Denník N

Nový pandemický semafor bude mať sedemnásť odtieňov červenej (satira)

Ilustračné foto © DK
Ilustračné foto © DK

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že nový pandemický semafor platný od pondelka bude mať 17 odtieňov červenej. Minister zdravotníctva Ivan Šálaj (Znova) vysvetlil, že tento systém umožní okresy deliť omnoho presnejšie ako doteraz. „Vzali sme na vedomie pripomienky odbornej aj laickej verejnosti, aby sme opatrenia nezavádzali plošne ale presne podľa toho, ako na tom ktorý okres je,“ povedal.

Ministerstvo farby už zverejnilo, no zatiaľ sú zoradené iba abecedne. Ak nedôjde k ďalším zmenám, budú to bordová, burgundská, hrdzavá, jahodová, karmínová, koralová , krvavá, lososová, malinová, ohnivá, paradajková, purpurová, rubínová, staroružová, tehlová, vínová a vresová.

Na zoradení odtieňov podľa závažnosti situácie sa momentálne pracuje. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Lucia Jelšová povedala: „V súčasnej dobe ministerstvo zdravotníctva ukončilo selekciu odtieňových položiek a v najbližších dňoch sa bude sústrediť na ich zoradenie od najbledší po najtmavší odtieň. Bude ustanovená odborná pracovná skupina a kontrolná komisia pozostávajúca z grafikov, maliarov, dizajnérov, perceptuálnych psychológov a ergonómov. Ich úlohou bude zoradiť odtiene tak, aby bol systém prehľadný, zrozumiteľný, jednoznačný a ľahko aplikovateľný v praxi.“

Na otázku, prečo semafor neobsahuje červenú, odpovedala: „Červená farba nie je odtieňom červenej, ale základným referenčným bodom. Jej zaradením by sa celý systém skomplikoval a stal by sa neprehľadným, čomu sa chce ministerstvo zdravotníctva v tejto už tak dosť zložitej situácii určite vyhnúť.“

 

© Spravodajský portál TRK. Tento článok je satira a opísané udalosti sa nikdy nestali. Akákoľvek podobnosť so skutočnosťou je čisto náhodná.

Teraz najčítanejšie

Dušan Kolcún

Skaut, manžel, otec, syn, brat, stredoškolský učiteľ, pseudointelektuál, kaviarenský povaľač, dobrý kamarát viacerým, blízky priateľ nemnohým, milovník kofoly a slaných tyčiniek, amatérsky gitarista, resp. vlastník gitary, na ktorú v poslednej dobe padá prach, z donútenia kuchár, otec na rodičovskej dovolenke a muž v domácnosti, slniečkár, človek z regiónov a pravdepodobne najväčší nadšenec do vojny vo Vietname v našej dedine, ktorý v rámci boja s nudou a depresiou začal písať takéto hlúposti.