko environmentálnych záväzkov

Aj keď firma pôsobí v oblasti ťažby fosílnych palív, deklaruje, že ochrana životného prostredia a znižovanie vplyvu svojej prevádzky na životné prostredie patria k vôbec najvyšším prioritám. Samotná Saudská Arábia sa zaviazala dosiahnuť nulové emisie do roku 2060 a v rámci tohto záväzku chce Arabian Drilling znížiť spotrebu energií a tvorby emisií oxidu uhličitého. Okrem toho nedávno firma pripravila aktivity pre diaľkové monitorovanie emisií skleníkových plynov prostredníctvom zariadení ktoré majú sledovať účinnosť motorov na ťažiarskych súpravách. Okrem toho pracuje na zvyšovaní efektívnosti odpadového hospodárstva a zavádza do praxe recyklačné projekty. To všetko sú kroky, ktoré sú v očiach investorov môžu urobiť ešte atraktívnejšou.

 

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).